Сајамски излог књиге

Аника Момбауер, Узроци Првог светског рата
Клио, 2013.
Повест о Првом светском рату прате стална неслагања историчара о његовим узроцима, па и поред стотине књига и чланака објављених на ову тему, током протеклих деценија- кључно питање и даље остаје актуелно : Ко сноси највећу одговорност за избијање Првог светског рата? И како смо ближи обележавању 100-годишњице од почетка Првог светског рата, једног од преломних догађаја 20. века, већи су и ревизионистички покушаји савремених немачких историчара. Отуда студија „Узроци Првог светског рата“ енглеског историчара Анике Момбауер има посебан значај: средишње место њеног истраживања заузимају упаво немачка предратна политика и расправа међу немачким историчарима.

Арон Симанович, Распућин – вечна тајна (Из пера његовог секретара)
ИК Адмирал Букс,
Београд 2013.
Григориј Јефимович Распућин је човек који безмало један век распаљује машту читалаца! Бројне књиге и неколико филмова описују га као особу натприродних моћи, исцелитеља и видовњака, развратника, љубитеља жена и пића, преваранта, па чак и као немачког шпијуна заврбованог да у Првом светском рату, утицајем на цара Николаја II и посебно на царицу Александру Фјодоровну, окрене Русију на страну Немачке, а против савезника. У наведеном могло би бити истине, али за то не постоји ниједан доказ.
Овом књигом Арон Симанович мења слику о Распућину и представља га као човека који ужива у ромској музици, друштву лепих жена и добром вину, али који је, пре свега, особа здравог разума и хуманиста.Као Распућинов најближи сарадник, пријатељ и лични секретар, Симанович, приказујући свој и Распућинов животни пут, осликава руско друштво последњих година Царевине…

Сабрана дела Матије Бећковића
Штампар Макарије,
Београд, 2013.
На штанду издавачке куће Штампар Макарије изложена су Сабрана дела Матије Бећковића – најкомплетније издање до сада, које обухвата дванаест књига.
Раније Бећковићеве књиге измењене су и допуњене читавим низом нових песама, тако да се пред читаоцима сада налазе коначне верзије Бећковићевих песама, поема и беседа, а у комплету је и нова књига под насловом Оли ми га дат.
По речима приређивача, Желидрага Никчевића, Сабрана дела Матије Бећковића у 12 књига на најбољи начин сведоче да визија коју све концентрисаније обликује његова поетска реч превазилази сваку визију коју нам може понудити критика: реч је, наиме, о некој врсти природне,генералне несразмере. Бећковићево песништво, сматра Никчевић, данас је несумњиво један од најважнијих, најсугестивнијих и најактуелнијих параметара духовности српског народа. Не каже се узалуд да нам је садашњост прекривена хијероглифима старих почетака. У српском песништву не постоји директнији пут кроз те хијероглифе од оног који бира Матија Бећковић. Или је можда боље рећи да је он одабран, да је пут одабрао њега.

Оливер Ињац и Мирослав Станковић, „Адвокатска читанка“
Штампар Макарије,
Београд, 2013.
На 750 страна аутори су у овој књизи објединили богату адвокатску и публицистичку праксу и сачинили практични приручник који ће бити користан пре свега адвокатима и свим другим правницима, али и широј публици да са већим разумевањем гледа на адвокатску професију.
У поглављима „Савети“, „Рокови“, „Обрасци“, „Извори“ изнете су тајне професије – за коју је Волтер говорио да је најлепши позив на свету – а које нам заправо откривају сву етику и сложеност адвокатског позива исказану и у мотоу књиге – „Правдољубље,човечност, знање, врлина“ (речи уклесане изнад одаја за браниоце у римским судовима). „Како изаћи на крај са више рочишта у истом термину“, „Концентрација“, „Говорити више или мање“, „Политичко ангажовање – homo advocatus homo politicus“, „Време и адвокат“, „Шта са клијентом који иде од адвоката до адвоката“, „Не прецењујте своје могућности, не потцењујте спорове“ – само су неки од савета које су аутори несебично поделили са будућим читаоцима.

Бранко Стојановић, РАЈКО-илустрована монографија
Православна реч,
Београд, 2013.
Како је вијугала и колико право и снажно је до данас усецана СТАЗА песника Рајка Петрова Нога- настојао је да открије брижни изучавалац – критичар и писац Бранко Стојановић. Прича је поткрепљена не само ткањем приповедача, већ и низом фотографија –личних, породичних и других- разгледницама, факсимилима, цртежима…У овој богато илустрованој, раскошној књизи о једном стваралачком животу и узбудљивом уметничком путу , читалац ће наћи одговоре на питања о сазревању песника и писца, али и о трајању и судбинама чудесног простора балканског, у времену минулог века, па све до нашег доба. Прича тече од тренутка када је, како аутор каже, „Рајко Петров Ного метеорски засјао на небосклону југословенске поезије…“ па све до наших дана. Вредан додатак у књизи чине и „Хронологија живота и дела“ и Ногова „Селективна библиографија“.

Слободан Милеуснић, „Свети Срби“
Православна реч,
Нови Сад, 2013.
Монографско издање „Свети Срби“ сажети је животопис српских светитеља, светих свештеномученика, великомученика, мученика и преподобних које поштује и слави Српска православна црква.
Опис је сачињен на основу најранијих житија, служби и похвала и у њему су своје место нашли сви свети Срби од краја 10. века до средине 20. века, од Јована Владимира, зетског краља, до Варнаве Настића, епископа. Животописи су саткани на основу изворних биографија и проверених историјских чињеница, како би српски свети били сагледани у времену и приликама у којима су живели и делали. Циљ овог Саборника је, како у поговору истиче аутор, да они који мало знају о духовној величини и историјском значају светих Срба прошире своја сазнања, а да они који знају више, своје знање обнове.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *