ЗРАЦИ који косе живот

Пише МАРА КНЕЖЕВИЋ КЕРН

Најновија истраживања потврђују везу између излагања пољу електромагнетног зрачења и обољевања од рака, леукемије, тумора мозга, алцхајмера и астме 

Шведски научник Ола Јохансон са Одсека за неурологију на Институту Каролинска у Штокхолму, један је од најугледнијих савремених аутора ангажованих на проучавању последица деловања електромагнетног зрачења (ЕМФС) на здравље и природно окружење.  У разговору за „Печат“ проф Јохансон објашњава ко су „експерти“ задужени за прикривање истине о „дозвољеном“ нивоу зрачења бежичне (vaerles) технологије, те који су узроци и последице растућег степена толеранције законодаваца према потребама компанија, на штету становништва.

У којој мери је организам савременог човека у стању да се адаптира на промене настале под утицајем технолошке револуције?

Живот на земљи се од самог почетка, пре 3,5 билиона година, развијао под утицајем практично статичног геомагнетног поља и радијације Сунца. Сви организми који нису могли да се прилагоде тим утицајима нестали су. Неке врсте су отишле под земљу и излазиле само ноћу, друге су остале да живе у дубоким водама или заклоњене у џунгли; код неких врста се развио одбрамбени пигмент на кожи, а ми Скандинавци смо научили да избегавамо сунце, заштићени климом и дугим ноћима… Временом смо установили да у последњих сто година пигмент наше коже није у стању да одбрани организам од фреквенција космичких таласа, радиоактивности, X зрака, UVC, UVB и UVA – за које се сматра да су изузетно опасни. За мене, као научника, кључно питање гласи: да ли је могуће адаптирати нашу биологију променама насталим током последњих сто година или нам је за то потребно хиљаду година? На основу вишегодишњих истраживања научници су дошли до закључка да човек није у стању да поднесе даноноћно излагање овим сигналима и да се већ деценијама играмо са животом!

Који извор вештачког зрачења сматрате најопаснијим?

Електромагнетни спектар обухвата широки спектар фреквенција, од ниских фреквенција у проводницима електричне енергије, радиоталасима и микроталасима, инфрацрвеној и видљивој светлости, до X зрака, радиоактивности и космичког зрачења. Коришћењем мобилног телефона излажемо се највећој могућој опасности, с обзиром на то да га носимо близу тела и користимо даноноћно. У Селетуну, 2009. одржан је научни скуп посвећен утицајима глобалног излагања вештачки створеном електромагнетном пољу (ЕМФ) на здравље људи. Извори овог зрачења су свуда око нас – од бежичне телекомуникацијске технологије, уређаја у домаћинству и транспортних средстава до војне опреме, радара, наводећих ракета… што указује на неопходност хитне превентивне акције. С обзиром на наше ограничено познавање биолошких и метаболичких ефеката ових фреквенција на организам, закључено је да се не сме чекати на „чврсте , непобитне научне доказе“, већ се пре свега мора приступити кориговању „дозвољеног“ нивоа зрачења.

[restrictedarea]

На чему се базира процена о „дозвољеном“ нивоу зрачења?

Препоручени дозвољени нивои зрачења базирају се само на тренутном термичком деловању на ћелије, не узимајући у обзир дугорочне ефекте не-термичког ефекта, који настаје пре него што загревање може бити детектовано. Ови прописи не гарантују безбедност и у потпуности су неадекватни. То се односи и на стратегију „разумног избегавања“ – АЛАРА – с обзиром на то да се у њој води рачуна само о термалним ефектима. После година посвећених научноистраживачком раду дошао сам до закључка да је безбедна само нулта изложеност. У Селетуну смо дошли до закључка о неопходности увођења нових стандарда у грађевинарству, с посебним условима за болнице, установе у којима бораве деца, станове… Договорено је да све земље усвоје ове стандарде, а испоручиоци опреме би морали да приложе прецизна упутства корисницима мобилног телефона – од начина коришћења (држати далеко од главе и тела, а у случају да га носе у џепу морају бити искључени) до утврђивања оптималне дужине разговора обављених у 24 сата. Употреба мобилног забрањује се деци и адолесцентима, као и трудницама, а у циљу њихове заштите током коришћења јавног превоза требало би донети пропис о обавези искључивању мобилног, док ће у школама бити забрањен бежични приступ Интернету. Напомињем да чак и утицај изузетно ниске фреквенције (ЕЛФ), коришћене у проводницима струје, мора бити с пажњом преиспитан, о чему сведочи закључак Светске здравствене организације да могу бити узрочници дечје леукемије. Иако су наша истраживања довела до значајних помака у приступу овој материји, истина о димензијама опасности се још увек само наслућује.

За које болести је непобитно доказано да су у вези са излагањем електромагнетном зрачењу?

Бројне студије указују на везу излагања пољу електромагнетног зрачења и обољевања од рака, леукемије, тумора мозга, алцхајмера, астме… Примећени су и поремећаји гастро интестиналног тракта, а изузетно осетљиве особе имају симптоме сличне срчаном нападу. Појава рака коже код младих у значајном је порасту, што се никако не везује за Сунце. Руководилац Центра за истраживање рака УК Сара Хиом, запазила је да је појава не-меланома рака у алармантном порасту. Пажња научника је све више усмерена ка проучавању молекуларних механизама у потрази за доказима да ови поремећаји проузрокују обољења до сада непозната медицинској науци. Уместо да се новац инвестира у елиминисање узрока болести, све више новца се улаже у фармакоиндустрију, ради проналажење лекова за ове болести. Појава дечје леукемије проузроковане ЕМФ констатована још 1979. од стране скандинавских научника Вертхаимера и Липера, као и тумор на страни мозга изложеној зрачењу мобилног телефона. Током друге половине 20. века дошло је до пораста броја оболелих од рака плућа, што је повезивано са порастом пушења. Са Орјаном Халбергом сам покренуо истраживања у том правцу, не би ли бацили ново светло на узроке ове болести. Дошли до сазнања да постоји јака веза између нејонизујућег зрачења (ФМ-радио, 100МХз) и настајања малигних меланома коже. С обзиром  на то да ови зраци продиру 10 центиметра у људско тело, постоји сумња да то утиче на имуни систем организма што доводи до рака плућа. Неопходно је наставити са истраживањима у Шведској и осталим земљама која би била везана за појаву новог фактора у окружењу. У још необјављеној студији смо доказали како људи који годинама пуше изненада добијају рак, после интензивног излагања ФМ зрачењу. Такође је симптоматична информација да смрт проузрокована азбестом није била позната пре 1960, иако се азбест користио у грађевинарству од краја 19. века. Међутим, појава рака није најстрашнији сценарио. Читав животни простор је угрожен појавом нових бактерија у тлу и масовним нестанком пчела; уколико не сазнамо у којој мери је наш имуни систем у стању да се носи са алергенима, и ми ћемо нестати као врста.

Феномен хиперсензитивности погађа све већи број житеља технолошки најразвијенијих земаља. Како се Шведска односи према таквим особама?

У Шведској је признато постојање феномена хиперсензитивности на електромагнетно поље, што је довело до тога да се електрохиперсензитивност (ЕХС) званично дефинише као функционална сметња (funcional impairment), а не као болест. Ради се о реакцијама на кожи идентичним опекотинама од сунца, излагања X зрацима, радиоактивном зрачењу или хемијским супстанцама… У Штокхолму такве особе имају право да се у својим домовима заштите од ЕМФ, што у пракси значи да се обични каблови за пријем електричне енергије замене специјалним кабловима, а електрични штедњаци замене штедњацима на гас; зидови, подови и плафони облажу се специјалним заштитним тапетима са премазом који зауставља продор ЕМФ, а прозорска окна прекривају танком алуминијумском фолијом. Уколико ни то не помаже, електрохиперсензитивни становници Штокхолма имају право да изнајме кућицу ван града, у власништву локалне управе, у зони са сниженим нивоом радијације. Неке болнице у Шведској имају собе са ниским ЕМФ зрачењем за хиперсензитивне пацијенте, а у последње време се разматра могућност да се законом забрани коришћење мобилних телефона у подземној железници, уз компјутерско искључивање истих. С обзиром на то да су промена у природном окружењу у Шведској нагло почеле да се манифестују од 1955. последице се данас могу најбоље уочити на људима од 60 година. У настојању да о позадини основних типова рака информишемо што више епидемиолога и лекара, у Штокхолму смо 2006. одржали научни скуп на тему заштите електрохиперсензитивних особа. Закључено је да друштво мора да предузме мере заштите становништва, првенствено у вези са коришћењем мобилних и DECT телефона, који се налазе међу најопаснијим изворима зрачења, а проблем се усложњава емитовањем зрачења из покретних базних станица монтираних на крововима, зидовима, кулама… Последице излагања се, према нашим проценама, манифестују тек после четири године, што отежава експерименте са животињама, због њиховог кратког века, али је у овом тренутку најважније да друштво одговори на питање: да ли су „прогрес“, профит и грамзивост важнији од људског здравља, и колико дуго можемо да играмо руски рулет са животом? На нама је да се изборимо за право да о томе одлучујемо, уколико не желимо да, као до сада, о томе одлучују компаније и политичари.

 

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. Ето их трче да Вас послушају. Њима није био проблем да саспу осиромашени уранијум на Србију, да праве ратове , болести и глади, а да се потресају због зрачења? Тим боље, мање ће муке имати да побију вишак становника планете Земље. Важно је напоменути да смо ми вишак , а капиталисти нису никако.Они спадају у природно богатство и заштићене ресурсе и они и њини потомци.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *