M.Lazarević – MAĐARSKA PODRŽAVLJUJE ENERGETSKE FIRME

Vlada pregovara o kupovini 6-7 energetskih preduzeća s ciljem da se na taj način snize cene energije i podrži oživljavanje privrede. Prema rečima mađarskog premijera, u SAD je cena energije za domaćinstva niža za oko trećinu nego u Mađarskoj

„Pregovaramo o ponovnom otkupu šest ili sedam energetskih preduzeća koje smo ranije privatizovali“, izjavio je krajem protekle sedmice nacionalnom radiju  mađarski premijer Viktor Orban. Kako je objasnio, cilj ovakvog, krajnje neuobičajenog poteza jeste da se snize cene eneregije i na taj način podstakne oživljavanje ekonomije.

Orban je u intevjuu istakao da vlada ima nameru da sektor koji isporučuje eneregiju domaćinstvima pretvori u neprofitni. Priprema se u tom smislu i odgovarajuća legislativna promena koja će biti usvojena početkom iduće godine. Novinari su potom od premijervog portparola zatražili bliža objašnjenja ali je on odbio bilo kakva preciziranja ove izjave.

Najjači igrači u energetici u ovoj zemlji su nemačke kompanije EON  i RVE , zatím francuske EDF i GDF Suec , i italijanska firma ENI. Zasad ove fime izbegavaju da se izjasne o ovome.

Mađarska vlada je u januru ove godine odlučila da smanji cene cene struje za domaćinstva za 10 posto i najavila da će do kraja godine smanjiti cene emisija CO2. Državna kompanija MVM  je u martu ove godine potpisala ugvoro s firmom EON o kupovini plinskih preduzeća koje ova firma ima u Mađarskoj, u vrednost od oko 870 miliona evra.

Ove poteze analitičari povezuju s tim da će se u Mađarskoj iduće godine održati izbori i da zato aktuelna desničarska vlada najavljuje ovakve poteze koji su, inače, mnogo karakterističniji za levicu. No, Orbana mnogi smatraju za tipičnog demagoga koga je bespredmetno ideološki svrstavati levo ili desno. On, kako se smatra, hoće da iduće godine dobije novi mandat na izborima i zato nastoji da na sve načine osvoji naklonost birača. Posle januarskog smanjivanja cena za električnu energiju, najavljeno je de će od novembra biti niža i cena za grejanje.

Orban, inače, tvrdi da Mađari plaćaju skuplje eneregiju nego građani u drugm, bogatijim zemljama. Prema njegovim rečima, u SAD je cena energije za domaćinstva niža za oko trećinu nego u Mađarskoj.

BalkanMagazin.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *