Злочин без казне: Десет година од свирепог убиства деце у Гораждевцу

Данас се навршава 10 година од убиства двоје и рањавања четворо српске деце у Гораждевцу, на Косову и Метохији. За тај злочин нико још није одговарао.

У локалној цркви Пресвете Богородице владика Теодосије служиће помен убијенима Пантелији Дакићу (12) и Ивану Јововићу (19). Парастосу ће присуствовати и директор канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Александар Вулин.

И поред награде од милион евра и обећања из УНМИК-а да ће “преврнути сваки камен да нађе убице”, за злочин над недужном децом нико није одговарао. Еулекс је крајем 2010. године, услед недостатака доказа, затворио истрагу коју је по доласку на Косово преузео од УНМИК-а.

Иван Јововић и Пантелија Дакић убијени су из аутоматског оружја 13. августа 2003. године док су се купали у реци Бистрици, а њихови другови Богдан Букумирић (14), Марко Богицевић (12), Драгана Србљак (13) и Дјорде Угреновић (20) тешко су рањени.

УНМИК је после напада у Гораждевцу саопстио да је “непознат број људи из жбуња отворио ватру из ‘калашњикова’ на педесетак деце и младих, већином Срба из гораждевацке енклаве”.

Косовска полиција је у истрази саслушала 75 сведока, међу којима и рањене у нападу, а претресла је и 100 кућа. Очеви убијених дечака тврде да се зна ко је пуцао и да су то рекли и Кфору. Убиство деце осудили су домаћи и страни званичници, а тим поводом одржана је и хитна седница Савета безбедности УН.

Портпаролка Еулекса Ирина Гудељевић поновила је за агенцију Бета да је истрага у вези са случајем Гораждевац затворена пре више од две године, јер полицијска истрага није довела ни до каквих резултата или могућих осумњичених. 

“Било која званично обустављена истрага у сваком тренутку може бити поново отворена, ако се тужиоцу доставе нове информације које би потенцијално могле да истрагу покрену напред”, рекла је Гудељевићева. У Гораждевцу је данас остало око 750 Срба, трећина од броја колико их је било пре 1999. године. 

Убиство у Гораждевцу сматра се једним од четири највећа злочина над Србима од доласка међународне мисије у покрајину. Убице су остале некажњене, као и у три остала злочина – у Старом Грацком, Обилићу и код Подујева. 

У селу Старо Грацко на њиви је убијено 14 жетелаца, у Обилићу породица Столић, а код Подујева страдало је 12 Срба из аутобуса који је дигнут у ваздух, када су ишли на задушнице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *