М.Лазаревић – МАЂАРСКА ПОДРЖАВЉУЈЕ ЕНЕРГЕТСКЕ ФИРМЕ

Влада преговара о куповини 6-7 енергетских предузећа с циљем да се на тај начин снизе цене енергије и подржи оживљавање привреде. Према речима мађарског премијера, у САД је цена енергије за домаћинства нижа за око трећину него у Мађарској

„Преговарамо о поновном откупу шест или седам енергетских предузећа које смо раније приватизовали“, изјавио је крајем протекле седмице националном радију  мађарски премијер Виктор Орбан. Како је објаснио, циљ оваквог, крајње неуобичајеног потеза јесте да се снизе цене енерегије и на тај начин подстакне оживљавање економије.

Орбан је у интевјуу истакао да влада има намеру да сектор који испоручује енерегију домаћинствима претвори у непрофитни. Припрема се у том смислу и одговарајућа легислативна промена која ће бити усвојена почетком идуће године. Новинари су потом од премијервог портпарола затражили ближа објашњења али је он одбио било каква прецизирања ове изјаве.

Најјачи играчи у енергетици у овој земљи су немачке компаније ЕОН  и РВЕ , затíм француске ЕДФ и ГДФ Суец , и италијанска фирма ЕНИ. Засад ове фиме избегавају да се изјасне о овоме.

Мађарска влада је у јануру ове године одлучила да смањи цене цене струје за домаћинства за 10 посто и најавила да ће до краја године смањити цене емисија ЦО2. Државна компанија МВМ  је у марту ове године потписала угворо с фирмом ЕОН о куповини плинских предузећа које ова фирма има у Мађарској, у вредност од око 870 милиона евра.

Ове потезе аналитичари повезују с тим да ће се у Мађарској идуће године одржати избори и да зато актуелна десничарска влада најављује овакве потезе који су, иначе, много карактеристичнији за левицу. Но, Орбана многи сматрају за типичног демагога кога је беспредметно идеолошки сврставати лево или десно. Он, како се сматра, хоће да идуће године добије нови мандат на изборима и зато настоји да на све начине освоји наклоност бирача. После јануарског смањивања цена за електричну енергију, најављено је де ће од новембра бити нижа и цена за грејање.

Орбан, иначе, тврди да Мађари плаћају скупље енерегију него грађани у другм, богатијим земљама. Према његовим речима, у САД је цена енергије за домаћинства нижа за око трећину него у Мађарској.

BalkanMagazin.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *