Ustavna obmana

Piše Nikola Vrzić

Umesto da radi posao za koji je plaćen, predsednik Ustavnog suda Srbije preko novina se obračunava sa onima koji su mu se obratili da bi zaštitio Ustav čiji bi prvi čuvar upravo on morao da bude.

Dragiša Slijepčević, predsednik Ustavnog suda Srbije, počinje ozbiljno da se kandiduje za krivičnu prijavu. Kako zbog obmanjivanja javnosti, tako i zbog očigledne zloupotrebe službenog položaja, budući da je svoj položaj predsednika Ustavnog suda Srbije iskoristio da bi se obračunao sa Demokratskom strankom Srbije kao strankom u postupku koji se vodi pred njegovim sudom. Tako nešto nije dosad zabeleženo čak ni u srpskom pravosuđu.

 

DVE UREDBE Elem, na kritike DSS-a da Ustavni sud Srbije ne radi ništa povodom predloga ove stranke za ocenu (ne)ustavnosti briselskih sporazuma o saučešću Srbije u izgradnji nezavisnog Kosova – kao što i ne radi – i optužbi da ne radi ono što bi morao da uradi zato što je pod pritiskom izvršne vlasti – što je i sam Slijepčević priznao, rekavši da je Sud zastao sa radom na zahtev Vlade Srbije – Slijepčević je odgovorio napadom na DSS. „Sporna uredba (o kontroli prelaska administrativne linije prema AP Kosovo i Metohija) doneta je u vreme kada je predsednik SRJ bio Vojislav Koštunica i bila je na snazi dok je bio predsednik Vlade od 2004. do 2008. godine, kao i kasnije do njenog ukidanja 22. decembra 2011. godine. Međutim, Demokratskoj stranci Srbije, za sve vreme dok je bila na vlasti, nijednog trenutka nije bila sporna njena ustavnost, jer se samo tako može opravdati njeno važenje i u navedenom periodu.“

Na ovu je optužbu za licemerje Koštunica odreagovao neuobičajeno oštro. Optužio je Slijepčevića da na „najprimitivniji način obmanjuje javnost“, da „iznosi najgrublje neistine i time sebi oduzima pravo da bude predsednik Ustavnog suda“ jer je „neko čiji je jedini cilj da poslušno ispunjava zahteve vlasti“, te da „Ustavni sud mučki ćuti o ovoj protivustavnoj uredbi“.

[restrictedarea]

O čemu se radi? Za slabije upućeni deo javnosti, početno objašnjenje: reč je o dvema različitim uredbama sa istim nazivom, Uredba o kontroli prelaska administrativne linije prema AP KiM. Prva uredba, ona koju spominje Slijepčević, doneta je 2002. godine; važila je sve do Briselskog sporazuma o integrisanom upravljanju granicom (IBM), posle koga je (22. decembra 2011.) doneta druga uredba, koju DSS sad osporava pred USS-om. U čemu su sličnosti, u čemu razlike između dve uredbe?

Sličnost se završava na nazivu, i navođenju mesta određenih za prelazak linije koja razdvaja Kosmet od Srbije.

Razlike su daleko ozbiljnije. O tome, uostalom, govori već i sama činjenica da je uredba iz 2002. posle IBM sporazuma morala da bude ukinuta i zamenjena novom uredbom iz 2011. godine. Prema staroj uredbi, naime, prelazak administrativne linije, izuzev što je bio ograničen na 12 pobrojanih prelaza, bio je slobodan. Nova uredba pak nalaže kontrolu i policije (kao i ranije) ali i carine, i inspekcija Ministarstva poljoprivrede…, dakle, svih onih organa koji su prisutni na bilo kom drugom graničnom prelazu Srbije, prema Mađarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori… Pa je, je l`, otuda i protivustavna sve dok u Ustavu Srbije piše da je AP Kosovo i Metohija neotuđivi deo Srbije. Ali nije ova uredba neustavna samo zato što je proistekla iz IBM briselskog sporazuma koji svoju osnovu ima u propisima EU o međudržavnim granicama, već je i dodatno neustavna zato što je proistekla i iz još jednog među briselskim sporazumima, onog o slobodi kretanja. A tim je sporazumom Srbija, opet kršeći sopstveni Ustav, priznala legalnost dokumenata koje izdaju vlasti nepriznate države Republika e Kosovës, pa je i u osporenu uredbu iz 2011, u članove 9, 10 i 11, unela odredbe kojima se uređuju načini na koje priznajemo ta dokumenta.

Ali izvesne nade možda ipak ima. Koštunica: „Javnost treba da zna i da su troje sudija Ustavnog suda, od kojih su dvoje bili sudije izvestioci, pisanim putem izdvojili mišljenje na zaključak Ustavnog suda da se zastane sa postupkom ocene ustavnosti osporenih uredbi… To pokazuje da ima časnih sudija Ustavnog suda, a njihovo pisano obrazloženje je izvanredan primer koji dokazuje da su osporene uredbe protivustavne. Sudije izvestioci Ustavnog suda su formalno predložile da Ustavni sud donese, citiram, ‚odluke kojim će se utvrditi da osporene uredbe nisu u saglasnosti s Ustavom‘.“

I još samo da se ovo troje časnih i javno pokažu, da ih ne trpamo u isti koš sa ostalima, a onda će se možda i još poneko od ostalih setiti da čast, kojom su se i zakleli kada su postajali sudije Ustavnog suda Srbije, mora da bude ispred nečasnih naredbi kojima su izloženi…

[/restrictedarea]

3 komentara

  1. Sudska MAFIJA je najača u državi.Dok običan čovek čeka da se parnica završi i po 20 godina dabi na kraju tražio pravdu u Strazburu zato vreme sudije koje su bile neizabrane pa ponovo vraćene ekspresno dobijaju presude i rešenja da im se isplate zarade za vreme koje nisu radile.Među njima ima i sudija kojima nije mesto u sudu već u zatvoru a zate slučajeve odgovara Srbija jer za reč ili mišljenje datu u vršenju sudskog postupka nemože da odgovara sudija već odgovara država Sbija.Zato nije slučajno što imamo toliko tužbi u Strazburu protiv države Srbije a upravo zato je kriv Ustavni sud.Svi zakoni su pravljeni ne za pravo koje je jednostavna formula gledana sa aspekta običnog čoveka već za političare i sudstvo pa tako za sve možete doneti različite presude zavisi koji sudija donosi i iznosi mišljenje za koje neće odgovarati već snosi posledice država Srbija.Narod u Srbiji je ponižen i uništen tumara u mraku a zato vreme na vlast dolaze sve gori i gori.Molim Vas kažite mi jednog političara koji je odgovarao za korupciju zadnjih 20 godina,NEMA…Čitam u Kini je obešen političar zbog korupcije da bi se suzbila KORUPCIJA u politici.Kod nas Dača još nije vratio KOFER a vodi instituciju koja treba to da istraži.Vučko preti sirotinji iz Prboja koja su izveli i decu na štrajk jer to im je jedini izlaz da neće niko SRBIJU ucenjivati a kada su sedili na STIROPORU i glumili kako su politički poniženi toje bilo demokratski i nije ucenjena Srbija.ŠTAJE TA GRUPA POTPISALA NIKO NEZNA ALI JE SIGURNO DASU IZDALI SVOJA PREDIZBORNA OBEĆANJA,POGAZILI SU USTAV A OBRAZ NIKADA NISU IMALI…A u SRBIJI Vrhovni sud je sve samo nije sud …..

  2. E, vidite kako se uvek ponovo obistinjava ona narodna: “Riba smrdi od glave!”
    Zanimljivo, u Srbiji se na najodgovornijim mestima, velikim delom, nasli najbezkicmenjaci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *