Освећена Црква Свете Петке у Пожаревцу

Приредила Наташа Францисти

У Пожаревцу је у недељу 20. октобра ове године, у присуству црквених великодостојника и великог броја грађана, освештана Црква Свете Петке чији је ктитор Концерн „Бамби“

Храм у Пожаревцу су освештали Владика Браничевски Игњатије, Епископ Новосадски Бачки, Сомборски и Сегедински Иринеј, Епископ Тимочки Јустин, Епископ Захумско-херцеговачки и Приморски Григорије, те Епископ Шумадијски Јован.
Одржана је и света архијерејска литургија, уз присуство свештенства из Браничевске епархије и представника локалне самоуправе. Црква у насељу Бусије посвећена је преподобној мајци Параскеви, у народу познатијој као Света Петка.
Том приликом, генералном директору Концерна „Бамби“ Мирославу Милетићу уручен је Орден Светог Саве Првог реда. Преносимо речи захвалности које је овом приликом и поводом овог великог признања,  изрекао Милетић .

Ваша Висока Преосвештенства,

Часни Оци,

Браћо и Сестре,

Поздрављам све вас овде и данас старим српским поздравом „Помаже Бог“ и захваљујем што сте у оваквом броју и расположењу увеличали наше заједничко славље, посвећено овом прелепом Храму Божјем и нашој заштитници, којој се молимо и чију Славу славимо, Светој Мати Параскеви – Светој Петки.

Када смо 1999. године свих 78 дана ратне агресије на Србију провели у својој другој кући, Фабрици „Бамби“, у нашем Пожаревцу, радећи и делећи између себе страхове за своје породице, молили смо се драгом Господу и светитељима које и сада славимо да нам подаре снаге да издржимо и опстанемо. Када је зло прошло, одлучили смо да почнемо да славимо Славу Компаније и захваљујући претежно женама запосленима, унели у наше просторије икону Свете Петке, као наше заштитнице и утешитељке.

Иако су нас у „Бамбију“, крајем другог миленијума, неки називали „Последњим Бастионом Комунизма“ истрајали смо у овој одлуци, исто као и у резултатима које одувек имамо, без обзира на услове и кризу око себе. Изградња овог величанственог Храма била је од Господа и Свете Петке благословена, одлука свих нас, наше велике породице од преко 1.000 запослених, наших пензионера и бивших запослених, као и наших пријатеља и пословних партнера, од којих су многи и данас са нама.

У време када је Храм Свете Петке већ добијао своје прелепе облике, донели смо 2002. године, из руку тада Митрополита Молдавије и Буковине, а сада румунског Патријарха др Данијела, плаштаницу са ћивота Свете Петке у Јашију. Наш велики пријатељ и заштитник у интелектуалним правима, др Миленко Манигодић, уз помоћ великог румунског пријатеља др Бориса Платеануа, држао је плаштаницу на својим великодушним грудима од Јашија до Београда. Покој му души и вечна му слава и хвала.

Овај историјски тренутак за све нас и признање којим сте овековечили нашу оданост вери и нашој светој Цркви, даје ми снагу да поменем још једног нашег великог пријатеља, о. Радована Биговића, који је често био са нама, који нас је поучавао и храбрио у многим одлучним тренуцима. И овај великан српске и европске духовности преселио се ближе Господу, у бољи и праведнији свет, али и сада живи у нама.

Имам посебну потребу да поменем нашег великог грчког пријатеља Елефтериоса Хатзопулоса, који је Цркви даривао звона,к ао и господина Драгана Марјановића из Београда који је поклонио овај предиван крст на централној куполи. Нека вама и вашим породицама Господ врати сваким добром.

Свима вама који сте приложили део својих вредности Цркви Свете Петке, било у новцу, у раду, или у идеји како да увећамо Њену лепоту, хвала у име наше велике породице у „Бамбију“, свих нас који смо једна скромна, вредна и поштена мала Црква у свим нашим фабрикама, од Пожаревца до Вршца, која се вратила свом седишту у Пожаревцу и на тај начин показала како свако дете поштује место свог рођења.

Враћајући се у свој родни град потврдили смо свест о великој одговорности за оно што радимо, као и хришћанску захвалност што је „Бамби“ део живота сваког детета у Србији и добром делу Европе.

Ово је, поред свих осталих, наша највећа и најлепша задужбина у којој смо учествовали заједно са народом Пожаревца и коју ћемо наставити да украшавамо на начин који је отац Стаматис Склирис уткао у своје фреске и штитимо од зуба времена, исто као што то радимо са нашим фабрикама.

Желим да се посебно захвалим нашем Преосвећеном Епископу, Владики Браничевском др Игњатију, на љубави коју нам је пружао од свог доласка у ову значајну Епархију и све време. Дочекали смо ову велику радост да Црква Свете Петке буде освештана од стране вас, одабраних пастира Српске Православне Цркве, на многаја љета и радост вашег великог стада.

Нека свима вама који данас присуствујете овој прелепој свечаности, за коју се посебно побринуо наш драги сабрат отац Зоран, коме такође желим дуг и благословен пензијски стаж поред ове велике светиње, Господ подари дуг и срећан живот и значајну улогу у вршењу ваших светих дужности.

Ми ћемо у следећу недељу, по 14. пут, прославити Славу наше Светице, скромно и свечано, у нашим просторијама у Пожаревцу. Пре тога ћемо,као и сви прави српски домаћини, освештати славски колач овде у нашој заједничкој Цркви. Са тим празницима у овом октобру обележићемо 46. годину успешног рада и развоја ове значајне српске фабрике и наставити да радимо, до краја ове нове најуспешније године у нашој историји.

На тај начин ћемо свом окружењу и целом свету показати исто оно што је Свети Владика Николај поручио ђенералу Дражи Михаиловићу 1941. године:

„Без Бога ни преко прага – говоре Срби одувек. Зар могу радити на добру свог Божјег народа они људи који немају дубоку душу Србинову нераскидиво везану с Богом и свецима – крсним славама.

Тешко је бити Србин! Само прави човек може бити прави Србин“!

Живели! На многаја љета!

Мирослав Милетић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *