Људи, послови и дани

Фото:Фонет

Пробили лед

Да је организација геј параде малтене било где на простору Балкана ризичан подухват у рангу чачкања мечке (ово не важи ако сте Херцеговац), показала је прва геј парада организована у Будви. Ђетићи су се грдно обрадовали и већ сат пре почетка геј шетње развили транспарент добродошлице: „Стоп Паради срама за здраву Црну Гору“. Долазак аутобуса пропраћен је радосним скандирањем: „Убиј, убиј педера!“. Одушевљење се пренело и на будванске улице. Око тридесетак учесника параде који су се окупљали код зидина Старог града стотинак раздраганих грађана засуло је јајима, камењем, флашама и даскама.
Безбедносне снаге су ревносно обављале свој посао и ухапсиле троје претерано одушевљених младића уз мању примену пендрека и димних бомби.
Углавном, учесници параде засипани су свиме што је посматрачима прво било при руци. Током шетње ривом водом са привезаних барки, у парку шишаркама и камењем, поред кафића чашама и флашама, а на осталим местима углавном камењем. ЛГБТ поворка од тридесет учесника и четири стотине полицајаца некако је изгурала читавих двеста метара шетње и ту се стало. Подгоричке „Вијести“ јављају да је и омбудсман Шућко Баковић тешко пострадао од шишарке која је погодила његово раме. Пострадао је и помоћник министра за људска и мањинска права Сабахудин Делић и његова помоћница Бланка Радошевић Маровић.
По завршетку шетње полиција је учеснике параде повела са два туристичка бродића у обилазак непознатих праваца за евакуацију. У тренутку писања овог текста грађани Будве још увек изражавају задовољство и радост због одржане параде поноса мањим сукобима са полицијом широм Будве. Приведено је двадесетак људи. Директор ЛГБТ Форума „Прогрес“ Здравко Цимбаљевић казао је да није очекивао овако негативну реакцију грађана и најавио још једну параду у најскорије време.
Потпредседник ДПС Светозар Маровић сматра да сада није био прави тренутак за параду због туристичке сезоне, и да није добро да туристи оду са сликом полицијских кордона из Будве.

Спортиста

Због политичких ефеката прича о реконструкцији Владе Србије некако је у сенци остала повреда лигамената Небојше Човића. Дуда Ивковић је остао без главне узданице у кошаркашкој репрезентацији пред светско првенство да и не помињемо да фудбалски клуб „Звезда“ без Човића као шпица нема шта да тражи у европским такмичењима. Ватерполисти ће, надамо се, и без њега некако изгурати. Можда би управо зато док се не врати на спортске терене могао бити ангажован у реконструисаној влади попуњавајући бар два до три досадашња министарска места, а онда му после опоравка прикључити још бар два. Он сигурно мисли да би му и то мало било, али не морамо испунити баш сваку његову амбицију и жељу.

Убице и ментори

У обелодањеним интерним документима НАТО-а до којих је дошла „Политика“ наводи се да су војници КФОР-а у лето 1999. године ухапсили па пустили војнике терористичке УЧК који су масакрирали жетеоце из Старог Грацка. Као један од главних организатора означен је Бег Шаћири, вођа групе „Фортуна“ која је одговорна за више од 50 убистава и рањавања. Снаге КФОР су ухапсиле укупно 56 терориста али после 12 дана испитивања сви су пуштени. Унмикови истражитељи повезали су све догађаје, убице и жртве, као и припаднике КФОР-а али неделовањем довели до апсурдне ситуације када сви знају све о свему, а злочин остаје некажњен. Кривица за злочин код Старог Грацка сада је равномерно подељена између убица, британског контингента КФОР-а, УНМИКА и садашње косовске псеудовласти.

Иринеj се нада помоћи Русиjе за косовско решење

Патриjарх Српске православне цркве Иринеj изjавио jе у Mоскви да очекуjе да ће Русиjа, као велика словенска сила, помоћи да косовски проблем буде праведно решен, jавила jе руска агенциjа Итар-тасс.
„Полажемо наду у Русиjу да се реши проблем Kосова“, рекао jе у уторак Иринеj у разговору са председником руске Думе (доњег дома Парламента) Сергеjом Наришкином.
Патриjарх Српске православне цркве jе казао да Србиjа преживљава тешке тренутке и патњу свог народа, када jе реч о Kосову и Mетохиjи.
„На Kосову jе све угрожено“, рекао jе патриjарх Иринеj и изразио наду да Русиjа има jасну слику онога што се стварно дешава на Kосову, пренела jе руска државна агенциjа.
Патриjарх српски Иринеj борави у првоj званичноj посети Русиjи од када jе изабран на место патриjарха. Oн ће са делегациjом посетити руске цркве и манастире, као и православне светиње у Украjини и Белорусиjи током двонедељне посете.
Патриjарх ће учествовати са другим патриjарсима аутокефалних православних цркава у обележавању 1025. годишњице примања хришћанства у Русиjи.
До закључења броја још није стигао деманти из Кабинета патријарха СПЦ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *