Судско веће одобрило изузеће судиjе Хархофа

ХAГ – Судско веће Хашког трибунала одобрило jе захтев лидера Српске радикалне странке Воjислава Шешеља за изузеће данског судиjе фредерика Хархофа због сумње у његову непристрасност.

Судиjа Хархоф jе на адресе 56 приjатеља и сарадника упутио писмо у коjем jе оценио да су ослобађаjуће пресуде хрватском генералу Aнту Готовини, бившем начелнику Генералштаба ВJ Mомчилу Перишићу и бившем шефу Службе државне безбедности Србиjе Jовици Станишићу плод политички мотивисаног притиска председника суда Tеодора Mерона на колеге.

У поднеску од 9. jула, Шешељ jе навео да се види да судиjа Хархоф робуjе предрасудама да су Срби учесници у удруженом злочиначком подухвату, а несрби жртве.

Лидер радикала сматра и да jе судиjа Хархоф “склон да осуди по сваку цену” и да “осуђуjе по аутоматизму”.

Дански судиjа jе члан расправног већа коjе jе од 2007. до марта ове године Шешељу судило по оптужници за злочине над Хрватима и муслиманима у Хрватскоj, БиХ и Воjводини од 1991. до 1993. године.

Претресно вече Хашког трибунала jе за 30. октобар заказало изрицање првостепене пресуде Шесељу.

Tужилаштво jе затражио казну од 28 година затвора, а оптужени, коjи се сам брани, ослобађаjућу пресуду.

Tужилаштво jе своjим поднеском одговорило на захтев Шешеља за изузеће Хархофа, тврдећи да за то нема основа jер jе реч “о приватном писму” у коме таj судиjа, критикуjући Tрибунал, ниjе изнео другачиjи став од оних jавних изjава у коjима се критикуjе судска пракса тог суда.

Tужилаштво такође сматра и да се спорно писмо ни на коjи начин не односи на Шешељев случаj и да и из тог разлога не могу да се поткрепе сумње оптуженог у непристраснот судиjе Хархофа.

Судско веће у своjоj jучерашњоj одлуци прихватило jе Шешељев захтев за изузеће данског судиjе.

Према већу, писмо судиjе Хархофа побиjа претпоставку непристрасности.
“У тим околностима, Веће сматра да писмо судиjе Хархофа, у у целини прочитано, одбацуjе претпоставку непристрасности”, каже се у одлуци коjу се потписали судиjе Баконе Џастис Mолото и Бартон Хил, док jе судиjа Лиу Дакун приложио издвоjено мишљење.

Судиjе сматраjу да би сваки разумни поjединац, адекватно обавештен и упознат са писмом Хархофа веровао да jе он наклоњен изрицању осуђуjућих пресуда, а да се то односи и на случаj Шешељ.

Tо jе поткрепљено изjавом у писму у коjоj Хархоф каже да има професионалну и моралну дилему коjа ће, како тумачи Веће, створити потешкоће судиjи да примени постоjећу судску праксу Tрибунала.

Веће демантуjе Tужилаштво да jе реч о приватном писму и наводи да се писмо поjавило у штампаним медиjима и на интернету.

2 коментара

  1. To što je Sudsko veće odobrilo zatev dr. Šepelja i donelo odluku o izuzeću sudije Herhofa je – DOBRA VEST ali to ništa neznači jer sve odluke koje ” sud ” u Hagu donosi su – POLOTIČKE PRIRODE – i presuda neće biti ni pravična ni realna. Sve maske i sve zablude o nepristrasnosti,pravdi … itd, – DAVNO SU PALE. Sudu u Hagu – niko ozbiljan – NEVERUJE.
    Teorija o međunarodnoj zaveri protiv našeg naroda – NIJE TEORIJA – TO JE REALNOST.Na ovaj način – nikad se nemože postići pomirenje BIVŠE BRAĆE. Svi znamo da u politici – NIŠTA NIJE SLUČAJNO – sve je projekat. Bio bi najsrećniji da ja nisam u pravu

  2. Sada ce Seselj dobiti novog sudiju, koji ne moze donijeti presudu odmah, jer mora biti upoznat sa predmetom. Posto je predmet obilan, na par miliona stranica, novi sudija mora dobiti na vremenu, mozda 3 godine, a za to vrijeme ce nas Seselj sijediti u zatvoru i cekati na presudu. Pametno, nema sta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *