Reakcije povodom programa Oktobarskog salona

BEOGRAD – Muzej žrtava genocida reagovao je danas zbog programa predstojećeg Oktobarskog salona – debate “Živi logor smrti” u okviru istoimenog projekta koji istražuje povezanost dva koncentraciona logora, Starog sajmišta iz Drugog svetskog rata, u centru Beograda, i logora Omarska u opštini Prijedor iz devedesetih godina 20. veka.

“Smatramo da sve ima svoje granice, pa i umetnost, naročito kada je u obradi tragična prošlost. U ovom slučaju pravi se paralela dva logora koji nemaju nikakvih dodirnih elemenata”, stoji u saopštenju koje je potpisao vršilac dužnosti direktora Muzeja žrtava genocida prof. dr Veljko Đ. Đurić.

On je podsetio da se logor na Starom sajmištu nalazio na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske i bio najpre jedan u nizu nemačkih logora za takozvano “konačno rešenje jevrejskog pitanja”, a potom za Srbe i pripadnike drugih stanovnika Kraljevine Jugoslavije.

Đurić je naglasio da problem izgradnje memorijalnog kompleksa na Starom Sajmištu ne može da bude tema jedne manifestacije kao što je Oktobarski salon.

To je, prema njegovim rečima, problem koji je decenijama svesno odlagan u najvišim instancama grada Beograda i ponovo ga obnavlja Muzej žrtava genocida predajom predloga Zakona o memorijalnom kompleksu Staro sajmište Ministarstvu kulture i Narodnoj skupštini.
“Smatramo da je nagovešteni projekat prosta politizacija slobode umetnosti. Krajnji cilj mogao bi da bude još “jedna cigla u zidu” revizionističkog prekrajanja istorije u kojoj nema mesta za, na primer, Jasenovac, ali mora da ima za Omarsku”, navedeno je u saopštenju.

“Da smo u pravu, potvrđuju nekolike izjave istoričara iz Hrvatske, ali i iz Srbije, kao i filmsko tumačenje uloge generala Milana Nedića i Srba u uništenju Jevreja. Čini nam se da se u tom kontekstu može posmatrati i najavljeni projekat “Četiri lica Omarske”. Uostalom, na to upućuje i fotoizložba “Thanking the people of Norway / Takk til det norske folk”  Memorijalnog centra Jasenovac, koja je nedavno postavljena u Vojnom muzeju u Oslu, a koja pominje i zatočenike Starog sajmišta”, smatra Đurić.
Kao uvod u 54. Oktobarski salon, za 5. oktobar je zakazana javna diskusija pod nazivom “Živi logor smrti” u saradnji sa Centrom za istraživanje arhitekture sa Goldsmit univerziteta u Londonu, grupom “Spomenik” i projektom “Četiri lica Omarske”.

Projekat “Živi logor smrti”, kako su objasnili organizatori, istražuje višestruku povezanost dva logora u bivšoj Jugoslaviji i probleme u vezi sa prisećanjem na njihovu istoriju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *