Podrška „Sterijinom pozorju“

Kompanija NIS tradicionalno uz najveći pozorišni festival

Kompanija NIS je ove godine, kao generalni sponzor, pružila podršku jednom od najvećih pozorišnih festivala na ovim prostorima – „Sterijinom pozorju“. Podrška ovom festivalu deo je korporativnog programa „Kultura bez granica“ u okviru kojeg NIS podržava kulturne institucije i festivale od lokalnog, nacionalnog i međunarodnog značaja, kao i projekte rusko-srpske saradnje.
Poštujući tradiciju i podržavajući nove pozorišne ideje koje donosi „Sterijino pozorje“ kao najznačajniji festival srpske drame i pozorišta koji se održava već 58 godina, NIS daje svoj doprinos organizaciji manifestacije. Naime, pozorišni ansambl iz Sombora je izveo pozorišnu predstavu „Čarobnjak“ Fedora Šilija u NIS-ovom Poslovnom centru Novi Sad, čime kompanija posredno postaje i aktivni učesnik u realizaciji festivala.
Ovogodišnje 58.Sterijino pozorje koje je otvoreno 25. maja, trajalo je do 3. juna, održavalo se u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.
„Sterijino pozorje“, kao stalni festival nacionalne drame i pozorišta takmičarskog karaktera, ustanovljeno je 1956. godine, u okviru obeležavanja 150 godina od rođenja i 100 godina od smrti velikog srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića. Vremenom je ostvarilo ideje svojih osnivača i postalo visokostručna pozorišna institucija za unapređivanje nacionalnog pozorišnog izraza i dramske književnosti. U definisanju programa i statusa „Sterijinog pozorja“ učestvovale su najistaknutije ličnosti tadašnjeg društva, kulture i umetnosti, i već tada su ustanovljeni jasni programski ciljevi: kroz stalni festival nacionalne drame unaprediti pozorišnu umetnost i stimulisati razvoj dramske književnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *