Уставна обмана

Пише Никола Врзић

Уместо да ради посао за који је плаћен, председник Уставног суда Србије преко новина се обрачунава са онима који су му се обратили да би заштитио Устав чији би први чувар управо он морао да буде.

Драгиша Слијепчевић, председник Уставног суда Србије, почиње озбиљно да се кандидује за кривичну пријаву. Како због обмањивања јавности, тако и због очигледне злоупотребе службеног положаја, будући да је свој положај председника Уставног суда Србије искористио да би се обрачунао са Демократском странком Србије као странком у поступку који се води пред његовим судом. Тако нешто није досад забележено чак ни у српском правосуђу.

 

ДВЕ УРЕДБЕ Елем, на критике ДСС-а да Уставни суд Србије не ради ништа поводом предлога ове странке за оцену (не)уставности бриселских споразума о саучешћу Србије у изградњи независног Косова – као што и не ради – и оптужби да не ради оно што би морао да уради зато што је под притиском извршне власти – што је и сам Слијепчевић признао, рекавши да је Суд застао са радом на захтев Владе Србије – Слијепчевић је одговорио нападом на ДСС. „Спорна уредба (о контроли преласка административне линије према АП Косово и Метохија) донета је у време када је председник СРЈ био Војислав Коштуница и била је на снази док је био председник Владе од 2004. до 2008. године, као и касније до њеног укидања 22. децембра 2011. године. Међутим, Демократској странци Србије, за све време док је била на власти, ниједног тренутка није била спорна њена уставност, јер се само тако може оправдати њено важење и у наведеном периоду.“

На ову је оптужбу за лицемерје Коштуница одреаговао неуобичајено оштро. Оптужио је Слијепчевића да на „најпримитивнији начин обмањује јавност“, да „износи најгрубље неистине и тиме себи одузима право да буде председник Уставног суда“ јер је „неко чији је једини циљ да послушно испуњава захтеве власти“, те да „Уставни суд мучки ћути о овој противуставној уредби“.

[restrictedarea]

О чему се ради? За слабије упућени део јавности, почетно објашњење: реч је о двема различитим уредбама са истим називом, Уредба о контроли преласка административне линије према АП КиМ. Прва уредба, она коју спомиње Слијепчевић, донета је 2002. године; важила је све до Бриселског споразума о интегрисаном управљању границом (ИБМ), после кога је (22. децембра 2011.) донета друга уредба, коју ДСС сад оспорава пред УСС-ом. У чему су сличности, у чему разлике између две уредбе?

Сличност се завршава на називу, и навођењу места одређених за прелазак линије која раздваја Космет од Србије.

Разлике су далеко озбиљније. О томе, уосталом, говори већ и сама чињеница да је уредба из 2002. после ИБМ споразума морала да буде укинута и замењена новом уредбом из 2011. године. Према старој уредби, наиме, прелазак административне линије, изузев што је био ограничен на 12 побројаних прелаза, био је слободан. Нова уредба пак налаже контролу и полиције (као и раније) али и царине, и инспекција Министарства пољопривреде…, дакле, свих оних органа који су присутни на било ком другом граничном прелазу Србије, према Мађарској, Румунији, Хрватској, Црној Гори… Па је, је л`, отуда и противуставна све док у Уставу Србије пише да је АП Косово и Метохија неотуђиви део Србије. Али није ова уредба неуставна само зато што је проистекла из ИБМ бриселског споразума који своју основу има у прописима ЕУ о међудржавним границама, већ је и додатно неуставна зато што је проистекла и из још једног међу бриселским споразумима, оног о слободи кретања. А тим је споразумом Србија, опет кршећи сопствени Устав, признала легалност докумената које издају власти непризнате државе Republika e Kosovës, па је и у оспорену уредбу из 2011, у чланове 9, 10 и 11, унела одредбе којима се уређују начини на које признајемо та документа.

Али извесне наде можда ипак има. Коштуница: „Јавност треба да зна и да су троје судија Уставног суда, од којих су двоје били судије известиоци, писаним путем издвојили мишљење на закључак Уставног суда да се застане са поступком оцене уставности оспорених уредби… То показује да има часних судија Уставног суда, а њихово писано образложење је изванредан пример који доказује да су оспорене уредбе противуставне. Судије известиоци Уставног суда су формално предложиле да Уставни суд донесе, цитирам, ‚одлуке којим ће се утврдити да оспорене уредбе нису у сагласности с Уставом‘.“

И још само да се ово троје часних и јавно покажу, да их не трпамо у исти кош са осталима, а онда ће се можда и још понеко од осталих сетити да част, којом су се и заклели када су постајали судије Уставног суда Србије, мора да буде испред нечасних наредби којима су изложени…

[/restrictedarea]

3 коментара

  1. Sudska MAFIJA je najača u državi.Dok običan čovek čeka da se parnica završi i po 20 godina dabi na kraju tražio pravdu u Strazburu zato vreme sudije koje su bile neizabrane pa ponovo vraćene ekspresno dobijaju presude i rešenja da im se isplate zarade za vreme koje nisu radile.Među njima ima i sudija kojima nije mesto u sudu već u zatvoru a zate slučajeve odgovara Srbija jer za reč ili mišljenje datu u vršenju sudskog postupka nemože da odgovara sudija već odgovara država Sbija.Zato nije slučajno što imamo toliko tužbi u Strazburu protiv države Srbije a upravo zato je kriv Ustavni sud.Svi zakoni su pravljeni ne za pravo koje je jednostavna formula gledana sa aspekta običnog čoveka već za političare i sudstvo pa tako za sve možete doneti različite presude zavisi koji sudija donosi i iznosi mišljenje za koje neće odgovarati već snosi posledice država Srbija.Narod u Srbiji je ponižen i uništen tumara u mraku a zato vreme na vlast dolaze sve gori i gori.Molim Vas kažite mi jednog političara koji je odgovarao za korupciju zadnjih 20 godina,NEMA…Čitam u Kini je obešen političar zbog korupcije da bi se suzbila KORUPCIJA u politici.Kod nas Dača još nije vratio KOFER a vodi instituciju koja treba to da istraži.Vučko preti sirotinji iz Prboja koja su izveli i decu na štrajk jer to im je jedini izlaz da neće niko SRBIJU ucenjivati a kada su sedili na STIROPORU i glumili kako su politički poniženi toje bilo demokratski i nije ucenjena Srbija.ŠTAJE TA GRUPA POTPISALA NIKO NEZNA ALI JE SIGURNO DASU IZDALI SVOJA PREDIZBORNA OBEĆANJA,POGAZILI SU USTAV A OBRAZ NIKADA NISU IMALI…A u SRBIJI Vrhovni sud je sve samo nije sud …..

  2. E, vidite kako se uvek ponovo obistinjava ona narodna: “Riba smrdi od glave!”
    Zanimljivo, u Srbiji se na najodgovornijim mestima, velikim delom, nasli najbezkicmenjaci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *