Sajamski izlog knjige

Anika Mombauer, Uzroci Prvog svetskog rata
Klio, 2013.
Povest o Prvom svetskom ratu prate stalna neslaganja istoričara o njegovim uzrocima, pa i pored stotine knjiga i članaka objavljenih na ovu temu, tokom proteklih decenija- ključno pitanje i dalje ostaje aktuelno : Ko snosi najveću odgovornost za izbijanje Prvog svetskog rata? I kako smo bliži obeležavanju 100-godišnjice od početka Prvog svetskog rata, jednog od prelomnih događaja 20. veka, veći su i revizionistički pokušaji savremenih nemačkih istoričara. Otuda studija „Uzroci Prvog svetskog rata“ engleskog istoričara Anike Mombauer ima poseban značaj: središnje mesto njenog istraživanja zauzimaju upavo nemačka predratna politika i rasprava među nemačkim istoričarima.

Aron Simanovič, Raspućin – večna tajna (Iz pera njegovog sekretara)
IK Admiral Buks,
Beograd 2013.
Grigorij Jefimovič Raspućin je čovek koji bezmalo jedan vek raspaljuje maštu čitalaca! Brojne knjige i nekoliko filmova opisuju ga kao osobu natprirodnih moći, iscelitelja i vidovnjaka, razvratnika, ljubitelja žena i pića, prevaranta, pa čak i kao nemačkog špijuna zavrbovanog da u Prvom svetskom ratu, uticajem na cara Nikolaja II i posebno na caricu Aleksandru Fjodorovnu, okrene Rusiju na stranu Nemačke, a protiv saveznika. U navedenom moglo bi biti istine, ali za to ne postoji nijedan dokaz.
Ovom knjigom Aron Simanovič menja sliku o Raspućinu i predstavlja ga kao čoveka koji uživa u romskoj muzici, društvu lepih žena i dobrom vinu, ali koji je, pre svega, osoba zdravog razuma i humanista.Kao Raspućinov najbliži saradnik, prijatelj i lični sekretar, Simanovič, prikazujući svoj i Raspućinov životni put, oslikava rusko društvo poslednjih godina Carevine…

Sabrana dela Matije Bećkovića
Štampar Makarije,
Beograd, 2013.
Na štandu izdavačke kuće Štampar Makarije izložena su Sabrana dela Matije Bećkovića – najkompletnije izdanje do sada, koje obuhvata dvanaest knjiga.
Ranije Bećkovićeve knjige izmenjene su i dopunjene čitavim nizom novih pesama, tako da se pred čitaocima sada nalaze konačne verzije Bećkovićevih pesama, poema i beseda, a u kompletu je i nova knjiga pod naslovom Oli mi ga dat.
Po rečima priređivača, Želidraga Nikčevića, Sabrana dela Matije Bećkovića u 12 knjiga na najbolji način svedoče da vizija koju sve koncentrisanije oblikuje njegova poetska reč prevazilazi svaku viziju koju nam može ponuditi kritika: reč je, naime, o nekoj vrsti prirodne,generalne nesrazmere. Bećkovićevo pesništvo, smatra Nikčević, danas je nesumnjivo jedan od najvažnijih, najsugestivnijih i najaktuelnijih parametara duhovnosti srpskog naroda. Ne kaže se uzalud da nam je sadašnjost prekrivena hijeroglifima starih početaka. U srpskom pesništvu ne postoji direktniji put kroz te hijeroglife od onog koji bira Matija Bećković. Ili je možda bolje reći da je on odabran, da je put odabrao njega.

Oliver Injac i Miroslav Stanković, „Advokatska čitanka“
Štampar Makarije,
Beograd, 2013.
Na 750 strana autori su u ovoj knjizi objedinili bogatu advokatsku i publicističku praksu i sačinili praktični priručnik koji će biti koristan pre svega advokatima i svim drugim pravnicima, ali i široj publici da sa većim razumevanjem gleda na advokatsku profesiju.
U poglavljima „Saveti“, „Rokovi“, „Obrasci“, „Izvori“ iznete su tajne profesije – za koju je Volter govorio da je najlepši poziv na svetu – a koje nam zapravo otkrivaju svu etiku i složenost advokatskog poziva iskazanu i u motou knjige – „Pravdoljublje,čovečnost, znanje, vrlina“ (reči uklesane iznad odaja za branioce u rimskim sudovima). „Kako izaći na kraj sa više ročišta u istom terminu“, „Koncentracija“, „Govoriti više ili manje“, „Političko angažovanje – homo advocatus homo politicus“, „Vreme i advokat“, „Šta sa klijentom koji ide od advokata do advokata“, „Ne precenjujte svoje mogućnosti, ne potcenjujte sporove“ – samo su neki od saveta koje su autori nesebično podelili sa budućim čitaocima.

Branko Stojanović, RAJKO-ilustrovana monografija
Pravoslavna reč,
Beograd, 2013.
Kako je vijugala i koliko pravo i snažno je do danas usecana STAZA pesnika Rajka Petrova Noga- nastojao je da otkrije brižni izučavalac – kritičar i pisac Branko Stojanović. Priča je potkrepljena ne samo tkanjem pripovedača, već i nizom fotografija –ličnih, porodičnih i drugih- razglednicama, faksimilima, crtežima…U ovoj bogato ilustrovanoj, raskošnoj knjizi o jednom stvaralačkom životu i uzbudljivom umetničkom putu , čitalac će naći odgovore na pitanja o sazrevanju pesnika i pisca, ali i o trajanju i sudbinama čudesnog prostora balkanskog, u vremenu minulog veka, pa sve do našeg doba. Priča teče od trenutka kada je, kako autor kaže, „Rajko Petrov Nogo meteorski zasjao na nebosklonu jugoslovenske poezije…“ pa sve do naših dana. Vredan dodatak u knjizi čine i „Hronologija života i dela“ i Nogova „Selektivna bibliografija“.

Slobodan Mileusnić, „Sveti Srbi“
Pravoslavna reč,
Novi Sad, 2013.
Monografsko izdanje „Sveti Srbi“ sažeti je životopis srpskih svetitelja, svetih sveštenomučenika, velikomučenika, mučenika i prepodobnih koje poštuje i slavi Srpska pravoslavna crkva.
Opis je sačinjen na osnovu najranijih žitija, službi i pohvala i u njemu su svoje mesto našli svi sveti Srbi od kraja 10. veka do sredine 20. veka, od Jovana Vladimira, zetskog kralja, do Varnave Nastića, episkopa. Životopisi su satkani na osnovu izvornih biografija i proverenih istorijskih činjenica, kako bi srpski sveti bili sagledani u vremenu i prilikama u kojima su živeli i delali. Cilj ovog Sabornika je, kako u pogovoru ističe autor, da oni koji malo znaju o duhovnoj veličini i istorijskom značaju svetih Srba prošire svoja saznanja, a da oni koji znaju više, svoje znanje obnove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *