Veljović traži razrešenje Dikića

Direktor policije Milorad Veljović podneo zahtev za razrešenje komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića. To mora biti putokaz i drugim starešinama da vode računa šta se dešava u njihovim jedinicama, istakao Veljović.

Direktor policije Milorad Veljović predložio je premijeru i ministru policije Ivici Dačiću smenu komandanta Žandarmerije Bratislava Dikića.

Kao razlog sa smenu Veljović je naveo sumnju da je pripadnik Žandarmerije iz odreda Kraljevo ubio dve osobe i zapalio njihova tela u putničkom automobilu.

Veljović je rekao na konferenciji za medije da je odluku doneo kao čovek i kao roditelj i da je to najmanje što se u ovom trenutku moglo učiniti.

“Nemam opravdanja, ali ovo je nešto što se nikada ne sme ponoviti. Nijedan pojedinac ne sme biti iznad sistema i iznad države. Ne može niko sebi dozvoliti da funkcioniše izvan sistema direkcije policije, ako je u okviru tog sistema”, rekao je Veljović.

Prema Veljovićevim rečima, ako se nekome ne sviđa njegov predlog, to nije njegov problem, jer on to smatra jedinim rešenjem za izlazak iz situacije u ovom trenutku.

“To mora biti putokaz i drugim starešinama da vode računa šta se dešava u njihovim jedinicama, a ne da se bave kadrovskim problemima u MUP-u”, istakao je Veljović.

Veljović je rekao da su pripadnici policije kao profesionalci odgovorni narodu i državi i da se slučaj neće na tome završiti, po cenu da on ne bude na mestu direktora policije.

“Ja sam rekao da ne želim da se mešam u rad sektora unutrašnje kontrole da mi neko ne bi pripisao subjektivnost. To mi najmanje pada na pamet”, istakao je Veljović.

Ja ni dan danas nisam dobio izveštaj Sektora Unutrašnje kontrole šta se dešavalo i šta se dešava u Nišu, kaže Veljović.

Veljović je istakao da će tražiti da taj događaj što pre izađe u javnost, i da se utvrdi da li je neko odgovoran i zbog čega.

“Da je taj slučaj rešen pre, nisam siguran, ali verovatno se ovaj događaj ne bi ni desio”, rekao je Veljović.

U maju ove godine mediji su preneli da se protiv nekoliko pripadnika niškog odreda Žandarmerije, među kojima je i brat Bratislava Dikića Dragan, vodi istraga zbog reketiranja, zelenašenja i obezbeđivanja sumnjivih lokala.

Direktor policije je poručio da neće sedeti na tom mestu, a da javnost ne bude upoznata sa svime što radi policija i da se to ne tiče samo žandarmerije, nego svih uprava u sistemu policije.

“Mislim da je ovo kap koja je prelila čašu i da ja na ovaj način želim da policija bude ono što treba da bude i što jeste, profesionalna služba koja radi u interesu države i naroda. Nije bitan niko u policiji već sistem koji mora da funcioniše”, objasnio je Veljović.

Veljović je rekao da misli da je zahtev za Dikićevu smenu već potpisan i da očekuje da se to pitanje brzo reši, jer je svako odlaganje štetno.

Dikić je ranije danas rekao da nije obavešten da je Veljović zatražio njegovu smenu.

“Na terenu sam sa ljudima. Veljović me nije obavestio o zahtevu za mojim razrešenjem, niti o eventualnim razlozima za smenu. Nismo se danas čuli tako da ne mogu ništa više da kažem o tome”, rekao je Dikić za dnevnikDanas.

Dikić je za komandanta Žandarmerije MUP-a Srbije postavljen 3. juna 2009. godine. Pre toga, obavljao je dužnost komandanta Odreda Žandarmerije u Nišu.

Bratislav Dikić (1970) studirao je u Novom Sadu, gde je magistrirao i doktorirao na Fakultetu za menadžment na užoj naučnoj oblasti “krizni menadžment”.

RTS

2 komentara

  1. U čemu je problem? Da nije Dikić umešao prste u Veljovićevu rabotu pa mu smeštaju smenu? Veljoviću, zar Vi niste za penziju? Volim ove menadžere, ponos i dika naše zemlje, sve intelektualci i akademci.Žao mi samo što nemožemo da ih izvezemo recimo u EU.Ovo je ekstra, mogu da pišem do mile volje,a oni mogu da kradu, ubijaju, diluju. Poštena podela.

  2. Dikić i žandamerija svakodnevno izgovaraju Kosovsku zakletvu i odlučno nastupaju u odbrani interesa države na KIM !
    Veljović po nalogu Nikolića, Dačića i Vučića / pravi nalogodavac je Brisel / smjenjuje Dikića !
    Pravi razlog Dikićeve smjene, je odbijanje Dikića da odustane od Kosovske zakletve i da narod na KIM prepusti zločincima !?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *