Претња, лажи и обмане

Пише Никола Врзић

Расте нервоза пред 4. септембар, крајњи рок за пријављивање листа за учешће на локалним изборима независног Косова заказаним за 3. новембар

Није то баш лако измерити, али могуће је да је премијер Србије Ивица Дачић досегао дно бешчашћа у понедељак у Текеришу када је, леђа окренутих јунацима са Цера, припретио одмаздом косметским Србима ако одбију његов налог да се потчине Хашиму Тачију и његовој републици Косово. „Нико нема права да води политику која је супротна државним интересима Србије, а који се у овом тренутку састоје у томе да Срби на Косову имају своје легитимне и легално иза-

бране представнике који ће бити међународно признати, а не само представљени као неке паралелне структуре које нико не признаје. Сасвим сигурно да нико не може да обавља државне функције у Србији, а да води политику супротну владиној. То значи да ће уследити промена на Косову и Метохији у државним органима у којима се налазе они који воде супротну политику“, припретио је Дачић експлицитно, направивши тиме очигледан искорак у односу на своје досадашње претње, изражаване тек у спомињању могућности смена. И нико није ни приметио или смо сви већ навикли, да премијер Србије нелегалним и паралелним назива структуре на Космету које су изабране по Уставу и законима Србије, а легитимним и легално изабраним оне које би биле изабране по уставу и законима независног Косова…

 

[restrictedarea]

ЛАЖНИ ПРЕДСТАВНИЦИ Дачићева претња уследила је пошто су, прошлог петка, посланици Привремене Скупштине АП Косово и Метохија једногласно закључили да су косовски локални избори за њих неприхватљиви, јер су у (очигледној, додајемо) супротности и са Уставом и законима Србије, али и са Резолуцијом 1244. Овај је пак закључак, уз позив Уставном суду Србије да се коначно изјасни о бриселским споразумима Београда са Хашимом Тачијем, уследио после прошлонедељног састанка представника Срба са севера Косова са државним врхом Србије. Државни врх – председник и премијер – позвали су их том приликом да на изборе изађу, и позив се, упркос аплаузу упућеном из Тачијеве Приштине, окончао очигледним дебаклом.

Зато је ове недеље, зачињен оном претњом са Цера, отпочео игроказ обмана и лажи; и обмане и лажи упућени су скраћеној Србији, да случајно не примети шта се са Србијом на Косову и Метохији, у складу са Бриселским споразумом, сада ради. „Курир“, тако, са насловне стране обавештава српску јавност да је „Тачи у паници“ јер „јединствени Срби преузеће Косово!“, уз бестидну тврдњу да би „уједињени Срби могли да освоје и до 30 одсто гласова и преузму контролу над институцијама такозване републике Косово“, што је, наравно, ноторна будалаштина макар и зато што се 3. новембра гласа само за општинске органе власти, а не за парламент.

Обмана свој досадашњи врхунац достиже у уторак, на састанку председника Томислава Николића и премијера Ивице Дачића са наводним представницима Срба јужно од Ибра, а заправо службеницима које је управо њихова власт и поставила. Тактика завади па владај: тобожњи представници Срба јужно од Ибра, за разлику од Срба северно од Ибра спремно прихватају владин позив да направе заједничку листу и изађу на Тачијеве локалне изборе.

И само мало касније, испред зграде Председништва Србије на Андрићевом венцу у Београду, лаж која је по свом бешчашћу упоредива само са оном претњом Ивице Дачића. Изговара је Марко Ђурић, Николићев саветник. Пошто се прошле недеље већ прославио тврдњом да ће локални избори, одржани по уставу и законима независног Косова, бити статусно неутрални, сад успева да надмаши самог себе. Изговара, а да није ни трепнуо: „Општине које ће бити формиране на основу избора неће бити општине независне државе Косова, већ српске општине преко којих ће представници српског народа на међународно признат начин остваривати своја права.“ А чије ће то бити општине? Ако буду формиране по законима независног Косова, ако за њих буде надлежан косовски министар за локалну самоуправу, ако буду имале надлежности које им дају устав и закони Тачијеве државолике творевине… Као што ће бити, спроведе ли се у делу тачка 11 Бриселског споразума, која је и предвидела одржавање локалних избора по законима Тачијевог Косова до краја ове године.

А наредни сусрет Ивице Дачића и Хашима Тачија заказан је за идући уторак, 27. август.

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. Sve sam ocekivao ali da se po tom pitanju i SPC odredi isto kao i politika i odrekne se svoje kolevke i dela svog naroda, e to je previse.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *