I  ”Pečat”  u čeljustima samocenzure u  evropskoj  BiH

Piše Stefan Karganović

Od tridesetak zemalja gde se „Pečat“ prodaje, jedino je na kioscima u Bosni i Hercegovini prošle nedelje bilo moguće kupiti samo novinu, ali bez poklon-knjige

Slično kao lani u ovo vreme (tada je u pitanju bilo naše izdanje „Srebrenica: falsifikovanje istorije“), prošlog petka vlasti iz Sarajeva onemogućile su da broj 275. „Pečata“ pređe granicu BiH u celofanskom pakovanju sa knjigom „Srebrenica: službena laž jedne epohe.“ Suizdavači, „Pečat“ i „Istorijski projekat Srebrenica“, namenili su tu knjigu čitaocima kao poklon. Od tridesetak zemalja gde se ovaj list prodaje, jedino na kioscima u Bosni i Hercegovini moguće je kupiti samo „Pečat“, ali bez knjige.
Mehanizam obstrukcije napokon je jasan. „Pečat“ je od distributera, „Kolor medija“, saznao razlog zašto je knjiga bila izostavljena samo iz kontingenta namenjenog prodajnim mestima u Bosni i Hercegovini. S obzirom na preovlađujuću klimu u BiH, on je bio prinuđen da donese racionalnu poslovnu odluku da bi za njegovo preduzeće bilo bolje da ne rizikuje konfrontaciju sa graničnim vlastima, izbegavajući nepotreban trošak i potencijalne represalije. Odlučio se na samocenzuru. To je poražavajuće za „nemoguću državu“ i ne oslobađa njene vlasti od odgovornosti. Ako je neko prinuđen da se unapred odrekne zakonskih prava da ne bi gore prošao, to je isto kao da ih nema. Ako se stvari odvijaju ne po zakonu nego po neformalnim „pravilima igre“, to znači da se nalazimo u zoni sumraka gde je vladavina prava – fikcija.
U svakom slučaju, efekat je postignut. U „evropskoj“ BiH naše knjige nije bilo uz broj „Pečata“ od prošle nedelje, a autori represije zadovoljni su činjenicom da takođe nema ni papirnog traga o tome kako je njihova operacija ometanja slobodnog prometa štampe izvedena.
Netačnost naše hipoteze može se dokazati vrlo lako. „Pečat“ je spreman da upakuje knjigu i otpremi je čitaocima u BiH sa sledećim brojem. Potrebno je samo da odgovorni faktori iz Sarajeva pošalju jasan i javni signal distributeru da neće biti izložen nikakvim represalijama zbog rasprostranjivanja sledećeg broja „Pečata“ sa knjigom „Srebrenica: službena laž jedne epohe“, kao što bi svuda u civilizovanoj Evropi to bilo normalno.
Ko su ti orvelijanski „faktori“ u Sarajevu? Imamo preča posla nego da se u vezi s tim bavimo nagađanjem. Ko god oni bili, znamo kako se zove onaj koga svi u „većem entitetu“ Bosne i Hercegovine moraju bespogovorno da slušaju. To je visoki predstavnik Valentin Incko. Njegova je obaveza da u Bosni i Hercegovini obezbedi atmosferu zakonitosti, da bi po pitanjima koja su od javnog značaja sva gledišta bila slobodno predstavljena. Ako – kao što tvrdi – Incko ima „Bonska ovlašćenja“ da smenjuje demokratski izabrane predstavnike konstitutivnih naroda, onda tim pre sigurno ima i moć da naredi da se u dvadeset i prvom veku jedna knjiga neometano deli na teritoriji njegovog spahiluka. Zato mu je upućeno pismo, i od njega se očekuje delotvoran odgovor čim se bude vratio u kancelariju u Sarajevu, sa učešća u srebreničkom „Maršu mira“.

Zahtev za ukidanje zabrane!

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko pre desetak dana izjavio je u jednom intervjuu da je nezadovoljan ponašanjem „vodećih političara“ koji koče „napredak“ Bosne i Hercegovine prema EU, što – po njemu – 80 odsto stanovništva želi. Tom prilikom, zapretio je da se u „međunarodnoj zajednici“ razmišlja o korišćenju „Bonskih ovlašćenja“, kontroverznog navodnog prava visokog predstavnika da se meša u sve aspekte političkog života do najsitnijih detalja, kako bi političari koji stoje na putu EU integracija bili uklonjeni sa svojih položaja. Pošto je u EU cenzura knjiga nepoznata pojava, a Incko misli da može da BiH krči put u EU korišćenjem fiktivnih „ovlašćenja“ i da uklanja demokratski izabrane narodne predstavnike (njegova kodirana izjava je pretnja koja se odnosi na rukovodstvo Republike Srpske), predsednik „Istorijskog projekta Srebrenica“ odlučio je da Incka pozove da svoje umišljene ingerencije pametnije upotrebi, da ukine cenzuru i afirmiše vladavinu prava u zemlji kojom upravlja. Objavljujemo ovo pismo.

Gospodine Incko,

Podsećam vas na intervju koji ste prošle sedmice dali bečkom listu „Standard“, gde ste izjavili da „sve zemlje u regionu napreduju prema Evropskoj uniji, a da jedino Bosna i Hercegovina zaostaje.“ Kratko vreme posle toga, juče 5. jula 2013. godine, vaša analiza pokazala se briljantno tačnom. Vlasti Federacije Bosne i Hercegovine zabranile su ulazak u BiH i distribuciju naše najnovije knjige, „Srebrenica: službena laž jedne epohe“, koju smo objavili u saradnji sa beogradskim nedeljnikom „Pečat“ i koja je trebalo da bude poklon čitaocima „Pečata“ ove sedmice, uz broj 275.

Molim vas izađite na trenutak iz vaše kule od slonovače u zgradi OHR-a i probajte da na obližnjem kiosku, gde se prodaje štampa, kupite „Pečat“ sa poklon-knjigom.

Znam da vam je već poznato, ali ću vas ipak podsetiti: zabrana ili postavljanje bilo kakve prepreke čitaocima u Bosni i Hercegovini da po svom slobodnom izboru nabave i pročitaju knjigu „Srebrenica: službena laž jedne epohe“ ili bilo koje drugo štampano delo, predstavlja grubo kršenje relevantnih odredaba Ustava BiH koji se odnose na slobodu savesti i štampe, kao i Evropske povelje o osnovnim pravima, specifično člana 10, koji se odnosi na slobodu misli i člana 11, koji se odnosi na slobodu sredstava javnog informisanja. U članu 11, stav 1 garantuje se sloboda izražavanja, a stav 2 izričito garantuje ‚slobodu i pluralizam medija‘, što je ovim bespravnim aktom iz Federacije Bosne i Hercegovine najgrublje prekršeno.

Gospodine Incko, ne zanima me koji su „saveti za štampu“ doneli ilegalnu odluku o zabrani distribucije naše knjige u Bosni i Hercegovini. Podsećam vas na načelo komandne odgovornosti, koje je priznato u radu Haškog tribunala. Kao visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, i konačni autoritet za tumačenje i primenu zakona, odgovornost za ovu protivpravnu zabranu snosite vi. Zato od vas zahtevam, ukoliko stvarno verujete u postojanje „Bonskih ovlašćenja“, da ih bez odlaganja upotrebite da ukinete zabranu naše knjige „Srebrenica: službena laž jedne epohe“, i da naložite administrativnim organima Bosne i Hercegovine da bez ometanja sledeće sedmice propuste redovno pakovanje nedeljnika „Pečat“, sa nezakonito zabranjenom knjigom.

Molim vas da me hitno obavestite o prijemu ovog zahteva i da ste postupili po njemu.

Stefan Karganović,

predsednik

„Istorijski projekat Srebrenica“

subota, 6. juli 2013.

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *