…И са црним ђаволом

Пише Наташа Јовановић

И док су врхови гинули и падали, гвоздене локалне колације показале су одлучност да истрају. Истина, не у очувању идеологије странке и виших циљева, већ
у очувању личних интереса

За коалиције на локалу важи да су  предузећа за производњу најбогатијих људи у селу, па се може закључити да странке које су се у појединим местима ухватиле у политичко коло више личе на фракције КПЈ него што представљају слику вишепарламентаризма. И док би коалиција, рецимо,  ЛДП и ДСС у Београду, Нишу или Крагујевцу где су смештене централе странака, у најмању руку изазвала пуч, или примену традиционалне методе изопштења, на локалу оваква немогућа математика показује се одрживом.  На страну што табеларни преглед формираних коалиција, у немалом броју случајева, показује да су ове политичке творевине преживеле и неколико влада. И док су врхови гинули и падали, гвоздене локалне колације показале су своју одлучност да истрају. Истина, не у чувању идеологије странке и виших циљева, већ у очувању личних интереса.

У ДУХУ ДЕМОКРАТСКИХ НАЧЕЛА

У Зрењанину, рецимо, листа Покренимо Зрењанин, коју ни мање-ни више него чине  СНС, НС, ПСС, Покрет социјалиста, ДПМ, Покрет Напред Банат, формирала је власт са коалицијом СПС-ПУПС-ЈС+СПО, док су на власти, рецимо, у Краљеву СНС+ СПС-ПУПС-ЈС+ДСС+УРС+НП Маја Гојковић+СДП+СДС. Индикативан, и без сумње вредан сваке пажње, јесте и случај општине Лучани у којој су на власти, веровали или не, ДСС-НС+ ДС+СПС+СНС+ЈС+ЛДП+УРС+СПО. Дакле, у власти су све странке, осим “Покрета за развој Драгачева”, који је пак на локалним изборима освојио највећи број одборничких мандата. Како тече политички живот у овој општини, најбоље сведоче чланци из локалних новина, а који, да није реч о озбиљним извештајима, делују као увод у неко монтипајтоновско претпарачко штиво. Док је једна седница прекинута „због недостатка кворума, јер су је напустили одборници ДС који се нису слагали са повећањем плата функционерима, чиме је, владајућа коалиција доведена у питање…“ већ следећа доноси крај дилемама  јер је„ коалиција  стабилна, скупштинска већина обезбеђена, опозиција пасивна“, али, како стоји даље у извештају, „све се може променити уколико ‚‚централе’’ јаве другачије“. Централа, уситину, зна покаткад да притекне у помоћ. Тако је у јуну ове године, на заједничком састанку председника Извршног одбора Демократске странке Душана Елезовића и чланова Општинског одбора у Лучанима, одлучено да се покрене дисциплински поступак због кршења Статута ДС, против председника општине, члана већа општине, као и пет одборника из састава одборничког клуба странке. Тим поводом Демократска странка се извинила својим гласачима „што није имала снаге да се одупре моћним поједицима из наше општине и обећава да је са таквом праксом завршила”, наводи се у саопштењу и додаје се да ће странка „и званично ступити у разговоре са Српском напредном странком ради прављења нове скупштинске већине која ће радити у интересу грађана а не појединаца”. Неретко, сукобе између партнера у овој игри противприродног политичког блуда учесници називају демократијом. Тако је Александар Радојевић, повереник СНС из Чачка, на питање новинара како коментарише изјаве појединих функционера, пре свега из редова коалиције СНС и Покрета социјалиста, у којима се износе критике на рад коалиционих партнера, одговорио да је то део демократског друштва. У Чачку су иначе на власти ДСС+НС+СНС+СПС-ПУПС+УРС+ПСС+ПС.

[restrictedarea]
ИЛИ РОЈАЛИСТИЧКИ МЕТОД..

Тамо где неки виде демократију, други препознају ројалистичке методе, па тако у државној служби, агенцијама и државним предузећима, као по неком наследном праву,запослење налазе и сви крвно блиски рођаци председника општине или његовог коалиционог партнера. И тако све, како се својевремено на ту тему, нашалио један аналитичар, до деветог колена…

У овој чињеници треба потражити објашњење за „неочекиване“ преласке појединаца из једне у другу странку, обично ону на власти. Колико је лични интерес испред идеје странке, односно колико личност на локалу превазилази програм партије који заступа, сведоче и масовна напуштања странке, која не наилазе на већу осуду бирачког тела. Мандат који су одборници добили од странке, зачас се на политичкој тржници нађе у супарничком табору. Тако је недавно у Суботици Градски одбор ДСС-а, који је део скупштинске већине, напустио своју дојучерашњу странку и прешао у СНС, док је ДСС-у у Новом Бечеју приступио дотадашњи одборник Српске напредне странке са једним бројем чланова.

У највећем броју случајева прелетачи напуштају странку која је изгубила власт и одлазе у владајућу. Иако је пред други круг председничких избора постојала оправдана бојазан да ће СНС, уколико не формира власт, изгубити инфраструктуру за свега два месеца, данас су овој странци осим панчевачких и борских одборника Уједињених региона Србије, пришли и одбори ДСС у Суботици, Ужицу и Врању, некадашњи председник пожаревачког одбора ДС, чланови Лиге социјалдемократа у Зрењанину. За чињеницу да је у Војводини са 37 општина у којима је формирала власт, ДС спала на седам, можемо захвалити одборницима-прелетачима из Чанкове Лиге социјалдемократа Војводине, Српског покрета обнове, СВМ и ЛДП, који су, с накнадном памећу, у СНС-у препознали озбиљну странку.

Демонтирати ову, и праксу формирања слободних коалиција готово је немогуће – посебно у малим општинама. Док је за Београд Свето писмо да неке странке никако не улазе у коалициони савез, у мањим општинама та правила не важе- јер ако власт подразумева пакт и са црним ђаволом, пакта ће бити.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *