Dmitrij SEDOV: „GVOZDENI ZMAJ“ NA NEBU, DA PREKRILI ČITAV SVET

U radu američkih tajnih službi ipak  ima nešto specijalno, nimalo slično načinu kako rade kolege iz drugih zemalja. Kada je Stejt department objavio hitnu evakuaciju   dvadesetak američkih ambasada iz Azije, sa Bliskog Istoka i iz Severne Afrike, predstavnik Agencije  CIA koji je „poželeo da ostane neimenovan“ dozvolio je da u medije „procuri“  informacija  iz koje se moglo pročitati da je uzrok za tako neobičan korak  postala činjenica da je uhvaćena jedna poruka koju je rukovodilac  „Al-Kaide“ Ajman al-Zavahiri uputio  Naseru al-Vahišiju, predvodniku „Al-Kaide Arabijskog poluostrva“   lepo smeštene u Jemenu. Izgleda da se u poruci radilo o organizovanju „velikog napada“ na Amerikance, što je i poslužilo kao povod za hitnu evakuaciju američkih diplomatskih predstavništava.

Bilo koja druga tajna služba, pošto bi dobila takvu informaciju, naravno, obavestila bi svoje ministarstvo spoljnih poslova,  i nikako ne bi takvu informaciju prenela medijima  („curenje“ takve vesti se može uporediti sa upozorenjem teroristima da im preti opasnost). Međutim, ne treba ni pomisliti da u  agenciji CIA sede neznalice i trutovi. Kada je potrebno – ta  agencija radi potpuno profesionalno.

Po svemu sudeći – curenja informacije nije ni bilo, jednostavno smo mi postali svedoci realizacije nove ideje američkih tajnih službi, koja  ima prilično malo veze sa  zaštitom diplomata.

Evakuacija ambasada je objavljena kao privremena mera. Tokom avgusta američke ambasade i konzulati počeće da se jedni za drugim otvaraju. Doći će vreme da se otvori i diplomatsko predstavništvo u Jemenu, za koje se  smatra da je najnebezbednije. Postavlja se pitanje: zašto da se beži od opasnosti, ako će se vrlo brzo vratiti na isto mesto. Zašto Amerikanci ne postupe onako kako je opšteprihvaćeno, i zašto preko kontakta sa lokalnim vlastima ne donesu mere o jačanju bezbednosti ambasada. Jer upravo je to  predloženo u memorandumu  ambasade Jemena u Vašingtonu, koji je saopšten samo jedan dan posle pošto je objavljena evakuacija: „Jemen  je preduzeo sve potrebne mere kako bi se  omogućila bezbednost stranim misijama  u glavnom gradu. Shvatajući strepnju ostalih vlada u vezi sa bezbednošću njihovih stanovnika, mi smatramo da evakuacija ambasada služi interesima ekstremista i da podriva saradnju Jemena sa međunarodnom zajednicom u borbi protiv terorizma…“

Jemenska vlada je i sama ne želeći, otkrila zamisao  agencije CIA:evakuacija, za koju u stvari uopšte nije bilo nikakve potrebe, predstavlja  propagandu  „Al-Kaide“: poslednjih godina je formiran savremeni sistem zaštite diplomatskih predstavništava, koji je mnogo puta dokazao svoju pouzdanost. Američka ambasada u svakoj  „opasnoj“ zemlji podseća na dobro utvrđenu  citadelu. Međutim, u navedenom slučaju to nije odigralo ulogu: na nebu iznad Sane su odmah zabrujali američki   avioni, koji su velikom brzinom odvozili diplomate  u otadžbinu. Zatim se šou koji je tako započeo, nastavio.

Iznenađenje u reakciji Vašingtona je i u sledećem: prema zvaničnim podacima FBI od trenutka tragičnog datuma 11.09   američke tajne službe su   14 puta dobijale  informaciju o planovima napada na druge velike objekte – na Bruklinski most, zgradu Federalnih rezervi, Njujoršku berzu. Svi ti podaci su bili povezani sa rizikom pogibije velikog broja ljudi. Međutim, ni u jednom slučaju nije dizana nikakva uzbuna, evakuacija nije vršena, i istraga svega toga je vršena uobičajenim načinom.

A sada je odjednom došlo do panike kakvu je čak teško i zamisliti. Kongresmen Rupersberger, član komiteta za obaveštajni rad iz Demokratske partije i republikanski senator Saksbi Čamblis, član komiteta za obaveštajni rad u Senatu,  su  jednoglasno izjavili da su dobijeni podaci po srazmerama nastale pretnje uporedivi sa podacima koji su dobijeni pred 11.09. To je značilo da se predstavi priključila i teška artiljerija, tesno povezana sa tajnim službama.

Uostalom, i masovni beg terorista iz zatvora u Iraku, Libiji i Pakistanu došao je u pravom trenutku. Jer, sudeći po saopštenjima američkih medija, begunci su i maštali samo kako da stignu do najbliže američke ambasade i da postanu bombaši – samoubice.

Mada ni u takvom scenariju baš sve nije   osmišljeno kako treba.  Moguće je čak da on nije ni usaglašavan sa onim „gore“. Jer je još u martu o.g. Barak Obama izrazio mišljenje da više Americi ne prete akcije veličine one od 11.09. „Terorističke grupe mogu da budu međunarodna opasnost. Većina od njih deluje   na  mestima gde su bazirani ili bar u njihovoj blizini. Mi ćemo se sudarati sa pretnjama koje će biti lokalnije, kao što je to bilo u Bengaziju ili sa postrojenjima „Britiš petroleuma“ u Alžiru. Njihovi borci su, verovatno sarađujući sa lokalnim mrežama, organizovali sistematske napade na zapadne diplomate, kompanije i druge „meke“ ciljeve“ – izjavio je Obama, obraćajući se Kongresu.

Vidi se da se predstave predsednika Obame  o „lokalnim pretnjama“  baš u potpunosti ne poklapaju sa pogledom na taj problem koji imaju  CIA i   druge američke tajne službe.

Graja koja se digla je očigledno imala veze sa nekom međunarodnom akcijom. Svet mora da se užasne pred snagom terorista zbog kojih se zatvaraju čak i desetine ambasada! Zato, u skladu sa zakonima žanra, pošto se zatrubi prestanak uzbune mora da se sakupi „Veliko veće“ na kome će se postaviti pitanje: kako ćemo dalje? Pa ne mogu valjda stalno da se evakuišu ambasade čas na jednom, čas na drugom kraju sveta!

Pretpostavljamo da će, kako bi se dobio odgovor na to pitanje, Bela kuća predložiti da se naprave ozbiljne izmene u međunarodnom pravu.

Za SAD je vreme skupih i neefikasnih ekspedicionih  ratova završeno. Nastupa epoha ratova na daljinu. SAD je u stanju da već danas iznad pojedinih država okači „gvozdenog  zmaja“  čiji će otrovni zubi da ispadaju na potencijalnog protivnika. Spremna je čitava armada  tih bespilotnih letilica – dronova (trutova, eng. drone) kojih je sada, prema različitim podacima, u SAD između 8 i 10 hiljada.

Postoje aparati različitih klasa, počev od strateških H-48S sa prečnikom krila 6 metara, koji pokrivaju nekoliko hiljada kilometara, sve do leđnog aparata tipa Switchblade za jednokratno korišćenje, koji se trenutno aktivno isporučuju  Avganistanu. Usavršen je i sistem za upravljanje sa više nivoa, koji dozvoljava da se sa teritorije SAD takve letilice usmeravaju ka objektima u inostranstvu.

Danas Pentagon i CIA  mogu   gomile tih gvozdenih trutova  da usmere prema nekoj zemlji i da preuzmu potpunu kontrolu života u njoj.

CIA izdaje redovna saopštenja o uspesima u ratu koji se vodi bespilotnim letilicama. U poslednje vreme američke bespilotne letilice posebno često napadaju Jemen i Pakistan. Prirodno da to nanosi štetu ne samo onima za koje se pretpostavlja da su teroristi, već znači i veliki broj žrtava među civilima, dovodi do sve većih protesta i javnosti, i vlada. Islamabad je već zahtevao od SAD da prekinu neljudske ratove  bespilotnim letilicama, a Sana samo što to nije učinila.

„Gvozdeni zmaj“ se našao u političkoj stupici i neophodno mu je da se oslobodi. Bićemo hrabri, pa ćemo da pretpostavimo  da će već ujesen ove godine vlada SAD izaći sa predlogom da se potpiše konvencija o eksteritorijalnom korišćenju bespilotnih letilica u ratu protiv terorizma.

Ovo će se nekome učiniti slično  blokbasteru  sa temom fantastike: Amerikanci po čitavom svetu protiv  terora  vode rat na daljinu, kršeći suverenitet zemalja, jedne za drugom. Međutim, koliko god izgledao fantastičan upravo se pred našim očima taj scenario pretvara u stvarnost: upravljanje američkim bespilotnim letilicama koje sada skoro svakodnevno napadaju Jemen, vrši se iz baze kod Las Vegasa.

Čime svet da odgovori na pokušaje međunarodno-pravne legalizacije „rata bespilotnih letilica“? Ako Amerikanci ubijaju svoje predsednike, da li će se zaustaviti pred ciljanjem kamere-nišana drona  na predsednika druge države? Da li će se „gvozdeni zmaj“ osloboditi iz stupice, ili će postati vladar neba iznad čitavog sveta?

Vrlo brzo ćemo videti…

“Fond strateške kulture” (srb.fondsk.ru)

2 komentara

  1. Gledajte filmove terminator i sve je jasno. Zmija se bije u glavu a nikada ne gazi na rep. Nijue mi jasno dal ovi ameri te ,,dronove,, prave po principu javnih nabavki, moz da nemaju zakon pa da im ga mi pozajmimo.

  2. Da li vam je poznata činjenica, koja krasi Amerikance, i to patološka, da su u centru pažnje. I kad se “naprežu” da “opravdaju” akciju po pravilu zločinačku, tu su moćni mediji! Ko to IMA velike su UŠTEDE! Izmišljanje ISTINE i STVARNOSTI doveli su do savršenstva. Jedino su imuni SLOBODNO misleći ljudi, kojih na sreću ima sve više! Da li treba pomenuti npr. zemlje BRIK a!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *