POTREBNA REKONSTRUKCIJA POLITIKE

Umesto rekonstrukcije Vlade, Srbiji je potrebna rekonstrukcija politike, rekao Vojislav Koštunica u emisiji Oko. Dolazak Lazara Krstića na mesto ministra finansija pozitivna poruka, ali nije dobro da mladima prvi posao bude u ministarstvu, ocenjuje Koštunica. Srbi ne treba da učestvuju na lokalnim izborima na Kosmetu, smatra lider DSS-a.

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenjuje da je najmanja promena u rekonstrukciji Vlade odlazak Ujedinjenih regiona Srbije s vlasti.

Gostujući u emisiji Oko, Koštunica je ocenio da je URS „dugo i pod različitim imenima“, praktično od 2000. godine bio učesnik svih Vlada.

„Nije dobro da stranka bude toliko dugo u Vladi, pogotovo ako sve vreme ima kontrolu nad istim resorom, pogotovo tako važnim kao finansije i privreda“, kaže Koštunica i dodaje da je izlazak URS-a dobar, ali da će „pokrenuti brojna pitanja“.

„Ono što je važnije od svega to je da je URS dao pečat toj Vladi, ono što karakteriše i ovu i prethodnu Vladu, to je čvrsto vezivanje Srbije za diktat iz Brisela, interesi Brisela postali su važniji od ineresa Srbije, a URS je najglasniji zagovornik te ideje“, smatra Koštunica.

Predsednik DSS-a ocenjuje i da je dolazak Lazara Krstića pozitivna pojava i poruka, da je dobro da se mladi vraćaju i da bi svaka Vlada trebalo da se stara o tome da se mladi vrate.

„Međutim, ono što je neobično u Krstićevoj karijeri – dobro je da se vraćaju, ali nije dobro i čudno je da im prvo radno mesto bude ministarstvo, jer oni nemaju iskustvo u tim institucijama“, kaže Koštunica.

Smatra i da nije dobro što će Krstić nastaviti da vodi politiku Mlađana Dinkića. „Najava dolaska stranaca su novi vetrovi, ali je politika stara. Srbiji je potrebna ne rekonstrukcija Vlade i ovaj igrokaz kojeg smo svedoci svaki dan, pri čemu oni koji treba da izađu, oni se grčevito bore da ostanu u Vladi“, kaže predsednik DSS-a, ocenjujući da je „Srbiji potrebna druga promena, a to je rekonstrukcija politike“.

Koštunica je podsetio na stav partije koju predvodi da treba sarađivati sa svima, ali i napomenuo da se „političko vreme u Srbiji deli na period pre i posle 2008. godine“.

„DSS je dao doprinos približavanju Srbije EU, ali okolnosti su bile drugačije do 2008. EU je obmanula Srbiju i narod Srbije“, rekao je Koštunica, koji smatra da je DSS trenutno jedina prava opozicija.

„Formalno rečeno, opozicija sadšnjoj Vladi su i DS i LDP i URS uskoro, ali oni su samo formalno, jer su evrounijske stranke, sve ih to spaja. Opozicija se idejno i ideološki ne razlikuje od vlasti“, smatra Koštunica.

Kaže i da nije očekivao da će i ova Vlada „nastaviti da vodi politiku da EU nema alternativu i da će se tako truditi da nadoknadi propušteno vreme“.

Koštunica smatra i da na lokalnim izborima na Kosovu Srbi ne treba da učestvuju, jer ne treba da „izađu na izbore nepriznate države, po zakonima Kosova“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *