Na današnji dan rođen je Slobodan Milošević

Bivši predsednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević rođen je na današnji dan 1941. godine, a preminuo je u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala 11 marta 2006. Sahranjen je u dvorištu porodične kuće u Požarevcu, pod lipom, bez prisustva najbližih članova porodice. 27. maja 1999. je pred Haškim tribunalom optužen zajedno sa još četvoricom visokih funkcionera SRJ i Srbije za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine počinjene na Kosovu.

Nepunih šest meseci nakon što je okončana njegova vladavina, Milošević je 1. aprila 2001. uhapšen zbog zloupotrebe položaja. Na osnovu Uredbe Vlade Srbije izručen je Tribunalu u Hagu 28. juna 2001. godine, tačno 12 godina posle njegovog čuvenog govora na Gazimestanu.

Novu optužnicu protiv Miloševića Haški tribunal podigao je 9. oktobra 2001. za ratne zločine u Hrvatskoj, a 23. novembra za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u BiH. Suđenje Miloševiću u Hagu počelo je 12. februara 2002. izvođenjem dokaza za zločine na Kosovu i završeno je 11. septembra te godine. Izvođenje dokaza po optužnicama za zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i genocid tokom rata u BiH trajalo je od 26. septembra 2002. do 25. februara 2004.

Haški proces protiv Miloševića, prekidan više puta zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, trajao je četiri godine, a okončan je njegovom smrću u 65. godini.

3 komentara

  1. E Slobo je bio pravi,slava ti predsednice

  2. A ti ŠUMADINAC još ako si “ravnogorac” šta ćeš veće gluposti!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *