Ал Каида надјачала америчке специјалце

Специјалци САД у Сомалији замало избегли катастрофу сличну акцији из 1993. године у Могадишу. Напали упориште терориста, али нису успели да ухвате локалног вођу Абдулкадира Мухамеда Абдулкадира. У Либији Американци успели да ухвате локалног вођу Ал Каиде.

Америчке специјалне снаге су у Сомалији замало избегле катастрофу сличну оној из 1993. године, када су им Сомалци нанели тешке губитке. У Либији су специјалци успели да ухвате локалног вођу Ал Каиде.

Специјалци америчке морнарице, познатији као “фоке”, из мрака су, са мора и из ваздуха напали упориште сомалске терористичке групе Ел Шабаб, повезане са Ал Каидом, која је недавно извела напад на тржни центар у Кенији.

Акција се догодила у граду Бараве, упоришту терористичке групе Ел Шабаб, 240 километара јужно од главног града Сомалије Могадиша.

Међутим, напад није ишао онако како су Американци планирали јер су сомалски терористи, припадници локалне милиције, пружили жесток отпор, у сценама које подсећају на катастрофу из 1993. у Могадишу, која је екранизована у филму “Пад црног јастреба”.

Тада је погинуло 17, а рањено 73 војника САД, изгубљена су два хеликоптера и нанета је велика срамота угледу америчких специјалаца.

Исто као што су и дошли из мрака, повукли су се у мрак после жестоке борбе са Сомалцима. Американци су имали и ватрену подршку из хеликоптера са бродова.

Мета напада, локални командант Абдулкадир Мухамед Абдулкадир, успео је да побегне Американцима.

Ел Шабаб је саопштио да су “нападачи” дошли са мора и да су напали кућу “једног борца” (муџахида), али да је “вољом Алаха” напад одбијен.

Очевици такође наводе да су припадници Ел Шабаба кренули у јуриш на америчке војнике, не би ли поновили “успех” из 1993. године, али у томе нису успели. Борбе су почеле око три часа ујутро и трајале су око сат времена.

Кућа која је била циљ америчког напада била је у тренутку напада пуна страних бораца који се боре у редовима Ел Шабаба.

Званичници сомалске обавештајне службе потврдили су да су мета напада били “високо рангирани странци”, као и да је рањен један чеченски командант, а његов телохранитељ убијен. Укупно је погинуло седам припадника терористичке групе.

Група Ел Шабаб је чак на Твитеру објавила слике опреме коју су Американци оставили за собом.

Очевици су навели и да су припадници Ел Шабаба после напада претражили буквално сваку кућу у граду Бераве.

Занимљиво је да су Американци напали овај град и 2009. године, и то у по бела дана, а резултат је био ликвидација једног од најтраженијих припадника Ал Каиде.

Ухваћен Ел Либи

Такву “срећу” није имао вођа Ал Каиде у Либији, чију главу су у САД уценили на пет милиона долара. Тражили су га 15 година, од терористичких напада на америчке амбасаде у Кенији и Танзанији 1998. године, када је погинуло 220 људи.

Специјалци из “делта одреда” (претпоставља се да су они) улицама Триполија пробили су се до места где се налазио Абу Анас ел Либи, тврде очевици и војни извори.

Ел Либи је ухваћен у својим колима које је паркирао испред породичне куће у Нофлијену, предграђу Триполија, а враћао се са јутарње молитве у џамији.

Одједном се појавило десетак наоружаних људи у неколико возила, који су га опколили, разбили стакло на колима и отели му пушку, извукли га и отишли.

Американци су касније навели да се он налази на „безбедном месту” изван Либије, незванично на америчком ратном броду у Медитерану.

Либија је тражила званично објашњење из Вашингтона због “киднаповања” Ел Либија, али га још нису добили.

Државни секретар САД Џон Кери је, поводом акције, поручио терористима Ал Каиде да могу да нападају, али да неће моћи да сакрију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *