Vojvođani – gosti strani

Miodrag Zarković

Uporedo sa poigravanjem živcima i strpljenjem javnosti, koje sprovodi rukovodstvo „Radio-Televizije Vojvodine“ kozmetičkim promenama na vrhu, srpski etar dodatno je počašćen zloslutnom „omaškom“ novinarke B92

Kažu da je u poslednjih nekoliko meseci plaćanje televizijske pretplate dodatno opalo, tj. da maltene više nijedno domaćinstvo u Srbiji ne ispunjava tu svoju zakonsku obavezu. To je, naravno, sasvim prirodna posledica najave vlastodržaca da će novim zakonom o informisanju, koji se očekuje da će biti usvojen pre letnjeg skupštinskog odmora, izdržavanje javnih servisa pasti na pleća države. S obzirom na tu najavu, potpuno je logično što stanovništvo masovno prestaje da izdvaja po 500 dinara za izdatak koji će ionako prestati da postoji u roku od svega nekoliko meseci.
Ono što, međutim, unekoliko više zabrinjava, jeste odsustvo bilo kakvog pritiska na odgovorne da polože račune zbog nesavesnog, nerazumnog i neopravdanog trošenja sredstava – bolje rečeno: bahatog rasipanja – u proteklih nekoliko godina. Isti ovi ljudi, dakle, koji su shvatili da bi bilo uzalud nadalje plaćati 500 dinara mesečno, kao da ne haju za to što su u isti bunar godinama unazad bacali isti taj iznos svakog meseca. Kao da ih ne zanima da utvrde gde se deo novac doskoro sakupljan od pretplate ili ko je kriv za to što su i jedan i drugi javni servis („Radio-Televizija Srbije“ i „Radio-Televizija Vojvodine“) u dugovima do guše.
Posebno je, u ovom pogledu, neobjašnjiva trpeljivost prema rukovodstvu „Radio-Televizije Vojvodine“ (RTV), koje je našlo za shodno da se još malo poigrava živcima i strpljenjem građanstva tako što je pretprošle sedmice izvršilo jednu kozmetičku promenu u svom sastavu. Dotadašnji generalni direktor Siniša Isakov je, naime, podneo ostavku 8. maja, a u agencijskoj vesti o njegovoj ostavci stoji da je u obrazloženju naveo da je „nezadovoljan izuzetno lošom finansijskom situacijom RTV-a, kao posledice privilegovanog položaja ‚Radio-Televizije Srbije‘“. I niko da postavi Isakovu pitanje kako je to nečiji „privilegovani položaj“ doveo do gubitka koji se meri u milionima evra (prema poslednjim saznanjima, dug RTV-a je za Isakovljevog mandata porastao sa tri na čak šest miliona evra, mada je moguće da je dodatno uvećan tokom poslednjih nekoliko meseci)? Da li je zaista moguće da povlašćen položaj RTS-a košta čak tri miliona evra, a da Isakov o tome progovori – i to bez ijednog dokaza koji bi njegovu tvrdnju potkrepio – tek pošto podnese ostavku?
Mnogo bi časnije bilo kada bi Isakov dostavio javnosti makar i ugrubi izveštaj o poslovanju kuće pod njegovim rukovodstvom. Jer, možda je to poslovanje bilo i uspešno, s obzirom na to da ga je novi generalni direktor postavio za svog savetnika!
Tačnije, vršilac dužnosti generalnog direktor, imenom i prezimenom je Srđan Mihajlović, inače prispeo u RTV iz bankarskog sektora. I to ne iz bilo koje banke, već iz veoma zanimljive „Agrobanke“, u čijem je Upravnom odboru sedeo od decembra 2010. godine, pa sve do uvođenja prinudne uprave prošlog avgusta. Prethodno je bio u „Vojvođanskoj banci“, a stigao je da rukovodi i „Transnaftom“, javnim preduzećem koje je svojevremeno izdvojeno iz NIS-a. Takav znalac je, kada je zaseo u fotelju prvog čoveka RTV-a, svog prethodnika Isakova postavio za savetnika, kao što je u savetnika proizveo i Duška Šuška, penzionisanog radnika Državne bezbednosti, koji je bio zamenik Isakovu.
Prema tome, umesto da budu suočeni sa svojim nedelima i nagomilanim dugovima, Isakov i Šušak su sklonjeni na mirnije, bezbednije položaje, što će reći da su praktično nagrađeni za svu muku koju su natovarili RTV-u na vrat.
(Da ta muka nije zanemarljiva, vidi se i po tome što plate uveliko kasne u RTV-u, pa aprilska zarada još nije isplaćena zaposlenima).

[restrictedarea] ***
Vajna promena na mestu generalnog direktora nije kozmetička samo u smislu bezbolne rotacije kadrova, već i po tome što istinska vlast po svoj prilici ostaje u rukama hrvatskog lobija.
Kada je „Pečat“ svojevremeno nagovestio da delovanje ovog lobija presudno utiče na program i usmerenje RTV-a, na naš časopis srušila se lavina najoštrijih napada sa svih strana, a prećeno je čak i tužbom. Preko četiri meseca prošlo je od tada, ali tužbe ni od korova, tako da je januarska pretnja RTV-a da će nas izvesti pred sud ispala ne samo ružna, već i prazna. U međuvremenu se ništa nije promenilo u radu ove kuće, a naročito ne u televizijskom programu koji svakodnevno prikazuje. Tako su gledaoci proteklih dana imali prilike da prate izveštaje Marine Fratucan iz Zagreba, gde je vajna novinarka pokrivala hrvatske lokalne izbore.
Zaista je začuđujuća odluka „novog“ rukovodstva RTV-a da, u uslovima sve primetnije besparice, šalje u inostranstvo novinarsko-snimateljsku ekipu, kako bi ona izveštavala sa tamošnjih lokalnih izbora. Teško je dosetiti se ma kakvog profesionalnog, a kamoli novčanog opravdanja za takav potez, iako će se Marina Fratucan verovatno vratiti u Novi Sad sa obiljem snimljenog materijala, koji će potom puštati u svojoj autorskoj emisiji – vojvođansko gledalište bi, najblaže rečeno, sasvim sigurno preživelo i bez tog štiva.
***
Ruku na srce, vojvođanski separatizam nije nikakav specijalitet RTV-a. Isti takvi tonovi zapljuskuju etar i sa drugih televizijskih stanica, a naročito sa B92, čiji novinari u svojoj neodgovornosti prema državi više kao da ne znaju za granice.
Tako se prošle nedelje, na dan koncerta engleskog pop-rok sastava „Dipeš mod“, nekoliko sati uoči samog nastupa u program uključila izveštačica sa lica mesta, tj. sa beogradskog Ušća, koja je pokušala da dočara pretkoncertnu atmosferu. Već na samom početku obraćanja rekla je da ima dosta stranaca, u koje je ubrojala Ruse, Crnogorce i – Vojvođane!
Ko je video dotičnu novinarku, onako ozarenu, pa još njene kolege iz studija koje su takođe nasmejano propratile njen izveštaj, mogao je da pomisli da se radi o slučajnoj omašci, takozvanom lapsusu. Ko zna nešto o Frojdovom zaveštanju, međutim, svestan je da omaške nisu slučajne. A ko je upoznat sa B92 i njihovim programskim usmerenjima, može da bude siguran da nikakve proizvoljnosti nema u proglašavanju Vojvođana strancima. [/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *