Bez zakona o amnestiji nema dogovora o policiji, sudu…

BEOGRAD – Činjenica da kosovski parlament nije izglasao zakon o amnestiji loš je signal i pokazatelj da je Priština najveći protivnik integracije Srba, izjavio je danas direktor vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin i ocenio da je to u suštini u ovom trenutku zaustavilo bilo kakve dalje razgovore.

Takav odnos dokaz je, prema njegovim rečima, da kosovske vlasti nisu iskrene u svojim namerama jer ono što prihvate u Briselu odbiju u Prištini.
“To je suštinski ogroman korak unazad i to je nešto što je, danas to slobodno mogu da kažem, zaustavilo bilo kakve razgovore”, rekao je Vulin za Tanjug.

Uz napomenu da je zakon o amnestiji nužan uslov i da bez njega nema dogovora o bilo čemu, uključujući sudove, policiju, izbore i integraciju Srba, Vulin je napomenuo i da je neusvajanje tog akta poruka da Priština čitavu svoju politiku vodi sa idejom da do integracija ne dođe, odnosno da Srbi ne budu u mogućnosti da preuzmu ono što je njihovo pravo i uloga koju treba da imaju u svakodnevnom životu Kosova i Metohije.

“Bez tog zakona mi ne možemo da tražimo od Srba da pristupe Kosovskim policijskim snagama, jer ne znamo da li će u tom KPS biti hapšeni i zatvarani. Ne možemo da tražimo od Srba da prihvate i urade bilo šta ukoliko zakonom o amnestiji nije garantovano da to što su radili, učili, živeli u skladu sa zakonima svoje države Srbije neće biti ocenjeno kao krivično delo”, ukazao je Vulin.

Upitan da li će to biti tema u nastavku dijaloga koji će u Briselu 8. jula, voditi premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači, Vulin kaže da će Tači u svakom slučaju morati da objasni kako je moguće da ono što je dogovoreno u Briselu nije sprovedeno u Prištini.
“Lopta je u prištinskom dvorištu. Srbija je uradila sve što je bilo do nje, sada nek Priština uradi bar elementarne stvari na koje se obavezala”, poručuje direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Vulin ukazuje i da će međunarodna zajednica morati dobro da razmisli ko je zaista pouzdan partner i da li se može razgovarati sa nekim ko nije u stanju da usvoji ni zakon o amnestiji.

Srbija je, kako ističe, mnogo teže i ozbiljnije stvari uspela da uradi u roku u kojem je obaćala da će ih uraditi, u dogovoru sa narodom, političkim paritijama i u dogovoru sa parlamentom.

Jedan komentar

  1. Pa dobro bre Vulined ti smatras da smo mi budale. Ovde nije problem zakon o amnestiji vec cin izdaje od strane ,,srpskog,, rukovodstva. Znaci sada siptari treba da se zakono0m obavezu da oni koji su pucali na njih ne budu kaznjavani od strane pristine kojima ste ih predali. Pa da ih i ,,pretupa,, prelepa baronesa ljudima ostavljenim na milost i nemilost sipcima dovoljno je da im jednom mesecno policija udje u kucu i pred decom menifestuje silu pa je premnogo. Smatrao sam da si castan covek ali greska….. Odrekli ste se dela cisto Srpske teritorije sta onda ja da ocekujem od vas kada zivim na delu u kome je srpstvo u manjini. Polako ali sigurno sazrevamo kao kruska u cemu ce te vi itekako imati veliki deo krivice……

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *