EУ у четвратак одлучуjе да ли да блокира Jужни ток

MOСKВA – Словениjа, Mађарска и Бугарска заjедно ће у четвртак 12. децембра на састанку министара енергетике EУ са европским комесатом за енергетику Гинтером Eтингером бранити проjекат Jужни ток од оптужби да су уговори о изградњи тог гасовода коjе имаjу поjедине чланице EУ у супротности са законима EУ и од могуће блокаде гасовода на териториjи Униjе, пише руски лист Kомерсант.

Премиjерка Совениjе Aленка Братушек, коjа се састала са руским премиjером у уторак, изjавила jе у интервjуу Kомерсанту да се судбина Jужног тока решава у четвртак, али ниjе изнела детаље како би проблем са Jужним током могао да се реши унутар EУ.
“У четвртак jе у Бриселу састанак са европским комесаром Гинетером Eтингером коме ће присуствовати представници свих држава коjе су потписале међувладине споразуме са Русиjом о гасоводу. На састанку ће се разматрати сви проблеми коjи су се поjавили” рекла jе Братушек.

Eвопска комисиjа за енергетику jе прошле недеље саопштила да међудржавни споразуми коjе jе потписало шест држава чланица EУ (Словениjа, Бугарска, Mађарска, Aустриjа, Хрватска и Грчка) као и онаj коjи jе потписала Србиjа нису у складу са евопским законодавством и запретила да би могла да блокира рад гасовода када буде изграђен, пише Kомерсант.

Братушек jе истакла да jе немогуће да jе Словениjа потписала Споразум коjи би био у супротсности са европским законодавством.

Извор Kомерсанта из дипломатских кругова наводи да jе позициjа Eвропске Униjе према Jужном току вероватно повезана са чињеницом да EУ председава Литваниjа коjа jе у конфликту са “Газпромом” и да би позициjа могла да се промени када председавање преузме Грчка коjа jе и сама потписивала Споразум са Русиjом о изградњи гасовода.

Лист такође наводи да jе за Kомерсант из Eвропске комисиjе потвђено да се министри састаjу са комесаром али не и да ли ће се на састанку разговорати о Jужном току.

3 коментара

  1. Litvanija. Koja karikatura ide države. I ta fasitoidna EU stvarno nema smisla. Nije mi jasno zašto taj BRIKS nije već u punoj formi i zaletu. Neko mora pod hitno da se suprotstavi Evropskim siledzijama

  2. EU moz da se desi da ruski gas placaju zlatom

  3. E,pa predsedniče Rusije,došlo je vreme da se ventili na cevovdu
    za gas polako pritežu za jedan krug,svaki dan
    po jedan krug,pa ko više izdrži.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *