Osvećena Crkva Svete Petke u Požarevcu

Priredila Nataša Francisti

U Požarevcu je u nedelju 20. oktobra ove godine, u prisustvu crkvenih velikodostojnika i velikog broja građana, osveštana Crkva Svete Petke čiji je ktitor Koncern „Bambi“

Hram u Požarevcu su osveštali Vladika Braničevski Ignjatije, Episkop Novosadski Bački, Somborski i Segedinski Irinej, Episkop Timočki Justin, Episkop Zahumsko-hercegovački i Primorski Grigorije, te Episkop Šumadijski Jovan.
Održana je i sveta arhijerejska liturgija, uz prisustvo sveštenstva iz Braničevske eparhije i predstavnika lokalne samouprave. Crkva u naselju Busije posvećena je prepodobnoj majci Paraskevi, u narodu poznatijoj kao Sveta Petka.
Tom prilikom, generalnom direktoru Koncerna „Bambi“ Miroslavu Miletiću uručen je Orden Svetog Save Prvog reda. Prenosimo reči zahvalnosti koje je ovom prilikom i povodom ovog velikog priznanja,  izrekao Miletić .

Vaša Visoka Preosveštenstva,

Časni Oci,

Braćo i Sestre,

Pozdravljam sve vas ovde i danas starim srpskim pozdravom „Pomaže Bog“ i zahvaljujem što ste u ovakvom broju i raspoloženju uveličali naše zajedničko slavlje, posvećeno ovom prelepom Hramu Božjem i našoj zaštitnici, kojoj se molimo i čiju Slavu slavimo, Svetoj Mati Paraskevi – Svetoj Petki.

Kada smo 1999. godine svih 78 dana ratne agresije na Srbiju proveli u svojoj drugoj kući, Fabrici „Bambi“, u našem Požarevcu, radeći i deleći između sebe strahove za svoje porodice, molili smo se dragom Gospodu i svetiteljima koje i sada slavimo da nam podare snage da izdržimo i opstanemo. Kada je zlo prošlo, odlučili smo da počnemo da slavimo Slavu Kompanije i zahvaljujući pretežno ženama zaposlenima, uneli u naše prostorije ikonu Svete Petke, kao naše zaštitnice i utešiteljke.

Iako su nas u „Bambiju“, krajem drugog milenijuma, neki nazivali „Poslednjim Bastionom Komunizma“ istrajali smo u ovoj odluci, isto kao i u rezultatima koje oduvek imamo, bez obzira na uslove i krizu oko sebe. Izgradnja ovog veličanstvenog Hrama bila je od Gospoda i Svete Petke blagoslovena, odluka svih nas, naše velike porodice od preko 1.000 zaposlenih, naših penzionera i bivših zaposlenih, kao i naših prijatelja i poslovnih partnera, od kojih su mnogi i danas sa nama.

U vreme kada je Hram Svete Petke već dobijao svoje prelepe oblike, doneli smo 2002. godine, iz ruku tada Mitropolita Moldavije i Bukovine, a sada rumunskog Patrijarha dr Danijela, plaštanicu sa ćivota Svete Petke u Jašiju. Naš veliki prijatelj i zaštitnik u intelektualnim pravima, dr Milenko Manigodić, uz pomoć velikog rumunskog prijatelja dr Borisa Plateanua, držao je plaštanicu na svojim velikodušnim grudima od Jašija do Beograda. Pokoj mu duši i večna mu slava i hvala.

Ovaj istorijski trenutak za sve nas i priznanje kojim ste ovekovečili našu odanost veri i našoj svetoj Crkvi, daje mi snagu da pomenem još jednog našeg velikog prijatelja, o. Radovana Bigovića, koji je često bio sa nama, koji nas je poučavao i hrabrio u mnogim odlučnim trenucima. I ovaj velikan srpske i evropske duhovnosti preselio se bliže Gospodu, u bolji i pravedniji svet, ali i sada živi u nama.

Imam posebnu potrebu da pomenem našeg velikog grčkog prijatelja Elefteriosa Hatzopulosa, koji je Crkvi darivao zvona,k ao i gospodina Dragana Marjanovića iz Beograda koji je poklonio ovaj predivan krst na centralnoj kupoli. Neka vama i vašim porodicama Gospod vrati svakim dobrom.

Svima vama koji ste priložili deo svojih vrednosti Crkvi Svete Petke, bilo u novcu, u radu, ili u ideji kako da uvećamo Njenu lepotu, hvala u ime naše velike porodice u „Bambiju“, svih nas koji smo jedna skromna, vredna i poštena mala Crkva u svim našim fabrikama, od Požarevca do Vršca, koja se vratila svom sedištu u Požarevcu i na taj način pokazala kako svako dete poštuje mesto svog rođenja.

Vraćajući se u svoj rodni grad potvrdili smo svest o velikoj odgovornosti za ono što radimo, kao i hrišćansku zahvalnost što je „Bambi“ deo života svakog deteta u Srbiji i dobrom delu Evrope.

Ovo je, pored svih ostalih, naša najveća i najlepša zadužbina u kojoj smo učestvovali zajedno sa narodom Požarevca i koju ćemo nastaviti da ukrašavamo na način koji je otac Stamatis Skliris utkao u svoje freske i štitimo od zuba vremena, isto kao što to radimo sa našim fabrikama.

Želim da se posebno zahvalim našem Preosvećenom Episkopu, Vladiki Braničevskom dr Ignjatiju, na ljubavi koju nam je pružao od svog dolaska u ovu značajnu Eparhiju i sve vreme. Dočekali smo ovu veliku radost da Crkva Svete Petke bude osveštana od strane vas, odabranih pastira Srpske Pravoslavne Crkve, na mnogaja ljeta i radost vašeg velikog stada.

Neka svima vama koji danas prisustvujete ovoj prelepoj svečanosti, za koju se posebno pobrinuo naš dragi sabrat otac Zoran, kome takođe želim dug i blagosloven penzijski staž pored ove velike svetinje, Gospod podari dug i srećan život i značajnu ulogu u vršenju vaših svetih dužnosti.

Mi ćemo u sledeću nedelju, po 14. put, proslaviti Slavu naše Svetice, skromno i svečano, u našim prostorijama u Požarevcu. Pre toga ćemo,kao i svi pravi srpski domaćini, osveštati slavski kolač ovde u našoj zajedničkoj Crkvi. Sa tim praznicima u ovom oktobru obeležićemo 46. godinu uspešnog rada i razvoja ove značajne srpske fabrike i nastaviti da radimo, do kraja ove nove najuspešnije godine u našoj istoriji.

Na taj način ćemo svom okruženju i celom svetu pokazati isto ono što je Sveti Vladika Nikolaj poručio đeneralu Draži Mihailoviću 1941. godine:

„Bez Boga ni preko praga – govore Srbi oduvek. Zar mogu raditi na dobru svog Božjeg naroda oni ljudi koji nemaju duboku dušu Srbinovu neraskidivo vezanu s Bogom i svecima – krsnim slavama.

Teško je biti Srbin! Samo pravi čovek može biti pravi Srbin“!

Živeli! Na mnogaja ljeta!

Miroslav Miletić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *