Са НИС-ом на школовање у Русију

НИС стипендира школовање пет студената из Србије на престижним универзитетима у Русији који образују кадрове из области нафте и гаса

Снежана Лакићевић, менаџер пројекта „Енергије знања“ у НИС-у каже да је ово почетак реализације дела пројекта „Енергија знања“, који за циљ има школовање најбољих ученика који су заинтересовани за студирање у областима инжењерства нафте и гаса.

И ШКОЛОВАЊЕ И ПОСАО „Петар Рајић, Софија Шошкић и Иван Савић ће студирати на Руском државном универзитету нафте и гаса ‘Гупкин’ у Москви, а Драгана Рaдић и Немања Алексић на националном минерално-сировинском универзитету ‘Горни’ у Санкт Петерсбургу. Прву годину боравка у Русији стипендисти ће усавршавати руски језик, али и физику, математику, хемију и технолошко цртање, како би од следеће календарске године успешно започели студије на првој години академских студија. Наша жеља је да повећамо број стипендиста који ће добити шансу за студирање престижних факултета у Русији и верујемо да ћемо у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Владом Руске Федерације успети да реализујемо овај, за све нас значајан и леп пројекат“, каже Снежана Лакићевић.

На аеродрому, пред одлазак пред пут, стипендисти НИС-а су истакли да су веома задовољни указаном приликом јер ће после студија одмах добити посао у струци. Наиме, после завршетка факултета, ови млади добиће прилику да прва професионална искуства стекну у НИС-у. Током студирања за њих је организована и летња пракса у компанији.

Драгана Радић је навела да очекује да ће бити успешна на студијама и да ће оправдати поверење компаније, и додала да очекује да ће у Русији стећи знање које ће моћи касније да примењује у НИС-у, делећи га са осталим колегама.

„Ово је одлична прилика за младе људе и шанса за будућност“, истакла је.

ПРИЛИКА КОЈА СЕ РЕТКО ПРУЖА Немања Алексић се радује одласку у Русију на студије јер је према његовим речима то „прилика која се ретко пружа“.

„Оваква прилика се добија срећом, знањем и наравно радом. Једва чекам да одем тамо и да видим какав је Универзитет, начин рада, као и да завршим студије и на крају се вратим у Србију како бих радио у НИС-у. Очекујем да се добро уклопим у компанију када буде дошао тренутак за то, а трудићу се максимално својим радом на послу да се одужим компанији која ме школује.“

Деветнаестогодишња Софија Шошкић каже да дуго није могла да се одлучи који факултет да упише.

„Размишљала сам и о грађевини и електротехници, а онда су ми из НИС-а јавили да желе да ме стипендирају и то је било изненадно и право решење. Тек када сам добила ову прилику схватила сам колико ме заиста интересује рад у индустрији и на тако великим пројектима“, навела је она.

„Не бринем, свестан сам да ће бити напорно, али знам и да ћу све то моћи да издржим. Разредни старешина ми је био професор физике и он је највише утицао на мене и моје учење овог предмета“, рекао је Петар, а остали стипендисти су се сложили и, такође, додали да су на њихова знања највише утицали професори који су их и учили из руских књига за физику.

Иван Савић је истакао да осим феноменалне прилике за усавршавање, њему значи чињеница што има загарантован посао у великој компанији као што је НИС.

„Једва чекам да се вратим у Србију и да почнем да радим у НИС-у, и да своја знања преносим другим људима“, истакао је он.

Исплата дивиденди акционарима НИС-а

НИС je исплатиo својим акционарима дивиденду за 2012. годину. Укупна сума за исплату дивиденди износи 12,36 милијарди динара. Бруто износ по акцији је 75,83 динара.
Право на дивиденду имају сви акционари који су били уписани у Централном регистру, депоу и клирингу хартија од вредности као власници акција на Дан акционара V редовне седнице Скупштине акционара који је био 8. јуна 2013. године.
Акционарима који су као грађани добили по пет акција НИС-а, око 2,4 милиона мањинских акционара, 20. августа уплаћена је припадајућа дивиденда на новчане рачуне у Банци Поштанска штедионица. Истовремено, НИС ће уплатити порез на приходе од капитала који за домаћа физичка лица износи 15 одсто.
Износ од преко 12 милијарди динара је највећи износ који је нека компанија, листирана на Београдској берзи, исплатила на име дивиденде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *