Дмитриј СЕДОВ: „ГВОЗДЕНИ ЗМАЈ“ НА НЕБУ, ДА ПРЕКРИЛИ ЧИТАВ СВЕТ

У раду америчких тајних служби ипак  има нешто специјално, нимало слично начину како раде колеге из других земаља. Када је Стејт департмент објавио хитну евакуацију   двадесетак америчких амбасада из Азије, са Блиског Истока и из Северне Африке, представник Агенције  CIA који је „пожелео да остане неименован“ дозволио је да у медије „процури“  информација  из које се могло прочитати да је узрок за тако необичан корак  постала чињеница да је ухваћена једна порука коју је руководилац  „Ал-Каиде“ Ајман ал-Завахири упутио  Насеру ал-Вахишију, предводнику „Ал-Каиде Арабијског полуострва“   лепо смештене у Јемену. Изгледа да се у поруци радило о организовању „великог напада“ на Американце, што је и послужило као повод за хитну евакуацију америчких дипломатских представништава.

Било која друга тајна служба, пошто би добила такву информацију, наравно, обавестила би своје министарство спољних послова,  и никако не би такву информацију пренела медијима  („цурење“ такве вести се може упоредити са упозорењем терористима да им прети опасност). Међутим, не треба ни помислити да у  aгенцији CIA седе незналице и трутови. Када је потребно – та  агенција ради потпуно професионално.

По свему судећи – цурења информације није ни било, једноставно смо ми постали сведоци реализације нове идеје америчких тајних служби, која  има прилично мало везе са  заштитом дипломата.

Евакуација амбасада је објављена као привремена мера. Током августа америчке амбасаде и конзулати почеће да се једни за другим отварају. Доћи ће време да се отвори и дипломатско представништво у Јемену, за које се  сматра да је најнебезбедније. Поставља се питање: зашто да се бежи од опасности, ако ће се врло брзо вратити на исто место. Зашто Американци не поступе онако како је општеприхваћено, и зашто преко контакта са локалним властима не донесу мере о јачању безбедности амбасада. Јер управо је то  предложено у меморандуму  амбасаде Јемена у Вашингтону, који је саопштен само један дан после пошто је објављена евакуација: „Јемен  је предузео све потребне мере како би се  омогућила безбедност страним мисијама  у главном граду. Схватајући стрепњу осталих влада у вези са безбедношћу њихових становника, ми сматрамо да евакуација амбасада служи интересима екстремиста и да подрива сарадњу Јемена са међународном заједницом у борби против тероризма…“

Јеменска влада је и сама не желећи, открила замисао  агенције CIA:евакуација, за коју у ствари уопште није било никакве потребе, представља  пропаганду  „Ал-Каиде“: последњих година је формиран савремени систем заштите дипломатских представништава, који је много пута доказао своју поузданост. Америчка амбасада у свакој  „опасној“ земљи подсећа на добро утврђену  цитаделу. Међутим, у наведеном случају то није одиграло улогу: на небу изнад Сане су одмах забрујали амерички   авиони, који су великом брзином одвозили дипломате  у отаџбину. Затим се шоу који је тако започео, наставио.

Изненађење у реакцији Вашингтона је и у следећем: према званичним подацима FBI од тренутка трагичног датума 11.09   америчке тајне службе су   14 пута добијале  информацију о плановима напада на друге велике објекте – на Бруклински мост, зграду Федералних резерви, Њујоршку берзу. Сви ти подаци су били повезани са ризиком погибије великог броја људи. Међутим, ни у једном случају није дизана никаква узбуна, евакуација није вршена, и истрага свега тога је вршена уобичајеним начином.

А сада је одједном дошло до панике какву је чак тешко и замислити. Конгресмен Руперсбергер, члан комитета за обавештајни рад из Демократске партије и републикански сенатор Саксби Чамблис, члан комитета за обавештајни рад у Сенату,  су  једногласно изјавили да су добијени подаци по сразмерама настале претње упоредиви са подацима који су добијени пред 11.09. То је значило да се представи прикључила и тешка артиљерија, тесно повезана са тајним службама.

Уосталом, и масовни бег терориста из затвора у Ираку, Либији и Пакистану дошао је у правом тренутку. Јер, судећи по саопштењима америчких медија, бегунци су и маштали само како да стигну до најближе америчке амбасаде и да постану бомбаши – самоубице.

Мада ни у таквом сценарију баш све није   осмишљено како треба.  Могуће је чак да он није ни усаглашаван са оним „горе“. Јер је још у марту о.г. Барак Обама изразио мишљење да више Америци не прете акције величине оне од 11.09. „Терористичке групе могу да буду међународна опасност. Већина од њих делује   на  местима где су базирани или бар у њиховој близини. Ми ћемо се сударати са претњама које ће бити локалније, као што је то било у Бенгазију или са постројењима „Бритиш петролеума“ у Алжиру. Њихови борци су, вероватно сарађујући са локалним мрежама, организовали систематске нападе на западне дипломате, компаније и друге „меке“ циљеве“ – изјавио је Обама, обраћајући се Конгресу.

Види се да се представе председника Обаме  о „локалним претњама“  баш у потпуности не поклапају са погледом на тај проблем који имају  CIA и   друге америчке тајне службе.

Граја која се дигла је очигледно имала везе са неком међународном акцијом. Свет мора да се ужасне пред снагом терориста због којих се затварају чак и десетине амбасада! Зато, у складу са законима жанра, пошто се затруби престанак узбуне мора да се сакупи „Велико веће“ на коме ће се поставити питање: како ћемо даље? Па не могу ваљда стално да се евакуишу амбасаде час на једном, час на другом крају света!

Претпостављамо да ће, како би се добио одговор на то питање, Бела кућа предложити да се направе озбиљне измене у међународном праву.

За САД је време скупих и неефикасних експедиционих  ратова завршено. Наступа епоха ратова на даљину. САД је у стању да већ данас изнад појединих држава окачи „гвозденог  змаја“  чији ће отровни зуби да испадају на потенцијалног противника. Спремна је читава армада  тих беспилотних летилица – дронова (трутова, енг. drone) којих је сада, према различитим подацима, у САД између 8 и 10 хиљада.

Постоје апарати различитих класа, почев од стратешких Х-48С са пречником крила 6 метара, који покривају неколико хиљада километара, све до леђног апарата типа Switchblade за једнократно коришћење, који се тренутно активно испоручују  Авганистану. Усавршен је и систем за управљање са више нивоа, који дозвољава да се са територије САД такве летилице усмеравају ка објектима у иностранству.

Данас Пентагон и CIA  могу   гомиле тих гвоздених трутова  да усмере према некој земљи и да преузму потпуну контролу живота у њој.

CIA издаје редовна саопштења о успесима у рату који се води беспилотним летилицама. У последње време америчке беспилотне летилице посебно често нападају Јемен и Пакистан. Природно да то наноси штету не само онима за које се претпоставља да су терористи, већ значи и велики број жртава међу цивилима, доводи до све већих протеста и јавности, и влада. Исламабад је већ захтевао од САД да прекину нељудске ратове  беспилотним летилицама, а Сана само што то није учинила.

„Гвоздени змај“ се нашао у политичкој ступици и неопходно му је да се ослободи. Бићемо храбри, па ћемо да претпоставимо  да ће већ ујесен ове године влада САД изаћи са предлогом да се потпише конвенција о екстериторијалном коришћењу беспилотних летилица у рату против тероризма.

Ово ће се некоме учинити слично  блокбастеру  са темом фантастике: Американци по читавом свету против  терора  воде рат на даљину, кршећи суверенитет земаља, једне за другом. Међутим, колико год изгледао фантастичан управо се пред нашим очима тај сценарио претвара у стварност: управљање америчким беспилотним летилицама које сада скоро свакодневно нападају Јемен, врши се из базе код Лас Вегаса.

Чиме свет да одговори на покушаје међународно-правне легализације „рата беспилотних летилица“? Ако Американци убијају своје председнике, да ли ће се зауставити пред циљањем камере-нишана дрона  на председника друге државе? Да ли ће се „гвоздени змај“ ослободити из ступице, или ће постати владар неба изнад читавог света?

Врло брзо ћемо видети…

“Фонд стратешке културе” (srb.fondsk.ru)

2 коментара

  1. Gledajte filmove terminator i sve je jasno. Zmija se bije u glavu a nikada ne gazi na rep. Nijue mi jasno dal ovi ameri te ,,dronove,, prave po principu javnih nabavki, moz da nemaju zakon pa da im ga mi pozajmimo.

  2. Da li vam je poznata činjenica, koja krasi Amerikance, i to patološka, da su u centru pažnje. I kad se “naprežu” da “opravdaju” akciju po pravilu zločinačku, tu su moćni mediji! Ko to IMA velike su UŠTEDE! Izmišljanje ISTINE i STVARNOSTI doveli su do savršenstva. Jedino su imuni SLOBODNO misleći ljudi, kojih na sreću ima sve više! Da li treba pomenuti npr. zemlje BRIK a!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *