Šta je „Pečat“ pisao o GMO: Zločin bez strasti

…Činjenicu da je GMO namenjen zemljama trećeg sveta, zagovornici ove monstruozne ideje pravdaju potrebama gladnih u svetu. No oni upoznati sa scenarijom koji se odigrao u Iraku, posle američke okupacije, kada je uništena najveća riznica semena nekadašnje Mesopotamije, znaju da je posredi drugačija istina. Jer GMO je uvek i gotovo svugde pratila tranziciju, nagomilavanje spoljnog duga zemlje-žrtve, otvaranje njenog tržišta za izvoz, MMF aranžmane posle čega bi dospela na mesto udavljenog nacionalnog proizvoda. Da je Iraku palo na pamet da okleva u uništavanju vlastitih domaćih biljnih sorti, sankcije MMF-a i Vašingtona bi se sručile na njih…
Pečat 149, januar 2011.

 

…Istraživanje predstavlja alarmantnu demonstraciju dokaza koji pokazuju da su „Monsanto“ i GMO agrobiznis sistematski lagali o sigurnosti njihovog „Raundapa“. „Raundap“ je u daleko manjim koncentracijama od onih korišćenih u poljoprivredi povezan sa rađanjem defektnog potomstva. Zdravstvene posledice su ogromne i nemerljive. Svi glavni GMO usevi danas na tržištu su genetički manipulisani kako bi „tolerisali“ herbicid „Raundap“( intervju sa Vilijamom Endgalom)
Pečat 149, januar 2011.

 

Najveća prisutnost GMO kartela je na teritoriji severnog dela Srbije, u Vojvodini. Genetski modifikovano seme se javno uvozi, distribuira i uzgaja u Vojvodini, o čemu je celokupna javnost upoznata kroz režirano uništavanje samo dela zasejanih parcela s genetski modifikovanom sojom u opštini Odžaci prošle godine. To je potvrdila i Ajrin Beret, koja se u Srbiji već nekoliko godina bori protiv izmene zakona o GMO.
Pečat 172, jul, 2011.
U Srbiji se koriste zamrznute GMO maline uvezene sa Zapada. Kako je saopštila „Evira“, zamrznute maline uzročnik su nekoliko epidemija izazvanih noro virusom za koji se sumnja da potiče iz voća koje se uvozi iz Poljske i Srbije. Prema našim istraživanjima, sumnja se da je GMO kartel preko Srbije isporučio u Skandinaviju GMO maline.
Pečat 178, avgust 2011.

 

Farmaceutsko-hemijske kompanije za transgene GM patente ne odriču se vlasništva, ali svoje patente razmenjuju. To daje osnovanu sumnju da je u pitanju kartel. „Monsanto“ ima ključnu ulogu jer je jedini povezan sa svima. Jedna procena kaže da oko 80 odsto zemlje pod usevima, u USA poseduje ili drži pod licencom – „Monsanto“.
Broj razmena patenata raste jer sada u jednu biljku usađuju ne više jedan, nego osam patenata.
Pečat 151, februar 2011.

 

„Pečat“ saznaje da su SAD u dogovoru sa takozvanom „vladom Kosova“ na području Južne srpske pokrajine otvorile laboratorije i skladišta za genetski modifikovane organizme
Pečat 186, oktobar, 2011.

 

U vremenu kada su „mere i programi“ bili začeti kao ideja i praksa, za eugeničare koji su se nalazili na čelu Rokfelerove fondacije ništa nije moglo bilo značajnije u istoriji naučnih otkrića od otkrića strukture DNK. Svoje fondove, grantove i stipendije spremno su podastrli pred mlade naraštaje biologa i naučnika koji su se 1980-tih počeli da predstavljaju kao genetičari, a potom i molekularni biolozi. Naučni cilj Fondacije bio je da svede neizmerno složena bića na jednostavne determinističke i predvidljive modele koji će se potom kombinovati u skladu sa pogledom na svet Rokfelerovih. Ta vizija je dobila svoj naziv: GMO.
Pečat 259, mart, 2013.
Jasno je da je u pitanju pritisak da se Srbija pridruži STO, budući da pravila koja uspostavlja ova organizacija (STO) stavlja prioritet trgovine iznad zdravlja i bezbednosti zemlje. Poljoprivredna problematika je u okviru STO, rešava se po nacrtima vodećih kompanija SAD-a za agrobiznis, kakva je najveći svetski posednik GMO semena „Monsanto“(iz intervjua sa Vilijamom Endgalom)
Pečat, 256, februar, 2013.

 

Kompanija „Monsanto“ uskoro planira da počne regrutovanje ljudi za Srbiju zbog prodaje genetski modifikovanog semena našim poljoprivrednicima i seljacima
Pečat 155, mart, 2011.

 

Laboratorijsko otkriće velikih američkih magnata, genetski modifikovano seme bačeno je u srpsku oranicu. Da li će građani Srbije trampiti svoje zdravlje za formalan ulazak naše zemlje u Svetsku trgovinsku organizaciju ili će, potaknuti primerom Bugarske, uličnim demonstracijama oboriti skupštinski zakon?
Pečat 150, januar, 2011.

 

Broj obolelih od MRSA u Americi se povećava, a mnogim mladim ljudima amputirani su udovi zahvaćeni bolešću. Lekari smatraju da je bolest prouzrokovana ishranom.
Svečani finale potpisivanja sporazuma sa Svetskom trgovinskom organizacijom, praćen podrškom kontrolisanih medija, odvija se u slavljeničkoj atmosferi koja unosi vidno olakšanje: o našoj bezbednosti će ubuduće brinuti belosvetski trgovci, proizvođači GM hrane i lekova, a na nama je da im se prepustimo i verujemo na reč. U STO paketu dobijamo i Bibliju Novog svetskog poretka – Kodeks alimentarijus, koji predstavlja krvotok narastajućeg korporativnog organizma, nezadrživo metastazirajući širom planete.
Pečat 256, februar 2013.
Ibu Robin Lim, medicinska sestra sa Balija, proglašena 2011. za „heroja godine“ Si-En-En-a, počela je da postavlja neprijatna pitanja u vezi sa uticajem GMO na porast deformiteta placente i pupčane vrpce kod balijske novorođenčadi, s obzirom na to da se Indonežanke prevashodno hrane proizvodima od GM soje.
Pečat 252, januar, 2013.

 

Na šta Srbija pristaje svojim pristupanjem u STO, ko je najveći pokrovitelj genetski modifikovane hrane, te kako izgleda odmazda nad zemljama koje se suprotstave gospodaru neoliberalnog tržišta?
Pečat 248, decembar, 2012.

 

Politika ustupaka dovodi naše institute u inferioran položaj u odnosu na „Monsanto“, jer će poljoprivredni proizvođači biti ekonomski motivisani da kupuju seme uvoznika. U slučaju bankrota srpskog domaćina posed dužnika će otići u ruke međunarodne lihvarske internacionale, dok će globalni gigant ovde učvrstiti monopolski položaj
Pečat 246, decembar, 2012.

 

„Zbog čega se vlasnici patenata za genetski modifikovane poljoprivredne proizvode bune protiv njihovog obeležavanja. Ako smatraju da su ti proizvodi neškodljivi, nemaju razloga da ih otvoreno ne reklamiraju(iz razgovora sa profesorom Miladinom Ševarlićem)
Pečat 242, novembar 2012.

 

Kako je mali ekspoze službenice američke ambasade u Beogradu na okruglom stolu posvećenom GMO-u otkrio još jedan uslov koji Srbija mora da ispuni ukoliko želi u EU? Rečju – loše nam se piše
Pečat 249, decembar 2012.

 

Na pitanje povodom naučne studije iz 2006. kojom se „Medeno slatka“ proglašava uzročnikom raka jetre kod eksperimentalnih životinja, gost iz Amerike, promotor ove sorte šljive pred domaćom stručnom javnošću, odgovorio je da „miševi nisu isto što i ljudi“.
Pečat 236, septembar 2012.

 

S obzirom na to da doktorat nije etička kategorija, neće biti teško naći dovoljno korumpiranih doktora nauka u Srbiji, spremnih da uđu u Savet i odigraju dobro plaćenu farsu, kojom bi se podigla rampa za GMO ( iz razgovora za Irenom Baret)
Pečat 196, decembar 2011.

 

S obzirom na to da je „Tanjug“ objavio vest prema kojoj su se ambasador SAD-a u Srbiji Meri Vorlik i potpredsednik Vlade i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Rasim Ljajić složili o neophodnosti što skorijeg pristupanja Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), uz izraženu spremnost Amerike „da pomogne našoj zemlji u otklanjanju preostalih prepreka za punopravno članstvo“, ostaje otvoreno pitanje ko je (ispred srpskog naroda) ambasadorku i ministra za to ovlastio?
Pečat 244, novembar 2012.

 

Geni iz bakterija, virusa, biljki, životinja, pa čak i čoveka, stavljaju se u biljke kao što je soja, žito, pamuk, kako bi se ostvario komercijalni prinos. Takav GE proizvod pretvara se u hranu i prodaje na tržištu.
Pečat 76, maj 2009.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *