Хрватска, победа “У име обитељи”

Више од 65 одсто грађана подржало уставну дефиницију брака као заједнице мушкарца и жене и гласало за иницијативу “У име обитељи”, показују први резултати референдума у Хрватској. Против гласало око 34 одсто бирача.

Први резултати хрватске Државне изборне комисије показују да је на референдуму о уставној дефиницији брака иницијатива “У име обитељи” освојила 65, 03 одсто гласова, док је против дефиниције брака као животне заједнице мушкарца и жене гласало 34,36 одсто бирача.

Подаци су добијени на основу 32 одсто обрађених бирачких места, а до 20.50 обрађено је више од 75 одсто гласова.  На референдуму је гласало око 3,8 милиона грађана. Неважећих гласова за сада је 0,57 одсто.

Бирачка места била су отворена од 7 до 19 часова, а како преноси порталИндекс, излазност је никад мања.

“За већину грађана ово форсирање уставне заштите већине није препознато као важно. Он неће никоме донети ни хлеба ни подршке”, рекла је Марина Шкрабала из удружења ГОНГ.

Западне агенције су пренеле прве резултате са референдума у Хрватској, истичући да се Хрватска изјаснила против истополних бракова.

“Већина Хрвата гласала је на референдуму за забрану геј бракова, што представља велику победу конзервативаца у најновијој чланици Европске уније”, јавио је АП.

Како је објавио Индеx, читаоци су послали неколико фотографија бирачких места која су “окићена” распећима, бројаницама и сликом бившег председника Хрватске Фрање Туђмана.

Како наводи Хина, резултат референдума је обавезујући без обзира на број бирача који изађу на гласање.

Према званичним подацима, до 16 сати изашло је само 26,75 одсто од укупно 3.773.850 бирача, што је за око седам одсто мање од одазива на референдум о уласку Хрватске у ЕУ, прошле године.

Одржавање референдума затражила је иницијатива “У име обитељи” након што је прикупила око 750.000 потписа, а референдуму су се супротставиле организације цивилног друштва.

Ово је први референдум у Хрватској који су иницирали грађани, а трећи од стицања независности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *