Излог књиге

Уна Козић, Друштво малих вештица
„Народна књига“, Београд 2013.

Иако у белешци о писцу стоји да је реч о обичној девојчици из центра Београда, ауторка „Друштва малих вештица“ својом маштом, језичким талентом, те вештим вођењем радње романа, што све заједно указује на озбиљније године, сведочи о новој и необичној појави на српском списатељском небу. Књига Друштво малих вештица води нас кроз невероватне приче у школи за вештице Вендеренди. Малеха, Касандра и Фред причају прелепу причу о љубави, пријатељству и оданости, правећи мале несташлуке и чини, водећи читаоце у измишљену земљу Етвају. У потрази за магичним прстеном главни јунаци упадају у разне замке. На том путу их прате и безглави коњи, једнорози, ферганинци, чаробни прашак и још много тога.

Мухарем Баздуљ „И они су пјевали о рату“
Библиотека xx век, Београд 2013.

Изванредно занимљивој теми – Одјеци распада Југославије у енглеској и америчкој књижевности – посвећено је ново издање ове респектабилне едиције коју уређује Иван Чоловић. Баздуљ објашњава да је настојао да „кроз примјере у књижевности покаже на које је све начине ратни распад Југославије обиљежио крај двадесетог стољећа и у географски удаљеним крајевима, односно како се одразио на имагинацију писаца који нису директно поријеклом или мјестом сталног боравка, лично и дубински били инволвирани у овдашња трагична догађања“.

Радомир Путниковић „Искрено ваш“
Прометеј,  Нови Сад, 2012.

Књига „Искрено ваш“ писана је са намером да покаже, и докаже, да је један део међународних фактора и политичара, који су учествовали у одлучивању о грађанском рату у Југославији од 1991. до 1999. био лоше информисан, често без познавања основних географских, историјских и геополитичких чињеница. Ове чињенице, кроз богату кореспонденцију коју аутор води са људима из јавног живота светске политичке сцене, приказане у овом документарном штиву, сведочанство су о правом лицу рата који је задесио бившу СФРЈ, а који се водио далеко од ове земље. За две деценије кореспонденције са лордом Карингтоном, Маргарет Тачер, Тонијем Блером и другим политичарима, Путниковић је послао и добио 9.500 писама. Кроз ову преписку он је указивао на незнање и неистине које су о Србији и Србима износили у јавности.

Наталија Нарочницка, Због чега смо и с ким војевали?
„Службени гласник“, Београд 2012.

Последњих година, када се говори о Великом отаџбинском рату, готово да је прихваћено мишљење да је за тај рат крив СССР, а да Победа није била победа, него пораз. Но за то смо сами криви. Јер, ругање Победи и историји никада не би започео Запад да не беше почињено у Домовини победе.Овим речима Наталија Нарочницка, историчар, члан Комитета за међународне послове руске државне Думе, прави увод за свој изузетан оглед на тему може ли се остајати верним Отаџбини и њеним исконским, наслеђеним националним интересима, чак и онда када све у држави изазива критику и разочарање? Нарочницка поставља и даје одговоре на питања бива ли идеалне државе без несавршенстава и грешака, када је умесно и правомерно расправљати о држави, а кад је нација дужна уздигнути се над тим, одложити расправе поводом уређења државе и објединити се да би заштитила Отаџбину. Цео тај круг питања дотиче дубинске основе историј­ске свести нације, од које зависи њена будућност.

Небоша Јеврић „Ратна трилогија“
„My art“, Подгорица, 2013.

Момо Капор је својевремено забележио „…Небојша Јеврић иде за војском… Ратни репортер и сјајан писац, чију су главу Хрвати уценили на читаво мало богатство, појављује се свуда, као из земље, пун фантазмагоричних прича са ратишта“. Ратна трилогија Небојше Јеврића настајала је кроз све страшне године рата. Без улепшавања Јеврић на страницама ове књиге описује ужасе рата на просторима бивше Југославије. Пише у фрагментима. „Човек попут њега, у времену попут овог“, написаће Бранислав Матић, „једино тако и може“.

Капетан Радивој Цицовић,  Од „анђела“ до капетана брода
Издање аутора, Београд 2013.

„Капетан брода није само звање, он је синтеза права и дужности на броду, а чешће дужности него права“, написао је својевремено први дунавски капетан Миша Анастасијевић, са чијим именом аутор читаоца уводи у свет необичне и јединствене историје речног бродарства. Богато илустрована монографија „Од ‚анђела‘ до капетана брода“ подсећа на прве дунавске капетане који ће својим умећем и знањем отворити пут за нове генерације Наутичког одсека Бродарске школе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *