Дачић: Биће отпуштања у јавном сектору

У јавном сектору биће отпуштања тамо где се утврди да је ситуација неодржива, рекао премијер Ивица Дачић. Званичници Србије ће ићи на Косово током изборне кампање да позову грађане да изађу на изборе, али неће учествовати у класичним партијским скуповима, навео премијер.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да ће у јавном сектору бити отпуштања тамо где се утврди да је ситуација неодржива.

Идемо у реформу државне управе, треба да установимо колико има запослених, колико их је заиста потребно и онда да створимо законске услове да може да се обави реформа јавног сектора, рекао је Дачић новинарима у Криминалистчко-полицијској академији, где је присуствовао пријему нове генерације студената.

Упитан да ли то значи отпуштања у јавном сектору, Дачић је навео да ће отпуштања бити “свуда где више не може да се издржи”.

Премијер је рекао да је о економским мерама дуго разговарао са првим потпредседником владе Александром Вучићем, да су закључили да су оне “политички непопуларне”, али да су одлуку донели имајући у виду да “ако смо дошли до дувара морамо то да урадимо”.

“Имамо много оних који раде тамо где се не производи нова вредност. Немогуће је да опстане таква врста система”, рекао је Дачић.

На питање колики је вишак запослених у државној управи, Дачић је рекао да то још није утврђено јер до сада јавни сектор није имао јединствени регистар како би се на једном месту пописали сви запослени, као и њихове примања.

Навео је да се цифра од 660.000 запослених, коју је јуче навео министар финансија Лазар Крсић, односи само на стално запослене, а не и оне који под неком врстом уговора раде у државној администрацији.

“Зато смо и увели регистар, да сва плаћање из буџета буду на једном месту, а до сада је свако министарство плаћало за себе, агенције посебно, заводи такође… и зато је могуће да постоји такав хаос, да не знате ни број људи који раде”, рекао је Дачић.

Премијер је рекао и да су месецима други говорили да је он кочница за предузимање тешких и непопуларних мера, а да сад, кад је предложено, неко каже да је то демагија, да није довољно и да би требало смањити и ниже плате од ових које су предложене.

“Не примам озбиљно критике од оних који су до сада могли да ураде шта су хтели, јер су управљали финансијама у протеклих 13 година”, рекао је премијер и додао он најмање био присталица резова и штедње, али да сматра да треба укинути све што је непотребно.

Штедња на путовањима 

Премијер Дачић је објаснио да штедња у вези са слжбеним путовањима, о чему је било речи на седници владе, нема везе са њим као премијером, већ са ресорним министрима и онима који иду на таква путовања.

Према његовим речима, постигнут је договор да се срежу сви трошкови који се тичу беспотребних путовања, дневница и свега што је у вези са путовањима.

“Да не буде забуне, јуче када смо говорили о службеним путовањима, то никакве везе нема са мном као премијером, већ са ресорним министрима и људима који иду на та путовања”, рекао је Дачић.

Прецизирао је још једном да велики број путовања у Литванију о којима је, такође, било речи на седници владе, последица чињенице да та земља председава Европском унијом.

Како је рекао, у Литванију се пуно ишло у протеклих неколико месеци и то питање је увек отварано на седницама владе, али суштина је да се сви састанци везани за европску агенду сада одржавају тамо, као што ће од 1. јануара да се одржавају у Грчкој.

Пут у иностранство је одобрен само министру Лазару Крстићу, иако је за службена путовања ван земље било око 20 захтева, потврђено је РТС-у у Влади.

О путу на Косово

Говорећи о посети Косову, премијер Дачић каже да ће званичници Србије ићи на Косово током изборне кампање као државни функционери да позову грађане да изађу на изборе и гласају за листу “Српска”, али да неће учествовати у класичним партијским скуповима.

Коментаришући изјаве из Приштине након Бриселског састанка, Дачић је рекао да треба одвојити оно што се говори у јавности и што служи “за унутрашњу употребу” и оно што ће бити.

“Не интересује ме како ће неко то образложити. Ја хоћу да идем на Косово и то ми се мора обезбедити и крај”, истакао је Дачић.

Најављујући да ће ићи на Косово током изборне кампање, Дачић је подсетио да је у Бриселу јасно речено да то право нико не може да оспори.

“Ми као држава морамо да позовемо грађане да изађу на изборе и самим тим учествујемо у изборној кампањи. Али државни функционери неће учествовати на ‘класичним партијским скуповима’ јер долазе као државни функционери”, рекао је Дачић.

Према његовим речима, форма је небитна, а важно је да се буде са народом, да се тај народ позове да изађе на изборе и подржи листу “Српска”.

3 коментара

  1. Молим Вас господине Дачићу, не понашајте се пред новинарима тако надмено и заповедниички.Молим Вас да преформулишете Ваше изјаве са молим и љубазно без тог осионог, наредбодавног тона јер сте Ви тај који моли и коме се наређује. Не покушавајте да слажете сопствени народ да Ваша реч у Бриселу има неку тежину и да још увек смете да подвикнете и поставите услове.И ићи ћете на Космет, сад и више никад.И да , отпустите нас, мени лично ваша плата нетреба јер знам који је залог био.Европа, као млетачки трговац из Шекспировог комада за сваки позајмљени динар тражи фунту српског меса уз коју обавезно иде и крв. Није шија, него врат.И она синоћна педерска претстава Бранислава Нушића, био је још један ударац ногом у стомак српском народу, тако да још једном понављам, Ваша ми плата није потребна.Због Вас сагла сам главу до црне земље. Уживајте у својој победи и Ви и Вучић и Николић и сви остали пљачкаши овог најтужнијег народа на свету.

  2. Mi smo jedinstvena drzava na planeti Zemlji po tome sto su socijala i oni gradjani koji imaju posla i rade. Dacicu, Dacicu pa zar je program ove vlade da svi Srbi budu sticenici narodnog kazana. Treba objasniti ovom narodu da javna preduzeca nisu isto sto i drzavna uprava. Iskreno receno ti si naj manje pozeljan na kosovu pa tamo netreba ni da ides. Dovoljno si unesrecio Srbe ne staj im na zulj.

  3. Kako je tužno biti izolovan od prijatelja i braće Rusa,sopstvenom voljom,a okružiti se,ubicama,kaubojima-razbojnicima,Dozvoliti, da Evropa egzekutorski uništava našu zdravu poljoprivredu,uopšte,našu ekonomiju,da bi Nemačka sačuvala najviši stepen svoje ekonomije.O tome niko ništa ne govoriDačić nije ni gospodin,ni socijalista,a još manje čovek.Ponašanje mu je drsko,oholo,nevaspitano,bezobrazno.Tači mu je dozvolio dolazak na naše Kosovo,kao turisti,da obiđe manastire.Išao je,po ko zna koji put u Brisel,oni su i dalje na strani Šiptara samo da se ,Srbija obogalji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *