Вељовић тражи разрешење Дикића

Директор полиције Милорад Вељовић поднео захтев за разрешење команданта Жандармерије Братислава Дикића. То мора бити путоказ и другим старешинама да воде рачуна шта се дешава у њиховим јединицама, истакао Вељовић.

Директор полиције Милорад Вељовић предложио је премијеру и министру полиције Ивици Дачићу смену команданта Жандармерије Братислава Дикића.

Као разлог са смену Вељовић је навео сумњу да је припадник Жандармерије из одреда Краљево убио две особе и запалио њихова тела у путничком аутомобилу.

Вељовић је рекао на конференцији за медије да је одлуку донео као човек и као родитељ и да је то најмање што се у овом тренутку могло учинити.

“Немам оправдања, али ово је нешто што се никада не сме поновити. Ниједан појединац не сме бити изнад система и изнад државе. Не може нико себи дозволити да функционише изван система дирекције полиције, ако је у оквиру тог система”, рекао је Вељовић.

Према Вељовићевим речима, ако се некоме не свиђа његов предлог, то није његов проблем, јер он то сматра јединим решењем за излазак из ситуације у овом тренутку.

“То мора бити путоказ и другим старешинама да воде рачуна шта се дешава у њиховим јединицама, а не да се баве кадровским проблемима у МУП-у”, истакао је Вељовић.

Вељовић је рекао да су припадници полиције као професионалци одговорни народу и држави и да се случај неће на томе завршити, по цену да он не буде на месту директора полиције.

“Ја сам рекао да не желим да се мешам у рад сектора унутрашње контроле да ми неко не би приписао субјективност. То ми најмање пада на памет”, истакао је Вељовић.

Ја ни дан данас нисам добио извештај Сектора Унутрашње контроле шта се дешавало и шта се дешава у Нишу, каже Вељовић.

Вељовић је истакао да ће тражити да тај догађај што пре изађе у јавност, и да се утврди да ли је неко одговоран и због чега.

“Да је тај случај решен пре, нисам сигуран, али вероватно се овај догађај не би ни десио”, рекао је Вељовић.

У мају ове године медији су пренели да се против неколико припадника нишког одреда Жандармерије, међу којима је и брат Братислава Дикића Драган, води истрага због рекетирања, зеленашења и обезбеђивања сумњивих локала.

Директор полиције је поручио да неће седети на том месту, а да јавност не буде упозната са свиме што ради полиција и да се то не тиче само жандармерије, него свих управа у систему полиције.

“Мислим да је ово кап која је прелила чашу и да ја на овај начин желим да полиција буде оно што треба да буде и што јесте, професионална служба која ради у интересу државе и народа. Није битан нико у полицији већ систем који мора да фунционише”, објаснио је Вељовић.

Вељовић је рекао да мисли да је захтев за Дикићеву смену већ потписан и да очекује да се то питање брзо реши, јер је свако одлагање штетно.

Дикић je раније данас рекао да није обавештен да је Вељовић затражио његову смену.

“На терену сам са људима. Вељовић ме није обавестио о захтеву за мојим разрешењем, нити о евентуалним разлозима за смену. Нисмо се данас чули тако да не могу ништа више да кажем о томе”, рекао је Дикић за дневникДанас.

Дикић је за команданта Жандармерије МУП-а Србије постављен 3. јуна 2009. године. Пре тога, обављао је дужност команданта Одреда Жандармерије у Нишу.

Братислав Дикић (1970) студирао је у Новом Саду, где је магистрирао и докторирао на Факултету за менаџмент на ужој научној области “кризни менаџмент”.

РТС

2 коментара

  1. У чему је проблем? Да није Дикић умешао прсте у Вељовићеву работу па му смештају смену? Вељовићу, зар Ви нисте за пензију? Волим ове менаџере, понос и дика наше земље, све интелектуалци и академци.Жао ми само што неможемо да их извеземо рецимо у ЕУ.Ово је екстра, могу да пишем до миле воље,а они могу да краду, убијају, дилују. Поштена подела.

  2. Dikić i žandamerija svakodnevno izgovaraju Kosovsku zakletvu i odlučno nastupaju u odbrani interesa države na KIM !
    Veljović po nalogu Nikolića, Dačića i Vučića / pravi nalogodavac je Brisel / smjenjuje Dikića !
    Pravi razlog Dikićeve smjene, je odbijanje Dikića da odustane od Kosovske zakletve i da narod na KIM prepusti zločincima !?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *