Izlog knjige

Una Kozić, Društvo malih veštica
„Narodna knjiga“, Beograd 2013.

Iako u belešci o piscu stoji da je reč o običnoj devojčici iz centra Beograda, autorka „Društva malih veštica“ svojom maštom, jezičkim talentom, te veštim vođenjem radnje romana, što sve zajedno ukazuje na ozbiljnije godine, svedoči o novoj i neobičnoj pojavi na srpskom spisateljskom nebu. Knjiga Društvo malih veštica vodi nas kroz neverovatne priče u školi za veštice Venderendi. Maleha, Kasandra i Fred pričaju prelepu priču o ljubavi, prijateljstvu i odanosti, praveći male nestašluke i čini, vodeći čitaoce u izmišljenu zemlju Etvaju. U potrazi za magičnim prstenom glavni junaci upadaju u razne zamke. Na tom putu ih prate i bezglavi konji, jednorozi, ferganinci, čarobni prašak i još mnogo toga.

Muharem Bazdulj „I oni su pjevali o ratu“
Biblioteka xx vek, Beograd 2013.

Izvanredno zanimljivoj temi – Odjeci raspada Jugoslavije u engleskoj i američkoj književnosti – posvećeno je novo izdanje ove respektabilne edicije koju uređuje Ivan Čolović. Bazdulj objašnjava da je nastojao da „kroz primjere u književnosti pokaže na koje je sve načine ratni raspad Jugoslavije obilježio kraj dvadesetog stoljeća i u geografski udaljenim krajevima, odnosno kako se odrazio na imaginaciju pisaca koji nisu direktno porijeklom ili mjestom stalnog boravka, lično i dubinski bili involvirani u ovdašnja tragična događanja“.

Radomir Putniković „Iskreno vaš“
Prometej,  Novi Sad, 2012.

Knjiga „Iskreno vaš“ pisana je sa namerom da pokaže, i dokaže, da je jedan deo međunarodnih faktora i političara, koji su učestvovali u odlučivanju o građanskom ratu u Jugoslaviji od 1991. do 1999. bio loše informisan, često bez poznavanja osnovnih geografskih, istorijskih i geopolitičkih činjenica. Ove činjenice, kroz bogatu korespondenciju koju autor vodi sa ljudima iz javnog života svetske političke scene, prikazane u ovom dokumentarnom štivu, svedočanstvo su o pravom licu rata koji je zadesio bivšu SFRJ, a koji se vodio daleko od ove zemlje. Za dve decenije korespondencije sa lordom Karingtonom, Margaret Tačer, Tonijem Blerom i drugim političarima, Putniković je poslao i dobio 9.500 pisama. Kroz ovu prepisku on je ukazivao na neznanje i neistine koje su o Srbiji i Srbima iznosili u javnosti.

Natalija Naročnicka, Zbog čega smo i s kim vojevali?
„Službeni glasnik“, Beograd 2012.

Poslednjih godina, kada se govori o Velikom otadžbinskom ratu, gotovo da je prihvaćeno mišljenje da je za taj rat kriv SSSR, a da Pobeda nije bila pobeda, nego poraz. No za to smo sami krivi. Jer, ruganje Pobedi i istoriji nikada ne bi započeo Zapad da ne beše počinjeno u Domovini pobede.Ovim rečima Natalija Naročnicka, istoričar, član Komiteta za međunarodne poslove ruske državne Dume, pravi uvod za svoj izuzetan ogled na temu može li se ostajati vernim Otadžbini i njenim iskonskim, nasleđenim nacionalnim interesima, čak i onda kada sve u državi izaziva kritiku i razočaranje? Naročnicka postavlja i daje odgovore na pitanja biva li idealne države bez nesavršenstava i grešaka, kada je umesno i pravomerno raspravljati o državi, a kad je nacija dužna uzdignuti se nad tim, odložiti rasprave povodom uređenja države i objediniti se da bi zaštitila Otadžbinu. Ceo taj krug pitanja dotiče dubinske osnove istorij­ske svesti nacije, od koje zavisi njena budućnost.

Neboša Jevrić „Ratna trilogija“
„My art“, Podgorica, 2013.

Momo Kapor je svojevremeno zabeležio „…Nebojša Jevrić ide za vojskom… Ratni reporter i sjajan pisac, čiju su glavu Hrvati ucenili na čitavo malo bogatstvo, pojavljuje se svuda, kao iz zemlje, pun fantazmagoričnih priča sa ratišta“. Ratna trilogija Nebojše Jevrića nastajala je kroz sve strašne godine rata. Bez ulepšavanja Jevrić na stranicama ove knjige opisuje užase rata na prostorima bivše Jugoslavije. Piše u fragmentima. „Čovek poput njega, u vremenu poput ovog“, napisaće Branislav Matić, „jedino tako i može“.

Kapetan Radivoj Cicović,  Od „anđela“ do kapetana broda
Izdanje autora, Beograd 2013.

„Kapetan broda nije samo zvanje, on je sinteza prava i dužnosti na brodu, a češće dužnosti nego prava“, napisao je svojevremeno prvi dunavski kapetan Miša Anastasijević, sa čijim imenom autor čitaoca uvodi u svet neobične i jedinstvene istorije rečnog brodarstva. Bogato ilustrovana monografija „Od ‚anđela‘ do kapetana broda“ podseća na prve dunavske kapetane koji će svojim umećem i znanjem otvoriti put za nove generacije Nautičkog odseka Brodarske škole.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *