Листићи подвале

Лажна статусна неутралност: Ивица Дачић и лого Централне изборне комисије Косова

Пише Никола Врзић

Питање изгледа гласачких листића на предстојећим локалним изборима на независном Косову важно је само онима који би да прикрију своју намеру да остатке српског суверенитета на Косову и Метохији предају у руке Хашиму Тачију

Ма колико се лидери Срба са севера Космета упињали да нашим сународницима и својим сапатницима објасне да не би требало да изађу на локалне изборе које су власти у Приштини расписале за 3. новембар, нису досад успели да пронађу аргумент за тотални бојкот какав им је дао Словенац Јелко Кацин, известилац Европског парламента за Србију. „Учешће српске заједнице на овим изборима је од кључног значаја“, рекао је Кацин, познат по својој подршци изградњи независног Косова и интересима косовских Албанаца колико и по изостанку било каквог обзира према интересима косметских Срба и Србије у њеним међународно признатим границама. Паметноме доста, зар не?

 

ГРБ И ЛОГО У контролисаној београдској јавности, међутим, како се рокови за косовске изборе скраћују, медијска стратегија националне обмане постаје све очигледнија; брижљиво гајену незаинтересованост за ту, ипак неугодну косовску тему смењују само баражи лажи и обмана, при чему оспорени симбол на гласачком листићу заправо представља симбол преварантског подвођења читавог српског Косова и Метохије Хашиму Тачију под суверенитет.

После увредљиво бесмислених тврдњи о статусно неутралним изборима (који се додуше одвијају по уставу и законима независне државе Косово) и још бесмисленијих тврдњи о статусно неутралним општинама које ће бити формиране после тих избора (које ће, иако се нико не труди да то појасни, функционисати у систему локалне самоуправе независног Косова, и за њих ће бити надлежан министар локалне самоуправе у влади Хашима Тачија) овдашњи медијски магови ипак су одлучили да сав фокус пажње анестезиране српске јавности ставе на битку за листић.

Грб Тачијевог и Ахтисаријевог Косова не сме да прође! Ивица Дачић, премијер, прошлог петка громко поручује: „Пре неки дан позвао сам амбасадоре Квинте и представнике ЕУ и рекао им да је то за нас неприхватљиво.“ Неколико дана касније, ипак, пошто се (у уторак) срео са Хашимом Тачијом и првом баронесом ЕУ дипломатије Кетрин Ештон, ентузијазам као да му је понешто спласнуо. Поручио је помирљивим тоном да, „кад је реч о обележјима изборних листића, не сме бити погађања око тога ко је победио или изгубио“, поновио да је „за Србију неприхватљиво да на гласачком листићу буду било каква обележја ‚државе Косово‘, јер то нарушава статусну неутралност избора и није пракса нигде у свету“, али да „евентуално на шта можемо да пристанемо“ – што ће рећи да су већ пристали – „јесте да на листићу буде лого Централне изборне комисије Косова“?! До истог генијалног решења долази и саветник председника Србије Марко Ђурић, подржавајући свог премијера… Сад, што је та Централна изборна комисија Косова par excellence институција независне државе Косово, па су самим тим и њена обележја ништа друго до „обележја ‚државе Косово‘“, како цитираше Дачића, и што је, штавише, грб независног Косова саставни део тог прихватљивог логоа Централне изборне комисије Косова, ма, ко да се замара тим ситницама… Баш као и питањем колико ће се, тек, Србија питати на следећим изборима на независном Косову, ако им ови новембарски прођу као што прижељкују.

Све у свему, како то рече Слободан Самарџић, шеф посланичког клуба ДСС-а у Скупштини Србије и бивши министар за КиМ, „то је бацање прашине у очи јавности у вези са правим циљем најављених локалних косовских избора, а то је предаја КиМ нелегалној Влади Косова… Срби се позивају да изађу на изборе за косовске институције у статусу мањине, како би постали део нежељене државе.“

И зато би требало послушати Јелка Кацина. Он најбоље зна зашто Срби (не)треба да гласају 3. новембра.

Један коментар

  1. Kako spokojan i blažen izraz na premijerovom licu.Gorka ironija da je on sudbina Srbije,Nikakvo bacanje prašine u oči narodu više nije moguće.Igra skrivalica je završena,Trijumf ludosti i pohlepe.Neka Dačić pamti,prezir je najteža osuda.Na dušu ti premijeru sva srpska sirotinja,srpska zemlja i sve što uradi protiv Srbije.Ludi naum bog ne odobrava.Nek ti kazna bude samoća u duši i teški prezir nacije.Samo,veliko hvala Pečatovim saradnicima,jer su oni u svakom trenutku uz svoj narod!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *