Drang nach Osten!

Milorad Vučelić, glavni urednik

Nema boljeg leka za lečenje kritičke nastrojenosti prema današnjoj vlasti SNS-a od gledanja prenosa zasedanja Narodne skupštine. Kada čujete i vidite poslanike DS-a kako bez ikakve griže savesti, bez imalo stida i srama povodom zlodela i nepočinstava koja su tokom svih ovih godina, a posebno od 2008. do 2012, učinili,  možete se uveriti da su odista više nego zaslužili da budu optuženi za sistematsko uništavanje naroda i države. To možda i ne može biti nazvano genocidom, jer nije poznato da je neko sa toliko sistemske preciznosti, krađe i pljačke, i sa toliko strasti i mržnje uništavao svoj, a ne neki drugi narod. Taj rad žutog kartela protiv Srbije tek očekuje svoju definiciju. Posebno zbog toga što je žuti kartel u posao sistematskog uništavanja svoje zemlje pozivao u pomoć strane agresore koje, da činjenice budu još gore, naknadno opravdava i daje im pokriće i alibi.

U tom smislu se posebno istakao Božidar Đelić iliti Vojvoda od Meridijan banke, jedan od ključnih ideoloških i operativnih izvršilaca gorepomenutog sistemskog uništavanja, koji se sa tetkinog kauča bezočno domogao sume od preko deset miliona evra. Demonstrirajući potpuno odsustvo bilo kakve odgovornosti, uz pregršt najgorih laži, pomešanih sa nekvalifikovanošću, falsifikatima i lažima, te najprizemnijom demagogijom, Đelić je, u piskavom i komičnom vrhuncu svog javnog nastupa, okrivio dve parlamentarne stranke, i njihove doskorašnje lidere. Prigovorio im je da su isključivo oni „prouzrokovali“ sankcije i bombardovanje Srbije. Umesto da to izgovori sa neke druge, a ne iz poslaničke klupe, on je ponovo demonstrirao, a u ime DS-a, rešenost da zaštiti one pod čijom je on kontrolom, a koji su brutalno i faktički razarali našu državu i  ekonomiju. I ne samo da ih zaštiti, nego i da im se zahvali.

Povodom ovog događaja neodoljivo nam se nameće jedno poređenje Đelića, i ne samo njega, sa Srećkom Šojićem, poznatim junakom televizijske serije „Bela lađa“ Siniše  Pavića. Kao potvrdu ove specifične sličnosti, navodimo deo epizode iz te serije u kojoj je lako prepoznati dotičnog Đelića, ali uz napomenu da u Đelićevom nastupu nema ni trunke Šojićevog šarma, iako ima nečega što liči na nastup evnuha kikiresca ili kus-petlića.

Eto kako Đelić, to jest Šojić, poziva engleskog ambasadora na svoju slavu.

Šojić: I ja bi ‘teo, ako postoji neka mogućnost da u moju kuću bude gost njegova ekselencija. A biće ugošćen.

Ambasador: I don’t  understand.

Ataše: A čemu je njegova ekselencija zaslužila takva čast?

Šojić: A pa mi pamtimo… Kako naš narod kaže pamti pa vrati.

Ataše: A šta vi pamtite?

Đelić: Dobro se s dobro vraća.

Ataše: Pa šta mi da vam vraćamo?

Šojić: A vi… ne, ne… no, no, no… Nemate vi šta da vraćate… ništa…Mi, mi pamtimo i vraćamo… Vi nemate ništa da radite… Vi samo imate da budete ugošćeni onako…

Ataše: Koje dobro pamtite, mister Đelik?

Đelić: Pa recimo zalaganje njegove egziselencije da nas ne gađaju na Veliki petak s bombe.

Ataše: Šta?

Đelić: Pa u ono nesrećno vreme, daleko bilo ne povratilo se (pokazuje krst od prstiju) pu, pu, pu, pomerite se s mesta. Njegova egziselencija se zalagala da nas ne gađaju na prvi dan Uskrsa, na Veliki petak, da se napravi neka pauzica u bombardovanje. Pa onda da se bolnice gađaju s veću pažnju. I da se gađaju samo nedeljom kad je tamo samo dežurni lekar, i kada je pacijenata manje nego u ove druge dane… I da nas ne zaprašuju sa taj osiromašćeni uranijum nego samo s obogaćeni, a to se ne zaboravlja.

[restrictedarea]

# # # # #

Britanski poslanik u Evropskom parlamentu Najdžel Faradž je pre gotovo četiri godine, govoreći o Evropskoj uniji, kazao: „Pre 60 godina dobili smo gvozdenu zavesu, a sada dobijamo gvozdenu pesnicu“. Koliko je bio u pravu, svako se može uveriti gledajući šta se poslednjih dana dešava u Ukrajini. Tim događanjima posvećena je i naslovna strana i centralna tema ovog broja „Pečata“.

Ukazujući na suštinu dešavanja u Ukrajini, Nikola Vrzić, u ovom broju „Pečata“, čita i citira osnovnu poruku ukrajinske zbilje Srbiji: „Proces pristupanja Evropskoj uniji nije dobrovoljan proces. Uostalom, da proces jeste dobrovoljan, pa ne bi Evropska unija podsticala demonstracije zarad zamenjivanja vlasti koja neće da potpiše sporazum, vlašću koja bi taj sporazum potpisala“.

Ko je zagledan u pravo lice EU, ne može da na njemu ne vidi ponovno uspostavljanje ustaške države u njenoj novoj članici, Hrvatskoj. Nemoguće je prenebregnuti savezništvo Brisela sa obnovljenim fašističkim pokretima u Ukrajini – radi rušenja aktuelne vlasti. Modeli „narandžaste“ revolucije vremenom pokazuju svoje pakleno lice ognja u kojem gore teritorije država kandidata. Tako je već sa Srbijom a to je mogući scenario i u Ukrajini. Pođeš u EU ceo, a stigneš pred njena vrata obogaljen za deo državne teritorije. A nove muke tek slede.

Svaki pokušaj, svaka mogućnost da se napusti EU put bez alternative oštro se kažnjava pa ako treba i svrgavanjem s vlasti. Nad Srbijom se nadvila ista opasnost. U dva prethodna broja naša centralna tema bila je posvećena izgradnji „Južnog toka“ i bila je naslovljena kao „Bitka za ‚Južni tok‘“. Ako je iko pomislio da je reč o dobijenoj bici ili dobijenom ratu i da smo pomenutom intonacijom preterali, ljuto se prevario. Bitka i te kako traje, što se upravo moglo videti po reakciji Evropske komisije koja je zaključila da su energetski sporazum Rusije i Srbije i izgradnja „Južnog toka“ „u suprotnosti sa zakonima EU“, te da se moraju raskinuti i „ispregovarati ispočetka“. Ministarka Zorana Mihajlović je tim povodom rekla da bi, u slučaju pokušaja revizije sporazuma o „Južnom toku“, „pala srpska vlada“.

EU je ponovo zamahnula svojom gvozdenom pesnicom. Ne upuštajući se u neke nijanse i modifikacije, zaključujemo da sve pomenuto upućuje da je ovde reč o novom pohodu na Istok. Ili tačnije rečeno – pohodu na Rusiju.

Drang nach Osten!

[/restrictedarea]

6 komentara

  1. Istine radi treba reći da je srpsko društvo uništio DOS, žuti kartel i ge17-urs….To jeste genosid nad preduzeima i društvu.
    Rezultati govore o pogubnoj vladavini žutih stručnjaka, ojadiše narod i budžet, obogatiše se na narodnoj muci, niko ne odgovara i JOŠ KRITIKUJU!?
    To jeste genocid.

    Ali i novi režim cinculira već godinu dana i nešto više, potrebne su odlučne mere, nekonvencionalne , ili nam sledi totalna propast.
    Nadam se da je deo poltike o Kosmetu i Eu deo te kako su ranije najavljivali “miloševske politike”( po meni to je iluzija, uslovi su savim drugačiji) i videćemo kako će se sve završiti, EuROPSKI način vladavine je sastavljen od ucena, foliranja i cinične podrške preko leđa Srbije. Nema nama sreće sa EU.
    Treba se okrenuti EAUniji, ODBK, BRIKSU, sarađivati na veliko sa velikim prijateljima, koji ne ucenjuju KINA, RUSIJA i svi drugi koji su korektni i ne otimaju svetu Zemlju.

    Ostaje velika misterija, posle silnih teških decenija, pa i vekova pod kojima smo izloženi svakojakim pritiscima i napadima,dakle pitam se kakav nam je psihološki profil, ima li nade da se moralno i duhovno obnovimo, ..trezveno su o nama govorili Arčibald, pa razni pesnici, književnici Dis,Domanović…..
    Ključna stvar je da se pronikne u n naše dubinske psihološke zamke,razjedinjenost, našu sujetu pa i zlobu( “neka crkne moja krava ali PRVO komšijina”) “kočnice” koje nas blokiraju da se ujedinimo, da napredujemo. Ko to bude otkrio od naših naučnika psihologa, i dao predlog kako ispraviti našu duševnu “krivu drinu” , itd to će biti tačka od koje će MOŽDA krenuti obnova društva.
    Inače, u tolikom smo ekonomskom, društvenom propadanju, toliko izumiru naša sela, izumiremo mi, da je to strahota, i svi ćute, ništa ne preduzimaju…

  2. Srpsko društvo iliti “elita” poslije strašnog rata i gubitaka 1914-1918., postaje grobar vlastitih inetresa i naroda ulazeći u zajedncu južnoslovenskih naroda /?/ 1918.godina.
    Umjesto da se stvori zajednica života, odlazi se u zajednicu samoponištenja i uništenja, nastavak sljedi 11941 – 1945., život pod vlašću najvećeg sina svih naroda i narodnosti kada se bespoštedno ubija građanska klasa i samosvjeni dio naroda, od pobjedničkog postaje poraženi, onaj koji je izgubio rat, uništava se svako narodno dostojanstvo.
    Zatim sljedi podjela prostora /granice su tu da spajaju, pogodite ko je to rekao ?, i kome se tako nešto moglo prodati!?/, da bi sve to potvrdio, kad je osjetio odlazak, donosi amandmane na Ustav 1974.
    Narod od predaka junaka i ratnika, postade stado ponizni beskičmenjaka koji više ne zna ko je i kome pripada.
    Zatim na vlast dolazi čovjek koji je samo htio nastaviti gdje je stao njegov ideološki tata i još više “tata” supruge, kojima je bitna borba za svjetsku radničku klasu ali ne i interesi naroda koji im je dozvolio da ga uzjašu.
    Na kraju, ove tužne balade, nesvjstan da svjetom vladaju krimi tipovi a ne pravda, sa narodom Krajine odigra ruski rulet da bi i sam doživio istu sudbinu.
    Vlast poslije njega preuzima /nametnuta i plaćena/ kvazi “elita” lopova i bijedni tipova koji državu dovode do potopa !?
    A narod i dalje gleda farmu, i još jače druka za krimi marionete..

    • Tzv.Socijalisticka Republika Srbija,vestacka tvorevina i nametnuta Srbima,sa dve pokrajine…imala je u svome grbu dva termina,1804 i 1941.g.
      Dakle,ako ne SRPSKA DRZAVA,a ono SRPSKA DRZAVOTVORNA IDEJA,je rodjena 1804 godine,i UMRLA ili NESTALA ,ili ukinuta ili zabranjena srbima…1941.godine.
      To su komunisti sasvim lepo stavili na grb te novoosnovane SOCIJALISTICKE,internacionalisticke,drzave.

      Isto tako,grb SFRJ,ili FNRJ…je do brionskog Plenuma ili svakako do sredine sezdesetih…imao PET BUKTINJA…
      a od tada ima SEST…
      SVE I UVEK NA STETU SRPSKOG NARODA I SRPSKE DRZAVE.

  3. Gospodine Vucelicu to da su nas zutaci zavili u crno znamo i sami, osecamo to al mi nije jasno sto ih ovi ne hapse kad je sve jasno ko dan?????????

  4. Preveliki je to teret za Djerlica i zute i DOS.Nisu samo oni krivi.Pa kad ostanemo bez teksta kazemo.Zato smo se borili.Istorija nije zabelezila niti ce zabeleziti da neko sam rusi svoju vlast,makar formalnu i daje je nekom drugom u ruke.Sta se od tih kojima su vlast UGURALI u ruke moglo ocekivati.Dzaba je bilo govoriti.Oni vele .Sasmo da ga smaknemo pa nek bude gore.Smakli su ga .Sad je gore.Tu leka vise nema.A i ovui danas ,vladajuci,hocu nove izboire.Znaci jo jedna faza u devastaciji Srbske drzave i drustva je zavrsena.Za nova dela trebaju neki novi.I tako da kraja……….

  5. Čestitke Vučeli,za verni opis Đelića,ma da može biti teži i gori.Zastrašujuće je što je,ovaj narod dozvolio da ga vara jedna glupa neznalica,lopuža,bezvredna kreatura od čoveka.Tu spada”pametni”Boris sa kompletnim DS-om,G-17,LDP,praznoglavi Čeda,pametan samo za vlastitu korist.Sve sluge zapada.Svi sede u”narodnoj”skupštini,laju jedni na druge,pozivaju se na narod,koji ih navodno birao,a biraju se mimo volje bilo čije,otimajući se za važne resore.Svi znamo,gde su nam greške,ali šta činiti?Da je narod pametan,pa da niko ne izađe ni na čiji skup,na izbore,ni jedan čovek.Partije daju radna mesta,pomažu da,bez srednje škole dobiju fakultetsku diplomu,što nemaju pamet i znanje nije važno.Zamislite,koji su to karakteri,koliko je ,takvima stalo do svoje zemlje,do napuštenih sela,gde možda ima samo po jedan đak,do povećanog nataliteta.Znači,postali smo samoživi,sebični,uskogrudi.Kako se to može bar ublažiti.Paradoksalno,idemo u crkvu,vrše se krštenja,opela,a ne ljubimo bližnjeg svog,zar nismo mi licemeri?Crkva nema snage da pokrene narod,da se usprotivi uljezima-nečoveku.Nema snažne,jake ličnosti da nas razdrma,otrezni,da nam kaže,da nije u redu,da srpski narod uništi u korenu,belosvetski šljam.I,tako gravitiramo između zla i dobra,bliži zlu,svojom indiferentnošću,još potpomažemo,da brže dođe.Da hoće SANU,Koštunica,Crkva,čestiti,pametni ljudi,staviti se u službu naroda,pokrenuti ovu uspavanost.Ovi hapse Miškovića,ali…samo lažu,lažu.Luna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *