Listići podvale

Lažna statusna neutralnost: Ivica Dačić i logo Centralne izborne komisije Kosova

Piše Nikola Vrzić

Pitanje izgleda glasačkih listića na predstojećim lokalnim izborima na nezavisnom Kosovu važno je samo onima koji bi da prikriju svoju nameru da ostatke srpskog suvereniteta na Kosovu i Metohiji predaju u ruke Hašimu Tačiju

Ma koliko se lideri Srba sa severa Kosmeta upinjali da našim sunarodnicima i svojim sapatnicima objasne da ne bi trebalo da izađu na lokalne izbore koje su vlasti u Prištini raspisale za 3. novembar, nisu dosad uspeli da pronađu argument za totalni bojkot kakav im je dao Slovenac Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju. „Učešće srpske zajednice na ovim izborima je od ključnog značaja“, rekao je Kacin, poznat po svojoj podršci izgradnji nezavisnog Kosova i interesima kosovskih Albanaca koliko i po izostanku bilo kakvog obzira prema interesima kosmetskih Srba i Srbije u njenim međunarodno priznatim granicama. Pametnome dosta, zar ne?

 

GRB I LOGO U kontrolisanoj beogradskoj javnosti, međutim, kako se rokovi za kosovske izbore skraćuju, medijska strategija nacionalne obmane postaje sve očiglednija; brižljivo gajenu nezainteresovanost za tu, ipak neugodnu kosovsku temu smenjuju samo baraži laži i obmana, pri čemu osporeni simbol na glasačkom listiću zapravo predstavlja simbol prevarantskog podvođenja čitavog srpskog Kosova i Metohije Hašimu Tačiju pod suverenitet.

Posle uvredljivo besmislenih tvrdnji o statusno neutralnim izborima (koji se doduše odvijaju po ustavu i zakonima nezavisne države Kosovo) i još besmislenijih tvrdnji o statusno neutralnim opštinama koje će biti formirane posle tih izbora (koje će, iako se niko ne trudi da to pojasni, funkcionisati u sistemu lokalne samouprave nezavisnog Kosova, i za njih će biti nadležan ministar lokalne samouprave u vladi Hašima Tačija) ovdašnji medijski magovi ipak su odlučili da sav fokus pažnje anestezirane srpske javnosti stave na bitku za listić.

Grb Tačijevog i Ahtisarijevog Kosova ne sme da prođe! Ivica Dačić, premijer, prošlog petka gromko poručuje: „Pre neki dan pozvao sam ambasadore Kvinte i predstavnike EU i rekao im da je to za nas neprihvatljivo.“ Nekoliko dana kasnije, ipak, pošto se (u utorak) sreo sa Hašimom Tačijom i prvom baronesom EU diplomatije Ketrin Ešton, entuzijazam kao da mu je ponešto splasnuo. Poručio je pomirljivim tonom da, „kad je reč o obeležjima izbornih listića, ne sme biti pogađanja oko toga ko je pobedio ili izgubio“, ponovio da je „za Srbiju neprihvatljivo da na glasačkom listiću budu bilo kakva obeležja ‚države Kosovo‘, jer to narušava statusnu neutralnost izbora i nije praksa nigde u svetu“, ali da „eventualno na šta možemo da pristanemo“ – što će reći da su već pristali – „jeste da na listiću bude logo Centralne izborne komisije Kosova“?! Do istog genijalnog rešenja dolazi i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, podržavajući svog premijera… Sad, što je ta Centralna izborna komisija Kosova par excellence institucija nezavisne države Kosovo, pa su samim tim i njena obeležja ništa drugo do „obeležja ‚države Kosovo‘“, kako citiraše Dačića, i što je, štaviše, grb nezavisnog Kosova sastavni deo tog prihvatljivog logoa Centralne izborne komisije Kosova, ma, ko da se zamara tim sitnicama… Baš kao i pitanjem koliko će se, tek, Srbija pitati na sledećim izborima na nezavisnom Kosovu, ako im ovi novembarski prođu kao što priželjkuju.

Sve u svemu, kako to reče Slobodan Samardžić, šef poslaničkog kluba DSS-a u Skupštini Srbije i bivši ministar za KiM, „to je bacanje prašine u oči javnosti u vezi sa pravim ciljem najavljenih lokalnih kosovskih izbora, a to je predaja KiM nelegalnoj Vladi Kosova… Srbi se pozivaju da izađu na izbore za kosovske institucije u statusu manjine, kako bi postali deo neželjene države.“

I zato bi trebalo poslušati Jelka Kacina. On najbolje zna zašto Srbi (ne)treba da glasaju 3. novembra.

Jedan komentar

  1. Kako spokojan i blažen izraz na premijerovom licu.Gorka ironija da je on sudbina Srbije,Nikakvo bacanje prašine u oči narodu više nije moguće.Igra skrivalica je završena,Trijumf ludosti i pohlepe.Neka Dačić pamti,prezir je najteža osuda.Na dušu ti premijeru sva srpska sirotinja,srpska zemlja i sve što uradi protiv Srbije.Ludi naum bog ne odobrava.Nek ti kazna bude samoća u duši i teški prezir nacije.Samo,veliko hvala Pečatovim saradnicima,jer su oni u svakom trenutku uz svoj narod!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *