Америка прва трепнула

Стејт департмент авио-компанијама препоручио да Пекингу најављују прелетање новоуспостављене зоне противваздушне одбране

Вашингтон – Кина је, после самопроглашења нових граница своје зоне противваздушне одбране, учесталим слањем борбених авиона у то подручје подигла улог у свом сучељавању са САД и њеним далекоистичним савезницима, а утисак је да је у новозапочетој геополитичкој игри Америка та која је прва трепнула.

Иако је слањем својих (ненаоружаних) бомбардера у то подручје послао сигнал да кинеску одлуку не признаје, Стејт департмент је америчким ваздухопловним компанијама препоручио да Пекингу најављују прелет кроз новоуспостављену зону.

При том је наглашен ранији став да се „унилатерална декларација” Кине о контроли ваздушног простора у Источном кинеском мору, а који се преклапа с ваздушним границама Јапана – одбацује, а поменута препорука је образложена принципом да се уважавају „захтеви страних земаља” кад је реч о ваздушном саобраћају.

Ограда да то „није показатељ да америчка влада прихвата оно што тражи Кина” је остала, али је упадљиво да се амерички став суштински разликује од јапанског, који је од својих авио-компанија тражио да кинеске захтеве игноришу, односно да се понашају исто као и пре 23. новембра, када је у Пекингу издато саопштење о новим границама противваздушне одбране.

Кинеско ваздухопловство је, после почетне уздржаности, од петка почело са сталним патролирањем овог простора, па су тако кинески ловци у петак били веома близу два америчка ратна авиона и десетак јапанских, који су га прелетали, очигледно у намери да покажу да се тиме супротстављају кинеском настојању да промени статус кво који је на снази већ више од 60 година.

Америка је овим несумњиво увучена у кинеско-јапански територијални спор – у коме је иначе досад била неутрална – око групе стеновитих острва у Источном кинеском мору, који није нов, али новим потезима Пекинга драстично ескалира.

Оно од чега се сада највише страхује јесте могућност да дође до неког инцидента приликом ових блиских сусрета у ваздуху, што би могло да буде увод у неку сасвим озбиљну кризу, без јасног плана како би из ње могло да се изађе.

Извесно је такође и да ће званична препорука америчким компанијама бити повод да овдашњи спољнополитички јастребови председника Барака Обаму поново оптуже да је својом попустљивошћу нашкодио националним интересима Америке, што наговештавају прве критичке стреле професионалних аналитичара конзервативне оријентације.

Милан Мишић

2 коментара

  1. Кина је КИНА а не Србија!

  2. Amerika, samo trepnula?I kleknuti će,onda nas obradujte takvim vestima!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *