EU u četvratak odlučuje da li da blokira Južni tok

MOSKVA – Slovenija, Mađarska i Bugarska zajedno će u četvrtak 12. decembra na sastanku ministara energetike EU sa evropskim komesatom za energetiku Ginterom Etingerom braniti projekat Južni tok od optužbi da su ugovori o izgradnji tog gasovoda koje imaju pojedine članice EU u suprotnosti sa zakonima EU i od moguće blokade gasovoda na teritoriji Unije, piše ruski list Komersant.

Premijerka Sovenije Alenka Bratušek, koja se sastala sa ruskim premijerom u utorak, izjavila je u intervjuu Komersantu da se sudbina Južnog toka rešava u četvrtak, ali nije iznela detalje kako bi problem sa Južnim tokom mogao da se reši unutar EU.
“U četvrtak je u Briselu sastanak sa evropskim komesarom Gineterom Etingerom kome će prisustvovati predstavnici svih država koje su potpisale međuvladine sporazume sa Rusijom o gasovodu. Na sastanku će se razmatrati svi problemi koji su se pojavili” rekla je Bratušek.

Evopska komisija za energetiku je prošle nedelje saopštila da međudržavni sporazumi koje je potpisalo šest država članica EU (Slovenija, Bugarska, Mađarska, Austrija, Hrvatska i Grčka) kao i onaj koji je potpisala Srbija nisu u skladu sa evopskim zakonodavstvom i zapretila da bi mogla da blokira rad gasovoda kada bude izgrađen, piše Komersant.

Bratušek je istakla da je nemoguće da je Slovenija potpisala Sporazum koji bi bio u suprotsnosti sa evropskim zakonodavstvom.

Izvor Komersanta iz diplomatskih krugova navodi da je pozicija Evropske Unije prema Južnom toku verovatno povezana sa činjenicom da EU predsedava Litvanija koja je u konfliktu sa “Gazpromom” i da bi pozicija mogla da se promeni kada predsedavanje preuzme Grčka koja je i sama potpisivala Sporazum sa Rusijom o izgradnji gasovoda.

List takođe navodi da je za Komersant iz Evropske komisije potvđeno da se ministri sastaju sa komesarom ali ne i da li će se na sastanku razgovorati o Južnom toku.

3 komentara

  1. Litvanija. Koja karikatura ide države. I ta fasitoidna EU stvarno nema smisla. Nije mi jasno zašto taj BRIKS nije već u punoj formi i zaletu. Neko mora pod hitno da se suprotstavi Evropskim siledzijama

  2. EU moz da se desi da ruski gas placaju zlatom

  3. E,pa predsedniče Rusije,došlo je vreme da se ventili na cevovdu
    za gas polako pritežu za jedan krug,svaki dan
    po jedan krug,pa ko više izdrži.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *