Drecun očekuje kompromis u pogledu naziva liste

BEOGRAD – Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je danas da očekuje da za problem naziva srpske liste na Kosovu bude postignuto kompromisno rešenje.

Drecun je u Jutarnjem programu RTS rekao da očekuje da će u nazivu postojati odrednica koja će upućivati na snažnu povezanost sa Beogradom i da će “umesto “Srbija” verovatno biti “srpska lista” ili tako nešto”.

On je istakao da je naziv liste trenutno najveći problem, ali da očekuje da će se brzo rešiti, jer bi, kako je rekao, bilo loše da izborna komisija na Kosovu odbije srpsku listu.

Drecun je kazao da Priština šalje snažne poruke da će Centralna izborna komisija odbiti da prihvati listu koja ima naziv “Građanska inicijativa Srbija”, jer traže da se Srbija ne spominje u nazivu liste.

On je rekao da bi, prema predviđenom roku, Priština to trebalo da reši do 14. septembra, a da je bitno da na listiću nema simbola samoproklamovane nazovi države.

Drecun je naveo da niko ne koristi silu, niti primorava Srbe da izađu na izbore, ali i da niko ne može da zloupotrebljava ovlašćenja Vlade Srbije, budžetska sredstva i svoju funkciju i da ugrožava vladinu politiku.

Drecun je rekao da je od strateškog značaja da vlast u opštinama nakon izbora ima lista koja će biti direktno vezana za zvanični Beograd i koja će uspeti da formira zajednicu srpskih opština.
“U suprotnom, može da se desi da pojedine srpske stranke na koje Priština ima snažan uticaj uspeju da spreče formiranje zajednice srpskih opština ili da u periodu nakon formiranja podrivaju delovanje zajednice, tako što će se obesmisliti svaka strategija naše dalje borbe za očuvanje Kosova”, rekao je Drecun.

On je ocenio da je neophodno jedinstvo u realizaciji državne politike o KiM, u čijoj osnovi je sada Briselski sporazum, čiji je temeljni stub formiranje zajednice srpskih opština.

Drecun je rekao da “nije prihvatljivo da ima onih koji će remetiti taj proces, koji će onemogućavati ili aktivno raditi na bojkotu izbora, a samim tim ugrožavati potonje formiranje zajednice srpskih opština”.

Povodom odluke Vlade Srbije o raspuštanju Skupština opština Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, Drecun je istakao da ne može niko bolje da zaštiti interese srpskog naroda i srpski narod na Kosovu i Metohiju, a samim tim i interese Srbije, od vlade u Beogradu.
“Ne može niko da zloupotrebljava ni ovlašćenja Vlade Srbije, ni budžetska sredstva, ni položaj, ni funkciju na kojoj se nalazi da bi ugrožavao politiku koju sprovodi Vlada”, naglasio je Drecun i dodao da opštine na Kosovu i Metohiji nisu ukinute i da one nastavljaju da funkcionišu.

6 komentara

  1. O Bože što je ovaj nekad pričao, a što dana priča i radi !
    Takav salto mortale, što ga je na to navelo /ucjenjen, lova ili ?/ ?
    Od nekad časnog i hrabrog naroda u što smo se pretvorili ?

  2. ja mislim da njima rade lobotomiju mozga i ovi sve zaborave sta su pricali i za sta su se borili.Ovde nisu cista posla.Mislim da piramidalni sistem vlasti nosi tezak danak po ostatak ljudske populacije pod koju i mi spadamo, jer kako drugacije da objasnim bombardovanje Srbije, Sirije, zversko ubistvo Gadafija, spaljivanja ljudi po logorima i prvenstveno Hitlera a da ne posumnjam da su sile zla ozbiljno zauzele srpske zemlje i da nam ovde moze pomoci samo isterivac djavola.

  3. A ja mislio da ce on da bude na celu kolone u jurisu za odbranu Srpstva a ono sipak, sad peva neku drugu pesmu. Odrekao se covek svega sto je pisao, verovatno ima ,,valjani,, razlog. Ko zna zasta je to dobro. Mogu da me nateraju da cutim i to teskom mukom ali da aplaudiram njihovim glupostima e to nikako.

  4. Drecuna pamtim po vatrenim ( nacionalističkim govorima) verovatno
    dabi preživeo mora hoće po želji NATO IMPERIJE dase udomi u novi
    ati srpski poredak koji ovi i oni više neznam kome pripadaju ali
    vidim da čekaju dan kada će lepo trljati ruke o uspešnoj prodaji što
    se zove KOSMET.

  5. Poštovani Radoslave,drago mije ,što smo istomišljenici po pitanju Drecuna,ai ostalih stavova.Neću se predstaviti,recimo,da sam Luna.Koristim sajt svoje porodice.Kupila sam davno Drecunovu knjigu”Gde je naša Srbija”.Sedeo je u mojoj blizini,zamolila sam ga za kratak razgovor,odbio je.Bio je prepotentan,čak nabusit.Shvatam,da muje knjiga služila,da zavara nas,koji još verujemo u neku ljudskost,učovečnost.Zašto bi se čudili,to su sve proizvodi SPS,vidite što Dačić radi.Nije teško shvatiti,moć novca,lepotu položaja,to je za površne,prazne ljude,jedini kriterij.Lubav za otađbinu,ne znaju oni šta je to,od toga se ne živi po njihovom bednom karakteru.Vama,veliki pozdrav i poštovanjeLuna.

  6. Malo iz običnog seoskog života,kada domaćin ili domaćica želi
    da uhvati ŽIVINU koju želi prodati na pijaci šakom zagrabi
    zrnevlje kukuruza i metne u metalnu posudu malo zatrese i evo
    živine na okupu i biraj što misliš na pijaci prodati. Tako se
    ponašaju ovi oni i svi pre njih do 27 Marta prodaše nas za judine
    srebrenjake Gos, Luna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *