Dačić: Biće otpuštanja u javnom sektoru

U javnom sektoru biće otpuštanja tamo gde se utvrdi da je situacija neodrživa, rekao premijer Ivica Dačić. Zvaničnici Srbije će ići na Kosovo tokom izborne kampanje da pozovu građane da izađu na izbore, ali neće učestvovati u klasičnim partijskim skupovima, naveo premijer.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da će u javnom sektoru biti otpuštanja tamo gde se utvrdi da je situacija neodrživa.

Idemo u reformu državne uprave, treba da ustanovimo koliko ima zaposlenih, koliko ih je zaista potrebno i onda da stvorimo zakonske uslove da može da se obavi reforma javnog sektora, rekao je Dačić novinarima u Kriminalistčko-policijskoj akademiji, gde je prisustvovao prijemu nove generacije studenata.

Upitan da li to znači otpuštanja u javnom sektoru, Dačić je naveo da će otpuštanja biti “svuda gde više ne može da se izdrži”.

Premijer je rekao da je o ekonomskim merama dugo razgovarao sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, da su zaključili da su one “politički nepopularne”, ali da su odluku doneli imajući u vidu da “ako smo došli do duvara moramo to da uradimo”.

“Imamo mnogo onih koji rade tamo gde se ne proizvodi nova vrednost. Nemoguće je da opstane takva vrsta sistema”, rekao je Dačić.

Na pitanje koliki je višak zaposlenih u državnoj upravi, Dačić je rekao da to još nije utvrđeno jer do sada javni sektor nije imao jedinstveni registar kako bi se na jednom mestu popisali svi zaposleni, kao i njihove primanja.

Naveo je da se cifra od 660.000 zaposlenih, koju je juče naveo ministar finansija Lazar Krsić, odnosi samo na stalno zaposlene, a ne i one koji pod nekom vrstom ugovora rade u državnoj administraciji.

“Zato smo i uveli registar, da sva plaćanje iz budžeta budu na jednom mestu, a do sada je svako ministarstvo plaćalo za sebe, agencije posebno, zavodi takođe… i zato je moguće da postoji takav haos, da ne znate ni broj ljudi koji rade”, rekao je Dačić.

Premijer je rekao i da su mesecima drugi govorili da je on kočnica za preduzimanje teških i nepopularnih mera, a da sad, kad je predloženo, neko kaže da je to demagija, da nije dovoljno i da bi trebalo smanjiti i niže plate od ovih koje su predložene.

“Ne primam ozbiljno kritike od onih koji su do sada mogli da urade šta su hteli, jer su upravljali finansijama u proteklih 13 godina”, rekao je premijer i dodao on najmanje bio pristalica rezova i štednje, ali da smatra da treba ukinuti sve što je nepotrebno.

Štednja na putovanjima 

Premijer Dačić je objasnio da štednja u vezi sa slžbenim putovanjima, o čemu je bilo reči na sednici vlade, nema veze sa njim kao premijerom, već sa resornim ministrima i onima koji idu na takva putovanja.

Prema njegovim rečima, postignut je dogovor da se srežu svi troškovi koji se tiču bespotrebnih putovanja, dnevnica i svega što je u vezi sa putovanjima.

“Da ne bude zabune, juče kada smo govorili o službenim putovanjima, to nikakve veze nema sa mnom kao premijerom, već sa resornim ministrima i ljudima koji idu na ta putovanja”, rekao je Dačić.

Precizirao je još jednom da veliki broj putovanja u Litvaniju o kojima je, takođe, bilo reči na sednici vlade, posledica činjenice da ta zemlja predsedava Evropskom unijom.

Kako je rekao, u Litvaniju se puno išlo u proteklih nekoliko meseci i to pitanje je uvek otvarano na sednicama vlade, ali suština je da se svi sastanci vezani za evropsku agendu sada održavaju tamo, kao što će od 1. januara da se održavaju u Grčkoj.

Put u inostranstvo je odobren samo ministru Lazaru Krstiću, iako je za službena putovanja van zemlje bilo oko 20 zahteva, potvrđeno je RTS-u u Vladi.

O putu na Kosovo

Govoreći o poseti Kosovu, premijer Dačić kaže da će zvaničnici Srbije ići na Kosovo tokom izborne kampanje kao državni funkcioneri da pozovu građane da izađu na izbore i glasaju za listu “Srpska”, ali da neće učestvovati u klasičnim partijskim skupovima.

Komentarišući izjave iz Prištine nakon Briselskog sastanka, Dačić je rekao da treba odvojiti ono što se govori u javnosti i što služi “za unutrašnju upotrebu” i ono što će biti.

“Ne interesuje me kako će neko to obrazložiti. Ja hoću da idem na Kosovo i to mi se mora obezbediti i kraj”, istakao je Dačić.

Najavljujući da će ići na Kosovo tokom izborne kampanje, Dačić je podsetio da je u Briselu jasno rečeno da to pravo niko ne može da ospori.

“Mi kao država moramo da pozovemo građane da izađu na izbore i samim tim učestvujemo u izbornoj kampanji. Ali državni funkcioneri neće učestvovati na ‘klasičnim partijskim skupovima’ jer dolaze kao državni funkcioneri”, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, forma je nebitna, a važno je da se bude sa narodom, da se taj narod pozove da izađe na izbore i podrži listu “Srpska”.

3 komentara

  1. Molim Vas gospodine Dačiću, ne ponašajte se pred novinarima tako nadmeno i zapovedniički.Molim Vas da preformulišete Vaše izjave sa molim i ljubazno bez tog osionog, naredbodavnog tona jer ste Vi taj koji moli i kome se naređuje. Ne pokušavajte da slažete sopstveni narod da Vaša reč u Briselu ima neku težinu i da još uvek smete da podviknete i postavite uslove.I ići ćete na Kosmet, sad i više nikad.I da , otpustite nas, meni lično vaša plata netreba jer znam koji je zalog bio.Evropa, kao mletački trgovac iz Šekspirovog komada za svaki pozajmljeni dinar traži funtu srpskog mesa uz koju obavezno ide i krv. Nije šija, nego vrat.I ona sinoćna pederska pretstava Branislava Nušića, bio je još jedan udarac nogom u stomak srpskom narodu, tako da još jednom ponavljam, Vaša mi plata nije potrebna.Zbog Vas sagla sam glavu do crne zemlje. Uživajte u svojoj pobedi i Vi i Vučić i Nikolić i svi ostali pljačkaši ovog najtužnijeg naroda na svetu.

  2. Mi smo jedinstvena drzava na planeti Zemlji po tome sto su socijala i oni gradjani koji imaju posla i rade. Dacicu, Dacicu pa zar je program ove vlade da svi Srbi budu sticenici narodnog kazana. Treba objasniti ovom narodu da javna preduzeca nisu isto sto i drzavna uprava. Iskreno receno ti si naj manje pozeljan na kosovu pa tamo netreba ni da ides. Dovoljno si unesrecio Srbe ne staj im na zulj.

  3. Kako je tužno biti izolovan od prijatelja i braće Rusa,sopstvenom voljom,a okružiti se,ubicama,kaubojima-razbojnicima,Dozvoliti, da Evropa egzekutorski uništava našu zdravu poljoprivredu,uopšte,našu ekonomiju,da bi Nemačka sačuvala najviši stepen svoje ekonomije.O tome niko ništa ne govoriDačić nije ni gospodin,ni socijalista,a još manje čovek.Ponašanje mu je drsko,oholo,nevaspitano,bezobrazno.Tači mu je dozvolio dolazak na naše Kosovo,kao turisti,da obiđe manastire.Išao je,po ko zna koji put u Brisel,oni su i dalje na strani Šiptara samo da se ,Srbija obogalji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *