Ljudi, poslovi i dani

Foto:Fonet

Probili led

Da je organizacija gej parade maltene bilo gde na prostoru Balkana rizičan poduhvat u rangu čačkanja mečke (ovo ne važi ako ste Hercegovac), pokazala je prva gej parada organizovana u Budvi. Đetići su se grdno obradovali i već sat pre početka gej šetnje razvili transparent dobrodošlice: „Stop Paradi srama za zdravu Crnu Goru“. Dolazak autobusa propraćen je radosnim skandiranjem: „Ubij, ubij pedera!“. Oduševljenje se prenelo i na budvanske ulice. Oko tridesetak učesnika parade koji su se okupljali kod zidina Starog grada stotinak razdraganih građana zasulo je jajima, kamenjem, flašama i daskama.
Bezbednosne snage su revnosno obavljale svoj posao i uhapsile troje preterano oduševljenih mladića uz manju primenu pendreka i dimnih bombi.
Uglavnom, učesnici parade zasipani su svime što je posmatračima prvo bilo pri ruci. Tokom šetnje rivom vodom sa privezanih barki, u parku šišarkama i kamenjem, pored kafića čašama i flašama, a na ostalim mestima uglavnom kamenjem. LGBT povorka od trideset učesnika i četiri stotine policajaca nekako je izgurala čitavih dvesta metara šetnje i tu se stalo. Podgoričke „Vijesti“ javljaju da je i ombudsman Šućko Baković teško postradao od šišarke koja je pogodila njegovo rame. Postradao je i pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Sabahudin Delić i njegova pomoćnica Blanka Radošević Marović.
Po završetku šetnje policija je učesnike parade povela sa dva turistička brodića u obilazak nepoznatih pravaca za evakuaciju. U trenutku pisanja ovog teksta građani Budve još uvek izražavaju zadovoljstvo i radost zbog održane parade ponosa manjim sukobima sa policijom širom Budve. Privedeno je dvadesetak ljudi. Direktor LGBT Foruma „Progres“ Zdravko Cimbaljević kazao je da nije očekivao ovako negativnu reakciju građana i najavio još jednu paradu u najskorije vreme.
Potpredsednik DPS Svetozar Marović smatra da sada nije bio pravi trenutak za paradu zbog turističke sezone, i da nije dobro da turisti odu sa slikom policijskih kordona iz Budve.

Sportista

Zbog političkih efekata priča o rekonstrukciji Vlade Srbije nekako je u senci ostala povreda ligamenata Nebojše Čovića. Duda Ivković je ostao bez glavne uzdanice u košarkaškoj reprezentaciji pred svetsko prvenstvo da i ne pominjemo da fudbalski klub „Zvezda“ bez Čovića kao špica nema šta da traži u evropskim takmičenjima. Vaterpolisti će, nadamo se, i bez njega nekako izgurati. Možda bi upravo zato dok se ne vrati na sportske terene mogao biti angažovan u rekonstruisanoj vladi popunjavajući bar dva do tri dosadašnja ministarska mesta, a onda mu posle oporavka priključiti još bar dva. On sigurno misli da bi mu i to malo bilo, ali ne moramo ispuniti baš svaku njegovu ambiciju i želju.

Ubice i mentori

U obelodanjenim internim dokumentima NATO-a do kojih je došla „Politika“ navodi se da su vojnici KFOR-a u leto 1999. godine uhapsili pa pustili vojnike terorističke UČK koji su masakrirali žeteoce iz Starog Gracka. Kao jedan od glavnih organizatora označen je Beg Šaćiri, vođa grupe „Fortuna“ koja je odgovorna za više od 50 ubistava i ranjavanja. Snage KFOR su uhapsile ukupno 56 terorista ali posle 12 dana ispitivanja svi su pušteni. Unmikovi istražitelji povezali su sve događaje, ubice i žrtve, kao i pripadnike KFOR-a ali nedelovanjem doveli do apsurdne situacije kada svi znaju sve o svemu, a zločin ostaje nekažnjen. Krivica za zločin kod Starog Gracka sada je ravnomerno podeljena između ubica, britanskog kontingenta KFOR-a, UNMIKA i sadašnje kosovske pseudovlasti.

Irinej se nada pomoći Rusije za kosovsko rešenje

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izjavio je u Moskvi da očekuje da će Rusija, kao velika slovenska sila, pomoći da kosovski problem bude pravedno rešen, javila je ruska agencija Itar-tass.
„Polažemo nadu u Rusiju da se reši problem Kosova“, rekao je u utorak Irinej u razgovoru sa predsednikom ruske Dume (donjeg doma Parlamenta) Sergejom Nariškinom.
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve je kazao da Srbija preživljava teške trenutke i patnju svog naroda, kada je reč o Kosovu i Metohiji.
„Na Kosovu je sve ugroženo“, rekao je patrijarh Irinej i izrazio nadu da Rusija ima jasnu sliku onoga što se stvarno dešava na Kosovu, prenela je ruska državna agencija.
Patrijarh srpski Irinej boravi u prvoj zvaničnoj poseti Rusiji od kada je izabran na mesto patrijarha. On će sa delegacijom posetiti ruske crkve i manastire, kao i pravoslavne svetinje u Ukrajini i Belorusiji tokom dvonedeljne posete.
Patrijarh će učestvovati sa drugim patrijarsima autokefalnih pravoslavnih crkava u obeležavanju 1025. godišnjice primanja hrišćanstva u Rusiji.
Do zaključenja broja još nije stigao demanti iz Kabineta patrijarha SPC.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *