Amerika prva trepnula

Stejt department avio-kompanijama preporučio da Pekingu najavljuju preletanje novouspostavljene zone protivvazdušne odbrane

Vašington – Kina je, posle samoproglašenja novih granica svoje zone protivvazdušne odbrane, učestalim slanjem borbenih aviona u to područje podigla ulog u svom sučeljavanju sa SAD i njenim dalekoističnim saveznicima, a utisak je da je u novozapočetoj geopolitičkoj igri Amerika ta koja je prva trepnula.

Iako je slanjem svojih (nenaoružanih) bombardera u to područje poslao signal da kinesku odluku ne priznaje, Stejt department je američkim vazduhoplovnim kompanijama preporučio da Pekingu najavljuju prelet kroz novouspostavljenu zonu.

Pri tom je naglašen raniji stav da se „unilateralna deklaracija” Kine o kontroli vazdušnog prostora u Istočnom kineskom moru, a koji se preklapa s vazdušnim granicama Japana – odbacuje, a pomenuta preporuka je obrazložena principom da se uvažavaju „zahtevi stranih zemalja” kad je reč o vazdušnom saobraćaju.

Ograda da to „nije pokazatelj da američka vlada prihvata ono što traži Kina” je ostala, ali je upadljivo da se američki stav suštinski razlikuje od japanskog, koji je od svojih avio-kompanija tražio da kineske zahteve ignorišu, odnosno da se ponašaju isto kao i pre 23. novembra, kada je u Pekingu izdato saopštenje o novim granicama protivvazdušne odbrane.

Kinesko vazduhoplovstvo je, posle početne uzdržanosti, od petka počelo sa stalnim patroliranjem ovog prostora, pa su tako kineski lovci u petak bili veoma blizu dva američka ratna aviona i desetak japanskih, koji su ga preletali, očigledno u nameri da pokažu da se time suprotstavljaju kineskom nastojanju da promeni status kvo koji je na snazi već više od 60 godina.

Amerika je ovim nesumnjivo uvučena u kinesko-japanski teritorijalni spor – u kome je inače dosad bila neutralna – oko grupe stenovitih ostrva u Istočnom kineskom moru, koji nije nov, ali novim potezima Pekinga drastično eskalira.

Ono od čega se sada najviše strahuje jeste mogućnost da dođe do nekog incidenta prilikom ovih bliskih susreta u vazduhu, što bi moglo da bude uvod u neku sasvim ozbiljnu krizu, bez jasnog plana kako bi iz nje moglo da se izađe.

Izvesno je takođe i da će zvanična preporuka američkim kompanijama biti povod da ovdašnji spoljnopolitički jastrebovi predsednika Baraka Obamu ponovo optuže da je svojom popustljivošću naškodio nacionalnim interesima Amerike, što nagoveštavaju prve kritičke strele profesionalnih analitičara konzervativne orijentacije.

Milan Mišić

2 komentara

  1. Kina je KINA a ne Srbija!

  2. Amerika, samo trepnula?I kleknuti će,onda nas obradujte takvim vestima!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *