Hrvatska, pobeda “U ime obitelji”

Više od 65 odsto građana podržalo ustavnu definiciju braka kao zajednice muškarca i žene i glasalo za inicijativu “U ime obitelji”, pokazuju prvi rezultati referenduma u Hrvatskoj. Protiv glasalo oko 34 odsto birača.

Prvi rezultati hrvatske Državne izborne komisije pokazuju da je na referendumu o ustavnoj definiciji braka inicijativa “U ime obitelji” osvojila 65, 03 odsto glasova, dok je protiv definicije braka kao životne zajednice muškarca i žene glasalo 34,36 odsto birača.

Podaci su dobijeni na osnovu 32 odsto obrađenih biračkih mesta, a do 20.50 obrađeno je više od 75 odsto glasova.  Na referendumu je glasalo oko 3,8 miliona građana. Nevažećih glasova za sada je 0,57 odsto.

Biračka mesta bila su otvorena od 7 do 19 časova, a kako prenosi portalIndeks, izlaznost je nikad manja.

“Za većinu građana ovo forsiranje ustavne zaštite većine nije prepoznato kao važno. On neće nikome doneti ni hleba ni podrške”, rekla je Marina Škrabala iz udruženja GONG.

Zapadne agencije su prenele prve rezultate sa referenduma u Hrvatskoj, ističući da se Hrvatska izjasnila protiv istopolnih brakova.

“Većina Hrvata glasala je na referendumu za zabranu gej brakova, što predstavlja veliku pobedu konzervativaca u najnovijoj članici Evropske unije”, javio je AP.

Kako je objavio Index, čitaoci su poslali nekoliko fotografija biračkih mesta koja su “okićena” raspećima, brojanicama i slikom bivšeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana.

Kako navodi Hina, rezultat referenduma je obavezujući bez obzira na broj birača koji izađu na glasanje.

Prema zvaničnim podacima, do 16 sati izašlo je samo 26,75 odsto od ukupno 3.773.850 birača, što je za oko sedam odsto manje od odaziva na referendum o ulasku Hrvatske u EU, prošle godine.

Održavanje referenduma zatražila je inicijativa “U ime obitelji” nakon što je prikupila oko 750.000 potpisa, a referendumu su se suprotstavile organizacije civilnog društva.

Ovo je prvi referendum u Hrvatskoj koji su inicirali građani, a treći od sticanja nezavisnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *