И  ”Печат”  у чељустима самоцензуре у  европској  БиХ

Пише Стефан Каргановић

Од тридесетак земаља где се „Печат“ продаје, једино је на киосцима у Босни и Херцеговини прошле недеље било могуће купити само новину, али без поклон-књиге

Слично као лани у ово време (тада је у питању било наше издање „Сребреница: фалсификовање историје“), прошлог петка власти из Сарајева онемогућиле су да број 275. „Печата“ пређе границу БиХ у целофанском паковању са књигом „Сребреница: службена лаж једне епохе.“ Суиздавачи, „Печат“ и „Историјски пројекат Сребреница“, наменили су ту књигу читаоцима као поклон. Од тридесетак земаља где се овај лист продаје, једино на киосцима у Босни и Херцеговини могуће је купити само „Печат“, али без књиге.
Механизам обструкције напокон је јасан. „Печат“ је од дистрибутера, „Колор медија“, сазнао разлог зашто је књига била изостављена само из контингента намењеног продајним местима у Босни и Херцеговини. С обзиром на преовлађујућу климу у БиХ, он је био принуђен да донесе рационалну пословну одлуку да би за његово предузеће било боље да не ризикује конфронтацију са граничним властима, избегавајући непотребан трошак и потенцијалне репресалије. Одлучио се на самоцензуру. То је поражавајуће за „немогућу државу“ и не ослобађа њене власти од одговорности. Ако је неко принуђен да се унапред одрекне законских права да не би горе прошао, то је исто као да их нема. Ако се ствари одвијају не по закону него по неформалним „правилима игре“, то значи да се налазимо у зони сумрака где је владавина права – фикција.
У сваком случају, ефекат је постигнут. У „европској“ БиХ наше књиге није било уз број „Печата“ од прошле недеље, а аутори репресије задовољни су чињеницом да такође нема ни папирног трага о томе како је њихова операција ометања слободног промета штампе изведена.
Нетачност наше хипотезе може се доказати врло лако. „Печат“ је спреман да упакује књигу и отпреми је читаоцима у БиХ са следећим бројем. Потребно је само да одговорни фактори из Сарајева пошаљу јасан и јавни сигнал дистрибутеру да неће бити изложен никаквим репресалијама због распрострањивања следећег броја „Печата“ са књигом „Сребреница: службена лаж једне епохе“, као што би свуда у цивилизованој Европи то било нормално.
Ко су ти орвелијански „фактори“ у Сарајеву? Имамо преча посла него да се у вези с тим бавимо нагађањем. Ко год они били, знамо како се зове онај кога сви у „већем ентитету“ Босне и Херцеговине морају беспоговорно да слушају. То је високи представник Валентин Инцко. Његова је обавеза да у Босни и Херцеговини обезбеди атмосферу законитости, да би по питањима која су од јавног значаја сва гледишта била слободно представљена. Ако – као што тврди – Инцко има „Бонска овлашћења“ да смењује демократски изабране представнике конститутивних народа, онда тим пре сигурно има и моћ да нареди да се у двадесет и првом веку једна књига неометано дели на територији његовог спахилука. Зато му је упућено писмо, и од њега се очекује делотворан одговор чим се буде вратио у канцеларију у Сарајеву, са учешћа у сребреничком „Маршу мира“.

Захтев за укидање забране!

Високи представник у Босни и Херцеговини Валентин Инцко пре десетак дана изјавио је у једном интервјуу да је незадовољан понашањем „водећих политичара“ који коче „напредак“ Босне и Херцеговине према ЕУ, што – по њему – 80 одсто становништва жели. Том приликом, запретио је да се у „међународној заједници“ размишља о коришћењу „Бонских овлашћења“, контроверзног наводног права високог представника да се меша у све аспекте политичког живота до најситнијих детаља, како би политичари који стоје на путу ЕУ интеграција били уклоњени са својих положаја. Пошто је у ЕУ цензура књига непозната појава, а Инцко мисли да може да БиХ крчи пут у ЕУ коришћењем фиктивних „овлашћења“ и да уклања демократски изабране народне представнике (његова кодирана изјава је претња која се односи на руководство Републике Српске), председник „Историјског пројекта Сребреница“ одлучио је да Инцка позове да своје умишљене ингеренције паметније употреби, да укине цензуру и афирмише владавину права у земљи којом управља. Објављујемо ово писмо.

Господине Инцко,

Подсећам вас на интервју који сте прошле седмице дали бечком листу „Стандард“, где сте изјавили да „све земље у региону напредују према Европској унији, а да једино Босна и Херцеговина заостаје.“ Кратко време после тога, јуче 5. јула 2013. године, ваша анализа показала се бриљантно тачном. Власти Федерације Босне и Херцеговине забраниле су улазак у БиХ и дистрибуцију наше најновије књиге, „Сребреница: службена лаж једне епохе“, коју смо објавили у сарадњи са београдским недељником „Печат“ и која је требало да буде поклон читаоцима „Печата“ ове седмице, уз број 275.

Молим вас изађите на тренутак из ваше куле од слоноваче у згради OHR-а и пробајте да на оближњем киоску, где се продаје штампа, купите „Печат“ са поклон-књигом.

Знам да вам је већ познато, али ћу вас ипак подсетити: забрана или постављање било какве препреке читаоцима у Босни и Херцеговини да по свом слободном избору набаве и прочитају књигу „Сребреница: службена лаж једне епохе“ или било које друго штампано дело, представља грубо кршење релевантних одредаба Устава БиХ који се односе на слободу савести и штампе, као и Европске повеље о основним правима, специфично члана 10, који се односи на слободу мисли и члана 11, који се односи на слободу средстава јавног информисања. У члану 11, став 1 гарантује се слобода изражавања, а став 2 изричито гарантује ‚слободу и плурализам медија‘, што је овим бесправним актом из Федерације Босне и Херцеговине најгрубље прекршено.

Господине Инцко, не занима ме који су „савети за штампу“ донели илегалну одлуку о забрани дистрибуције наше књиге у Босни и Херцеговини. Подсећам вас на начело командне одговорности, које је признато у раду Хашког трибунала. Као високи представник у Босни и Херцеговини, и коначни ауторитет за тумачење и примену закона, одговорност за ову противправну забрану сносите ви. Зато од вас захтевам, уколико стварно верујете у постојање „Бонских овлашћења“, да их без одлагања употребите да укинете забрану наше књиге „Сребреница: службена лаж једне епохе“, и да наложите административним органима Босне и Херцеговине да без ометања следеће седмице пропусте редовно паковање недељника „Печат“, са незаконито забрањеном књигом.

Молим вас да ме хитно обавестите о пријему овог захтева и да сте поступили по њему.

Стефан Каргановић,

председник

„Историјски пројекат Сребреница“

субота, 6. јули 2013.

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *