Спремна српска листа јужно од Ибра

Познато шест кандидата са српске листе за градоначелнике у општинама јужно од Ибра на локалним изборима. У току припреме за регистрацију листе представника Срба. Грађанска иницијатива “Србија, демократија, правда” није позвана да учествује на јединственој листи, рекао Оливер Ивановић.

На српској листи, коју подржава и званични Београд, за косовске локалне изборе познато је шест кандидата за градоначелнике у општинама јужно од Ибра, сазнаје Танјуг.

У Грачаници ће кандидат бити актуелни градоначелник Бојан Стојановић, који је претходно био изабран на ту функцију на изборима 2009. године.

Кандидат у општини Штрпце је Иван Реџић, у Клокоту Срећко Спасић, Партесу Драган Николић, Новом Брду Светислав Ивановић и у Ранилугу кандидат за градоначелника на спрској листи биће Градимир Микић.

Начелник Косовског округа Владета Костић рекао је да су у току техничке припреме за регистрацију грађанске иницијативе која ће предати изборну листу представника Срба за учешће на изборима 3. новембра.

“Могуће је да данас региструјемо грађанску иницијативу, а да сутра предамо листу. Рок за предају листа истиче у среду, 4. септембра, у поноћ”, навео је Костић агенцији Бета.

Према Костићевим речима, листа представника Срба неће се звати јединствена српска листа, што је назив који се помиње у јавности, већ ће о имену листе бити одлучено током дана.

Костић је објаснио да се то ради како се не би збуњивала јавност и да не би асоцирала на Јединствену српску листу Раде Трајковић, која је раније учествовала на косовским изборима и ушла у парламент Косова.

Бивши државни секретар за Косово и Метохију Оливер Ивановић рекао је да његова грађанска иницијатива “Србија, демократија, правда” још није позвана да учествује на јединственој српској листи за локалне изборе на Косову.

“Очито је да нећемо бити на јединственој српској листи, јер они праве своју листу, нису укључили никога. Прича о листи имала је задатак да концентрише снаге владајућих странака, Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије, и да успава све остале у нади да ће само бити позвани како не би морали ништа да раде”, рекао је Ивановић агенцији Бета.

Он је рекао да ће сачекати да јединствена српска листа преда своју листу и да ће онда, у предвиђеном року, то и он учинити. Ивановић је рекао да не мисли да ће их до краја рока позвати да учествују на листи, јер су, како је казао, странке на власти у Београду одлучиле да промовишу своје партије.

На гласачким листићима за локалне изборе на Косову, иначе, неће бити државних симбола Косова, одлучила је јуче Централна изборна комисија (ЦИК) у Приштини.

На њима ће се наћи једино лого ЦИК-а, а на левој страни гласачког листића на три језика – албанском, српском и енглеском биће исписано Централна изборна комисија, док ће на десној писати “Локални избори 2013”.

ЦИК је јуче продужио за 14 дана рок за достављање бирачког материјала грађанима који имају место боравка ван Косова, одлука је донета већим гласова чланова ЦИК-а, а на захтев министра за дијаспору у косовској влади Ибрахима Маколија, с обзиром на то да је претходни рок истекао јуче.

У ЦИК-у су, иначе, с јучерашњим датумом за локалне изборе 3. новембра биле пријављене две српске грађанске иницијативе и њихова пријава је потврђена, а реч је о иницијативама из централног Косова и Косовског Поморавља.

RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *