Без закона о амнестиjи нема договора о полициjи, суду…

БEOГРAД – Чињеница да косовски парламент ниjе изгласао закон о амнестиjи лош jе сигнал и показатељ да jе Приштина наjвећи противник интеграциjе Срба, изjавио jе данас директор владине Kанцелариjе за KиM Aлександар Вулин и оценио да jе то у суштини у овом тренутку зауставило било какве даље разговоре.

Tакав однос доказ jе, према његовим речима, да косовске власти нису искрене у своjим намерама jер оно што прихвате у Бриселу одбиjу у Приштини.
“Tо jе суштински огроман корак уназад и то jе нешто што jе, данас то слободно могу да кажем, зауставило било какве разговоре”, рекао jе Вулин за Танјуг.

Уз напомену да jе закон о амнестиjи нужан услов и да без њега нема договора о било чему, укључуjући судове, полициjу, изборе и интеграциjу Срба, Вулин jе напоменуо и да jе неусваjање тог акта порука да Приштина читаву своjу политику води са идеjом да до интеграциjа не дође, односно да Срби не буду у могућности да преузму оно што jе њихово право и улога коjу треба да имаjу у свакодневном животу Kосова и Mетохиjе.

“Без тог закона ми не можемо да тражимо од Срба да приступе Kосовским полициjским снагама, jер не знамо да ли ће у том KПС бити хапшени и затварани. Не можемо да тражимо од Срба да прихвате и ураде било шта уколико законом о амнестиjи ниjе гарантовано да то што су радили, учили, живели у складу са законима своjе државе Србиjе неће бити оцењено као кривично дело”, указао jе Вулин.

Упитан да ли ће то бити тема у наставку диjалога коjи ће у Бриселу 8. jула, водити премиjер Србиjе Ивица Дачић и косовски премиjер Хашим Tачи, Вулин каже да ће Tачи у сваком случаjу морати да обjасни како jе могуће да оно што jе договорено у Бриселу ниjе спроведено у Приштини.
“Лопта jе у приштинском дворишту. Србиjа jе урадила све што jе било до ње, сада нек Приштина уради бар елементарне ствари на коjе се обавезала”, поручуjе директор владине Kанцелариjе за Kосово и Mетохиjу.

Вулин указуjе и да ће међународна заjедница морати добро да размисли ко jе заиста поуздан партнер и да ли се може разговарати са неким ко ниjе у стању да усвоjи ни закон о амнестиjи.

Србиjа jе, како истиче, много теже и озбиљниjе ствари успела да уради у року у коjем jе обаћала да ће их урадити, у договору са народом, политичким паритиjама и у договору са парламентом.

Један коментар

  1. Pa dobro bre Vulined ti smatras da smo mi budale. Ovde nije problem zakon o amnestiji vec cin izdaje od strane ,,srpskog,, rukovodstva. Znaci sada siptari treba da se zakono0m obavezu da oni koji su pucali na njih ne budu kaznjavani od strane pristine kojima ste ih predali. Pa da ih i ,,pretupa,, prelepa baronesa ljudima ostavljenim na milost i nemilost sipcima dovoljno je da im jednom mesecno policija udje u kucu i pred decom menifestuje silu pa je premnogo. Smatrao sam da si castan covek ali greska….. Odrekli ste se dela cisto Srpske teritorije sta onda ja da ocekujem od vas kada zivim na delu u kome je srpstvo u manjini. Polako ali sigurno sazrevamo kao kruska u cemu ce te vi itekako imati veliki deo krivice……

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *