На данашњи дан рођен је Слободан Милошевић

Бивши председник Србије и Југославије Слободан Милошевић рођен је на данашњи дан 1941. године, а преминуо је у притворској јединици Хашког трибунала 11 марта 2006. Сахрањен је у дворишту породичне куће у Пожаревцу, под липом, без присуства најближих чланова породице. 27. маја 1999. је пред Хашким трибуналом оптужен заједно са још четворицом високих функционера СРЈ и Србије за злочине против човечности и ратне злочине почињене на Косову.

Непуних шест месеци након што је окончана његова владавина, Милошевић је 1. априла 2001. ухапшен због злоупотребе положаја. На основу Уредбе Владе Србије изручен је Трибуналу у Хагу 28. јуна 2001. године, тачно 12 година после његовог чувеног говора на Газиместану.

Нову оптужницу против Милошевића Хашки трибунал подигао је 9. октобра 2001. за ратне злочине у Хрватској, а 23. новембра за геноцид над Муслиманима и Хрватима у БиХ. Суђење Милошевићу у Хагу почело је 12. фебруара 2002. извођењем доказа за злочине на Косову и завршено је 11. септембра те године. Извођење доказа по оптужницама за злочине против човечности у Хрватској и геноцид током рата у БиХ трајало је од 26. септембра 2002. до 25. фебруара 2004.

Хашки процес против Милошевића, прекидан више пута због његовог лошег здравственог стања, трајао је четири године, а окончан је његовом смрћу у 65. години.

3 коментара

  1. E Slobo je bio pravi,slava ti predsednice

  2. A ti ŠUMADINAC još ako si “ravnogorac” šta ćeš veće gluposti!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *