Pretnja, laži i obmane

Piše Nikola Vrzić

Raste nervoza pred 4. septembar, krajnji rok za prijavljivanje lista za učešće na lokalnim izborima nezavisnog Kosova zakazanim za 3. novembar

Nije to baš lako izmeriti, ali moguće je da je premijer Srbije Ivica Dačić dosegao dno beščašća u ponedeljak u Tekerišu kada je, leđa okrenutih junacima sa Cera, pripretio odmazdom kosmetskim Srbima ako odbiju njegov nalog da se potčine Hašimu Tačiju i njegovoj republici Kosovo. „Niko nema prava da vodi politiku koja je suprotna državnim interesima Srbije, a koji se u ovom trenutku sastoje u tome da Srbi na Kosovu imaju svoje legitimne i legalno iza-

brane predstavnike koji će biti međunarodno priznati, a ne samo predstavljeni kao neke paralelne strukture koje niko ne priznaje. Sasvim sigurno da niko ne može da obavlja državne funkcije u Srbiji, a da vodi politiku suprotnu vladinoj. To znači da će uslediti promena na Kosovu i Metohiji u državnim organima u kojima se nalaze oni koji vode suprotnu politiku“, pripretio je Dačić eksplicitno, napravivši time očigledan iskorak u odnosu na svoje dosadašnje pretnje, izražavane tek u spominjanju mogućnosti smena. I niko nije ni primetio ili smo svi već navikli, da premijer Srbije nelegalnim i paralelnim naziva strukture na Kosmetu koje su izabrane po Ustavu i zakonima Srbije, a legitimnim i legalno izabranim one koje bi bile izabrane po ustavu i zakonima nezavisnog Kosova…

 

[restrictedarea]

LAŽNI PREDSTAVNICI Dačićeva pretnja usledila je pošto su, prošlog petka, poslanici Privremene Skupštine AP Kosovo i Metohija jednoglasno zaključili da su kosovski lokalni izbori za njih neprihvatljivi, jer su u (očiglednoj, dodajemo) suprotnosti i sa Ustavom i zakonima Srbije, ali i sa Rezolucijom 1244. Ovaj je pak zaključak, uz poziv Ustavnom sudu Srbije da se konačno izjasni o briselskim sporazumima Beograda sa Hašimom Tačijem, usledio posle prošlonedeljnog sastanka predstavnika Srba sa severa Kosova sa državnim vrhom Srbije. Državni vrh – predsednik i premijer – pozvali su ih tom prilikom da na izbore izađu, i poziv se, uprkos aplauzu upućenom iz Tačijeve Prištine, okončao očiglednim debaklom.

Zato je ove nedelje, začinjen onom pretnjom sa Cera, otpočeo igrokaz obmana i laži; i obmane i laži upućeni su skraćenoj Srbiji, da slučajno ne primeti šta se sa Srbijom na Kosovu i Metohiji, u skladu sa Briselskim sporazumom, sada radi. „Kurir“, tako, sa naslovne strane obaveštava srpsku javnost da je „Tači u panici“ jer „jedinstveni Srbi preuzeće Kosovo!“, uz bestidnu tvrdnju da bi „ujedinjeni Srbi mogli da osvoje i do 30 odsto glasova i preuzmu kontrolu nad institucijama takozvane republike Kosovo“, što je, naravno, notorna budalaština makar i zato što se 3. novembra glasa samo za opštinske organe vlasti, a ne za parlament.

Obmana svoj dosadašnji vrhunac dostiže u utorak, na sastanku predsednika Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića sa navodnim predstavnicima Srba južno od Ibra, a zapravo službenicima koje je upravo njihova vlast i postavila. Taktika zavadi pa vladaj: tobožnji predstavnici Srba južno od Ibra, za razliku od Srba severno od Ibra spremno prihvataju vladin poziv da naprave zajedničku listu i izađu na Tačijeve lokalne izbore.

I samo malo kasnije, ispred zgrade Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu u Beogradu, laž koja je po svom beščašću uporediva samo sa onom pretnjom Ivice Dačića. Izgovara je Marko Đurić, Nikolićev savetnik. Pošto se prošle nedelje već proslavio tvrdnjom da će lokalni izbori, održani po ustavu i zakonima nezavisnog Kosova, biti statusno neutralni, sad uspeva da nadmaši samog sebe. Izgovara, a da nije ni trepnuo: „Opštine koje će biti formirane na osnovu izbora neće biti opštine nezavisne države Kosova, već srpske opštine preko kojih će predstavnici srpskog naroda na međunarodno priznat način ostvarivati svoja prava.“ A čije će to biti opštine? Ako budu formirane po zakonima nezavisnog Kosova, ako za njih bude nadležan kosovski ministar za lokalnu samoupravu, ako budu imale nadležnosti koje im daju ustav i zakoni Tačijeve državolike tvorevine… Kao što će biti, sprovede li se u delu tačka 11 Briselskog sporazuma, koja je i predvidela održavanje lokalnih izbora po zakonima Tačijevog Kosova do kraja ove godine.

A naredni susret Ivice Dačića i Hašima Tačija zakazan je za idući utorak, 27. avgust.

[/restrictedarea]

Jedan komentar

  1. Sve sam ocekivao ali da se po tom pitanju i SPC odredi isto kao i politika i odrekne se svoje kolevke i dela svog naroda, e to je previse.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *