…I sa crnim đavolom

Piše Nataša Jovanović

I dok su vrhovi ginuli i padali, gvozdene lokalne kolacije pokazale su odlučnost da istraju. Istina, ne u očuvanju ideologije stranke i viših ciljeva, već
u očuvanju ličnih interesa

Za koalicije na lokalu važi da su  preduzeća za proizvodnju najbogatijih ljudi u selu, pa se može zaključiti da stranke koje su se u pojedinim mestima uhvatile u političko kolo više liče na frakcije KPJ nego što predstavljaju sliku višeparlamentarizma. I dok bi koalicija, recimo,  LDP i DSS u Beogradu, Nišu ili Kragujevcu gde su smeštene centrale stranaka, u najmanju ruku izazvala puč, ili primenu tradicionalne metode izopštenja, na lokalu ovakva nemoguća matematika pokazuje se održivom.  Na stranu što tabelarni pregled formiranih koalicija, u nemalom broju slučajeva, pokazuje da su ove političke tvorevine preživele i nekoliko vlada. I dok su vrhovi ginuli i padali, gvozdene lokalne kolacije pokazale su svoju odlučnost da istraju. Istina, ne u čuvanju ideologije stranke i viših ciljeva, već u očuvanju ličnih interesa.

U DUHU DEMOKRATSKIH NAČELA

U Zrenjaninu, recimo, lista Pokrenimo Zrenjanin, koju ni manje-ni više nego čine  SNS, NS, PSS, Pokret socijalista, DPM, Pokret Napred Banat, formirala je vlast sa koalicijom SPS-PUPS-JS+SPO, dok su na vlasti, recimo, u Kraljevu SNS+ SPS-PUPS-JS+DSS+URS+NP Maja Gojković+SDP+SDS. Indikativan, i bez sumnje vredan svake pažnje, jeste i slučaj opštine Lučani u kojoj su na vlasti, verovali ili ne, DSS-NS+ DS+SPS+SNS+JS+LDP+URS+SPO. Dakle, u vlasti su sve stranke, osim “Pokreta za razvoj Dragačeva”, koji je pak na lokalnim izborima osvojio najveći broj odborničkih mandata. Kako teče politički život u ovoj opštini, najbolje svedoče članci iz lokalnih novina, a koji, da nije reč o ozbiljnim izveštajima, deluju kao uvod u neko montipajtonovsko pretparačko štivo. Dok je jedna sednica prekinuta „zbog nedostatka kvoruma, jer su je napustili odbornici DS koji se nisu slagali sa povećanjem plata funkcionerima, čime je, vladajuća koalicija dovedena u pitanje…“ već sledeća donosi kraj dilemama  jer je„ koalicija  stabilna, skupštinska većina obezbeđena, opozicija pasivna“, ali, kako stoji dalje u izveštaju, „sve se može promeniti ukoliko ‚‚centrale’’ jave drugačije“. Centrala, usitinu, zna pokatkad da pritekne u pomoć. Tako je u junu ove godine, na zajedničkom sastanku predsednika Izvršnog odbora Demokratske stranke Dušana Elezovića i članova Opštinskog odbora u Lučanima, odlučeno da se pokrene disciplinski postupak zbog kršenja Statuta DS, protiv predsednika opštine, člana veća opštine, kao i pet odbornika iz sastava odborničkog kluba stranke. Tim povodom Demokratska stranka se izvinila svojim glasačima „što nije imala snage da se odupre moćnim pojedicima iz naše opštine i obećava da je sa takvom praksom završila”, navodi se u saopštenju i dodaje se da će stranka „i zvanično stupiti u razgovore sa Srpskom naprednom strankom radi pravljenja nove skupštinske većine koja će raditi u interesu građana a ne pojedinaca”. Neretko, sukobe između partnera u ovoj igri protivprirodnog političkog bluda učesnici nazivaju demokratijom. Tako je Aleksandar Radojević, poverenik SNS iz Čačka, na pitanje novinara kako komentariše izjave pojedinih funkcionera, pre svega iz redova koalicije SNS i Pokreta socijalista, u kojima se iznose kritike na rad koalicionih partnera, odgovorio da je to deo demokratskog društva. U Čačku su inače na vlasti DSS+NS+SNS+SPS-PUPS+URS+PSS+PS.

[restrictedarea]
ILI ROJALISTIČKI METOD..

Tamo gde neki vide demokratiju, drugi prepoznaju rojalističke metode, pa tako u državnoj službi, agencijama i državnim preduzećima, kao po nekom naslednom pravu,zaposlenje nalaze i svi krvno bliski rođaci predsednika opštine ili njegovog koalicionog partnera. I tako sve, kako se svojevremeno na tu temu, našalio jedan analitičar, do devetog kolena…

U ovoj činjenici treba potražiti objašnjenje za „neočekivane“ prelaske pojedinaca iz jedne u drugu stranku, obično onu na vlasti. Koliko je lični interes ispred ideje stranke, odnosno koliko ličnost na lokalu prevazilazi program partije koji zastupa, svedoče i masovna napuštanja stranke, koja ne nailaze na veću osudu biračkog tela. Mandat koji su odbornici dobili od stranke, začas se na političkoj tržnici nađe u suparničkom taboru. Tako je nedavno u Subotici Gradski odbor DSS-a, koji je deo skupštinske većine, napustio svoju dojučerašnju stranku i prešao u SNS, dok je DSS-u u Novom Bečeju pristupio dotadašnji odbornik Srpske napredne stranke sa jednim brojem članova.

U najvećem broju slučajeva preletači napuštaju stranku koja je izgubila vlast i odlaze u vladajuću. Iako je pred drugi krug predsedničkih izbora postojala opravdana bojazan da će SNS, ukoliko ne formira vlast, izgubiti infrastrukturu za svega dva meseca, danas su ovoj stranci osim pančevačkih i borskih odbornika Ujedinjenih regiona Srbije, prišli i odbori DSS u Subotici, Užicu i Vranju, nekadašnji predsednik požarevačkog odbora DS, članovi Lige socijaldemokrata u Zrenjaninu. Za činjenicu da je u Vojvodini sa 37 opština u kojima je formirala vlast, DS spala na sedam, možemo zahvaliti odbornicima-preletačima iz Čankove Lige socijaldemokrata Vojvodine, Srpskog pokreta obnove, SVM i LDP, koji su, s naknadnom pameću, u SNS-u prepoznali ozbiljnu stranku.

Demontirati ovu, i praksu formiranja slobodnih koalicija gotovo je nemoguće – posebno u malim opštinama. Dok je za Beograd Sveto pismo da neke stranke nikako ne ulaze u koalicioni savez, u manjim opštinama ta pravila ne važe- jer ako vlast podrazumeva pakt i sa crnim đavolom, pakta će biti.

[/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *