Sa NIS-om na školovanje u Rusiju

NIS stipendira školovanje pet studenata iz Srbije na prestižnim univerzitetima u Rusiji koji obrazuju kadrove iz oblasti nafte i gasa

Snežana Lakićević, menadžer projekta „Energije znanja“ u NIS-u kaže da je ovo početak realizacije dela projekta „Energija znanja“, koji za cilj ima školovanje najboljih učenika koji su zainteresovani za studiranje u oblastima inženjerstva nafte i gasa.

I ŠKOLOVANJE I POSAO „Petar Rajić, Sofija Šoškić i Ivan Savić će studirati na Ruskom državnom univerzitetu nafte i gasa ‘Gupkin’ u Moskvi, a Dragana Radić i Nemanja Aleksić na nacionalnom mineralno-sirovinskom univerzitetu ‘Gorni’ u Sankt Petersburgu. Prvu godinu boravka u Rusiji stipendisti će usavršavati ruski jezik, ali i fiziku, matematiku, hemiju i tehnološko crtanje, kako bi od sledeće kalendarske godine uspešno započeli studije na prvoj godini akademskih studija. Naša želja je da povećamo broj stipendista koji će dobiti šansu za studiranje prestižnih fakulteta u Rusiji i verujemo da ćemo u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Vladom Ruske Federacije uspeti da realizujemo ovaj, za sve nas značajan i lep projekat“, kaže Snežana Lakićević.

Na aerodromu, pred odlazak pred put, stipendisti NIS-a su istakli da su veoma zadovoljni ukazanom prilikom jer će posle studija odmah dobiti posao u struci. Naime, posle završetka fakulteta, ovi mladi dobiće priliku da prva profesionalna iskustva steknu u NIS-u. Tokom studiranja za njih je organizovana i letnja praksa u kompaniji.

Dragana Radić je navela da očekuje da će biti uspešna na studijama i da će opravdati poverenje kompanije, i dodala da očekuje da će u Rusiji steći znanje koje će moći kasnije da primenjuje u NIS-u, deleći ga sa ostalim kolegama.

„Ovo je odlična prilika za mlade ljude i šansa za budućnost“, istakla je.

PRILIKA KOJA SE RETKO PRUŽA Nemanja Aleksić se raduje odlasku u Rusiju na studije jer je prema njegovim rečima to „prilika koja se retko pruža“.

„Ovakva prilika se dobija srećom, znanjem i naravno radom. Jedva čekam da odem tamo i da vidim kakav je Univerzitet, način rada, kao i da završim studije i na kraju se vratim u Srbiju kako bih radio u NIS-u. Očekujem da se dobro uklopim u kompaniju kada bude došao trenutak za to, a trudiću se maksimalno svojim radom na poslu da se odužim kompaniji koja me školuje.“

Devetnaestogodišnja Sofija Šoškić kaže da dugo nije mogla da se odluči koji fakultet da upiše.

„Razmišljala sam i o građevini i elektrotehnici, a onda su mi iz NIS-a javili da žele da me stipendiraju i to je bilo iznenadno i pravo rešenje. Tek kada sam dobila ovu priliku shvatila sam koliko me zaista interesuje rad u industriji i na tako velikim projektima“, navela je ona.

„Ne brinem, svestan sam da će biti naporno, ali znam i da ću sve to moći da izdržim. Razredni starešina mi je bio profesor fizike i on je najviše uticao na mene i moje učenje ovog predmeta“, rekao je Petar, a ostali stipendisti su se složili i, takođe, dodali da su na njihova znanja najviše uticali profesori koji su ih i učili iz ruskih knjiga za fiziku.

Ivan Savić je istakao da osim fenomenalne prilike za usavršavanje, njemu znači činjenica što ima zagarantovan posao u velikoj kompaniji kao što je NIS.

„Jedva čekam da se vratim u Srbiju i da počnem da radim u NIS-u, i da svoja znanja prenosim drugim ljudima“, istakao je on.

Isplata dividendi akcionarima NIS-a

NIS je isplatio svojim akcionarima dividendu za 2012. godinu. Ukupna suma za isplatu dividendi iznosi 12,36 milijardi dinara. Bruto iznos po akciji je 75,83 dinara.
Pravo na dividendu imaju svi akcionari koji su bili upisani u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti kao vlasnici akcija na Dan akcionara V redovne sednice Skupštine akcionara koji je bio 8. juna 2013. godine.
Akcionarima koji su kao građani dobili po pet akcija NIS-a, oko 2,4 miliona manjinskih akcionara, 20. avgusta uplaćena je pripadajuća dividenda na novčane račune u Banci Poštanska štedionica. Istovremeno, NIS će uplatiti porez na prihode od kapitala koji za domaća fizička lica iznosi 15 odsto.
Iznos od preko 12 milijardi dinara je najveći iznos koji je neka kompanija, listirana na Beogradskoj berzi, isplatila na ime dividende.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *